prevenció

2020.02.25. 09:37

Zaklatás esetén merjenek segítséget kérni a fiatalok

Gordon, a megbilincselt plüssmackó kiszabadítására fogott össze az Ady Endre Gimnázium 9/Ny. B. osztálya.

Fotó: Kiss Annamarie

A rendőrség élménypedagógiai elemeket használó, „Mentsétek meg Gordont!” elnevezésű programja a szabadulós játékokhoz hasonló feladatokon keresztül felkészíti a diákokat arra, miként kerülhetik el, hogy zaklatás vagy megfélemlítés áldozataivá váljanak. Gordont, a társai által bántott, kiközösített kamaszt a játékban egy megbilincselt plüssmackó jelképezi. Őt kell a tanulóknak feladványok megoldásával, különböző eszközök felhasználásával, közös munka révén a bilincsétől megszabadítaniuk.

Fotó: Kiss Annamarie

– Nagyon nehéz a fiatalokat megszólítani, egy 45 perces, száraz előadás nem fogja őket érdekelni, ezért az élménypedagógia elemeit hívja segítségül ez a játék. Reményeink szerint a csapat- és a közösségépítés közelebb hozza a gyerekeket a bűnmegelőzéshez is – mondta el Bereczki Dóra bűnmegelőzési előadó, a Debreceni Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának nyomozója. Hozzátette: – Ha az iskolában kipécéznek valakit, a sértegetés az interneten folytatódik visszatérő jelleggel. Látens bűncselekményről van szó, a fiatalok nem mernek segítséget kérni sem a szülőktől, sem a tanároktól, mert félnek attól, hogy anyuka eltiltja az internettől, félnek a további zaklatástól. Ne jussunk el idáig, merjenek a fiatalok segítséget kérni! – hangsúlyozta az előadó.

Közösségben az erő

Az interaktív játék megtanítja a fiatalokat arra is, hogy a sikeres együttműködéshez mindenkire szükség van, mert a közösség tenni tud azért, hogy egyetlen társuk se érezze magát kiközösítve. A logikai feladatokra épülő társasjáték az internetes zaklatás elleni védekezésre és az erőszakra összpontosít, de segítségével a diákok átfogó képet kapnak a bűnmegelőzés, az áldozatvédelem lényegéről is.

Fotó: Kiss Annamarie

– Az online bántalmazás és egyáltalán a bántalmazás témaköre mindenképpen megtárgyalandó a diákokkal, mert abban a korban vannak, amikor mindenhez van bátorságuk. Miután ez egy olyan korszerű játék, amivel a gyerekek figyelmét hosszú időn keresztül fent lehet tartani, elhoztuk hozzájuk. Fontos játékos formában megismerteti őket a bántalmazás hátrányaival, következményeivel – mondta el a játék kapcsán Németh Katalin, a 9/Ny. B. osztályfőnöke.

Kiss Dóra

Bárki lehet Gordon

Gordon mindig zárkózott gyerek volt. Külseje eltért az átlagostól, ezért folyamatosan csúfolták, senki sem barátkozott vele, sőt, menő lett bántani. Eleinte megpróbálta megvédeni magát, de még inkább megharagudtak rá osztálytársai. Néhányszor fizikailag is bántalmazták, egy idő után megtalálták a közösségi oldalakon, innentől szobája magányában is utolérték iskolatársai. Itt még durvább lett a zaklatás. Gordon élete már teljesen tönkrement, nem tud aludni, az örökös fáradtság és félelem miatt az iskolában sem teljesít jól. Nincs kedve közösségbe menni, sokszor beteg, rengeteget hiányzik, ki tudja mi lesz a vége.

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában