nyakunkon a fűtési szezon

2019.09.04. 08:06

Ne halogassuk a kéményseprést!

A szokásosnál sokkal hamarabb megérkeznek a kéményseprők ezekben a napokban.

Fotó: Napló-archívum

Az augusztus végén napokig tartó kánikulát kedden hirtelen felváltotta az ősz, így többek fejében megfordult a fűtés beindításának, a kéményseprés megrendelésének a gondolata.

Kissné Papp Tímea, a Belügyminisztérium Gazdasági Ellátó Központ sajtó- és kommunikációs munkatársa ezzel kapcsolatban azt közölte lapunkkal, hogy a kéményseprők a fűtési szezonon kívül kevésbé leterheltek, érdemes tehát ilyenkor felvenni velük a kapcsolatot, hogy elvégezzék az ingyenes ellenőrzést.

Ilyenkor az ügyintézés gyorsabb, a várakozási idő rövidebb, a munka így könnyebben tervezhető – kaptuk a tájékoztatást.

Amennyiben családi házban él az illető, és a házba nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, akkor a kéményseprés önkéntes és ingyenes.

A kéményseprő akkor jön, amikorra a kéménytulajdonos időpontot foglal. Noha már nem kötelező a vizsgálat, érdemes a szilárd tüzelőanyaggal működő fűtőberendezéseket évente, a gázüzeműeket kétévente megnézetni szakemberrel. Az pedig, hogy ez a szakember egy kéményseprőcég vagy a katasztrófavédelem kéményseprője lesz, attól függ, melyik településen lakik az ember – hallhattuk a kommunikációs munkatárstól.

A katasztrófavédelem internetes oldalán irányítószám alapján ki lehet keresni, hogy a katasztrófavédelemnél vagy valamelyik kéményseprőcégnél lehet időpontot egyeztetni az ingyenes kéményellen­őrzésre – tette hozzá lapunk érdeklődésére Kissné Papp Tímea.

A kéményseprőmunka a köztudatban a fűtési szezonhoz igazodik, sokan a fűtőberendezések beindításához időzítik kéményük ellenőriztetését és tisztítását. Minden szempontból praktikusabb azonban ezt a munkát az úgynevezett holtszezonban elvégeztetni, egyrészt ilyenkor könnyebb a fűtési rendszert ellenőrizni, másrészt a kéményseprőknek ilyenkor még lényegesen kevesebb a dolguk.

Kissné Papp Tímea közölte, a magyarországi ingatlanok 70 százalékánál ingyenes a kéményseprés, vagyis a fűtési rendszer műszaki felülvizsgálata. A munka elvégzését nekik szintén a katasztrófavédelem honlapján található cégek egyikétől kell kérni, melyért nekik fizetni kell.

Társasházi lakások esetében – ha oda nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet – a kéményseprő az értesítést követően magától fog érkezni, és ingyenesen elvégzi a sormunkát. Azokba a társasházi lakásokba, ahová gazdálkodó szervezet van bejegyezve, a kéményseprő magától érkezik, de a munka díját ki kell fizetni. Ha a lakásnak saját kéménye van, akkor az egész összeget, ha a lakás a társasház gyűjtőkéményére van csatlakoztatva, akkor a munka rá eső részét kell megtéríteni – ismertette Kissné Papp Tímea.

OCs

Nem csak szerencsét hoz

A múltban úgy tartották: kéményseprővel találkozni szerencsét jelent. Ma sincs ez másképp. A tűzmegelőzés és a szén-monoxid-mérgezés megelőzése területén bizonyított a rendszeres ellen­őrző munkájuk fontossága. Modern eszközöket használnak, és a tűzmegelőzésen túl energetikai, légellátási, tüzeléstechnikai, környezetvédelmi tanácsokkal is ellátják az ügyfeleket. Ha nincs probléma, egy égéstermék-elvezető nyomvonalának szemrevételezése és műszeres ellenőrzése 30 percet vesz igénybe.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában