haon.hu PODCAST

2024.07.03. 07:00

Klímaváltozás Magyarországon: brutális hőség, tornádók, hatalmas napkitörések… Mit tartogat a jövő? – meteorológus válaszol

Újabb tornádó, hatalmas saras eső (szaharai por) és látványos sarki fény szemtanúi lehetünk? Hajdúböszörményi meteorológust kérdeztünk meg a klímaváltozás Magyarországon kifejtett és várható hatásairól.

Balogh Efraim

Egyre gyakrabban vannak nagy viharok

Forrás: Illusztráció / MW-archív

Napjaink részévé vált az éghajlatváltozás, ami többek között azt eredményezi, hogy közember számára szokatlan időjárási jelenségek tapasztalhatóak Magyarországon is: tornádó, súlyos károkat okozó jégeső, sarki fény, szaharai por… A felsoroltakat testközelből, vagy legalábbis a közösségi médián keresztül bizonyára Önök is észlelték már. No, de normális-e, hogy hazánkban ilyen extrém időjárási körülmények figyelhetők meg? A hajdúböszörményi szakember, Kathy István meteorológus szerint habár a klímaváltozás Magyarországon is természetes folyamat, a végbemenetel módja mégis rendellenes. Ennek okairól is beszélgettünk, és nem mentünk el amellett sem, hogy milyen körülmények között élhetünk mi, vagy gyermekeink néhány évtized múlva.

klímaváltozás Magyarországon, sarki fény, szaharai por, tornádó Magyarországon, klímaváltozás hatásai, Haon, Debrecen
Kathy István szerint nem normális, ahogyan végbemegy a klímaváltozás Magyarországon
Forrás:  Czinege Melinda

A klímaváltozás Magyarországon és máshol is természetes folyamat, csak van egy „kis” bökkenő...

– Ezek a jelenségek régen is előfordultak, csak nem volt, aki megfotózza, és feltöltse a közösségi oldalakra. A ciklonok, amelyek többek között a szaharai port vagy saras esőt okozzák természetes jelenségnek számítanak – világított rá a meteorológus. Igen ám, viszont a klímaváltozás szélsőségekkel jár, 

Kathy István pedig ezek közé sorolta az egyre tartósabb, egyre nagyobb kánikulával járó hőhullámokat, illetve a csapadékos, enyhe teleket is – igaz, hozzátette, arra is fel kell készülni, hogy nemcsak elviselhető téllel kell majd valószínűleg szembenézni, hanem olyan hideggel is, amelyhez nem vagyunk hozzászokva.

Apropó, kánikula: a meteorológus szerint könnyen megtörténhet, hogy a 36-37 fokos hőség egyre gyakrabban fordul majd elő hazánkban, ami a szív- és érrendszeri problémával küzdő emberek, idősek, frontérzékenyek számára komoly terhet jelenthet.

– Az éghajlat nem egy statikus dolog, amit egyszer „letettek”, és azóta is úgy maradt. Állandóan változik, és nem is ez a probléma, hanem a változás mértéke és sebessége. Felgyorsítottunk egy olyan folyamatot, aminek több ezer év alatt kellene lezajlania, és ez egyre gyorsabb lesz… – szögezte le a hajdúböszörményi meteorológus.

klímaváltozás Magyarországon, sarki fény, szaharai por, tornádó Magyarországon, klímaváltozás hatásai, Haon, Debrecen
A 36-37 fokos hőség egyre gyakrabban fordul majd elő hazánkban
Forrás: Napló-archív

De akkor mégis mi várható? 

Milyen körülmények között fognak élni majd a gyerekeink? A meteorológus szerint alapvetően az a probléma, hogy olyan mértékben megkárosodott a Föld a profithajsza miatt, hogy a folyamat visszafordíthatatlan. Ezt példával szemléltette:

Ahhoz, hogy visszaszoruljon a felmelegedés, vagy legalábbis stagnáljon, véleményem szerint egyik napról a másikra le kellene állnia minden gyárnak, a tömegközlekedésnek, és az összes olyan folyamatnak, amelyet ember irányít. Ez persze lehetetlen…

 – mutatott rá.

Olyan katasztrófák után, mint a csernobili atomerőmű, vagy a Hiroshimára ledobott atombomba felrobbanása joggal merülhet fel a gondolat, hogy úgyis gyógyítja magát a Föld, ezt a véleményt pedig Kathy István is osztja:

– A két említett katasztrófa csak porhintés ahhoz képest, amit egy meteorbecsapódás vagy egy nagyobb kataklizmához képest, amit a Föld egyébként már számtalanszor átélt már története során. Ezt is túl fogja élni, igazából ez a folyamat ránk, emberekre nézve veszélyes elsősorban azáltal, hogy tönkretesszük azt a környezetet, amiben jól éreztük magunkat, és ami a létezésünk feltétele – magyarázta.

Normális jelenség a sarki fény Magyarországon?

Mivel az előbbi sorok alighanem világvége-hangulatot hordoznak, megpróbáltuk valamiben a szépet is megkeresni, így jutottunk el a közelmúltban Magyarországon is élénken tapasztalható sarki fényhez. Noha korábban többnyire természetfilmekben és az északi országokban láthattuk az égi fényjátékot, az elmúlt hónapok során elég volt csak kimenni az utcára, és máris a szemünk (vagy kameránk) elé tárult az éjszakai színkavalkád.

klímaváltozás Magyarországon, sarki fény, szaharai por, tornádó Magyarországon, klímaváltozás hatásai, Haon, Debrecen
2024 májusában a sarki fényt fotósunk is lencsevégre kapta 
Forrás: Czinege Melidna

Kathy István úgy véli, bármennyire is hihetetlen, de nem szokatlan jelenség hazánkban sem a sarki fény: a Napnak van egyfajta ciklikussága, ami körülbelül 11 évet ölel fel, ilyenkor helyet cserél az égitest északi és déli pólusa. Ez miért is lényeges? Azért, mert a Nap nemcsak fényt, hanem plazmaáramot és töltött részecskéket (napszél) is kibocsát, és amikor nagyobb erővel érik el a Föld körüli magnetoszférát, akkor ionizálódnak, így alakul ki a sarki fény.

Ez annak köszönhető, hogy most vagyunk a 11 év azon periódusában, amikor a legerősebb a naptevékenység, és hatalmas napszél, illetve napkitörések jellemzik ezt az időszakot. A legerősebb sarki fényt egyébként az úgynevezett koronakitörés okozza, és egyszer detektáltak is egy ilyen esetet, amikor az Egyenlítőnél is lehetett látni a sarki fényt ennek hatására

 – világított rá Kathy István. Hozzátette, minél erősebb a napszél és erősebb az űrvihar, annál inkább észlelhető a jelenség a déli szélességeken is.

Tornádó Magyarországon: egyre több lehet belőlük?

Nem csak a sarki fény jelentett szenzációt a közelmúltban, és most az kell mondjuk, hogy sajnos, mivel ugyan látványos, viszont annál inkább kártékony időjárási körülmény robbantotta be a nyári viharokat: három hete tornádót észleltek Szombathelyen. A szakember szerint régen is detektáltak már a tölcsér alakú forgószélből többet is, szóval nem példa nélküli jelenség hazánkban, ugyanakkor úgy látja, egyre nagyobb hőhullámok jönnek majd 

a következő években, egyre nagyobb lesz a hőingadozás, ennek hatására pedig gyakoribb jelenség lehet a tornádó Magyarországon.

Kathy István meggyőződése, hogy az extrém időjárási körülmények, a hőingadozás és a frontváltozás tulajdonképpen olyan az idősekre és a vérnyomásgondokkal küszködőkre nézve, mint egy hullámvasút. Persze, hozzátette, ezek a jelenségek a fiatal, ereje teljében lévő szervezetet is könnyen megviselhetik, szóval amennyire lehet, próbáljunk meg alkalmazkodni. Persze, mindent nem írtunk le, ami elhangzott, így ha kíváncsiak a klímaváltozás hatásai, illetve kiváltói okai révén tárgyalt további részletekre, hallgassák meg a Kathy Istvánnal folytatott beszélgetésünket:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában