Időjárás

2023.03.10. 13:18

Hidegfront, szél és zivatar rondít bele a hétvégébe: riasztást adtak ki Hajdú-Biharra is

Még gyenge fagy is előfordulhat a hét utolsó két napján.

Forrás: Illusztráció / MW-archív

A pénteki tavaszi nap után a hétvégén ismét visszatér a barátságtalanabb, hidegebb idő. A legfrissebb előrejelzés szerint késő estétől Hajdú-Biharban is egyre több helyen ered majd el az eső. Előtte azonban még igazi tavaszi időre van kilátás, hiszen a legmelegebb órákban még 16 fokig is felkúszhat a hőmérő higanyszála. 

Változó időre kell készülni Debrecenben
Változó időre kell készülni Debrecenben
Forrás: Köpönyeg

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint péntekről szombatra virradó éjszaka egy markáns hidegfront vonul át az országon, melynek hatására az északnyugati irányba forduló szél egyre nagyobb területen viharossá fokozódik.

 

A legerősebb széllökések általában 60-80 km/h között valószínűek, de kiemelten a Kisalföldön, a Dunántúl északkeleti részén, a főváros térségében, illetve az Alföld északnyugati részén ennél erősebb, néhol esetleg 90 km/h körüli lökések is előfordulhatnak. 

 

A Dunántúli-középhegység, illetve az Északi-középhegység magasabban fekvő részein 90 km/h-t meghaladó lökések is várhatóak. A szombat esti, késő esti órákra mérséklődik légmozgás.

Ezen felül a zivatarok miatt elsőfokú, sárga riasztást adtak ki az egész országra. Mint írják, a cellákat intenzív csapadéktevékenység, viharos széllökések, illetve jégeső kísérheti. 

Az esti, késő esti órákra a zivatarok kelet, északkelet felé helyeződve fokozatosan megszűnnek.

Az egész országra sárga riasztást adtak ki zivatarok miatt
Az egész országra sárga riasztást adtak ki zivatarok miatt
Forrás: met.hu

A hétvége folyamán marad a hűvösebb idő, szombaton Hajdú-Biharban mindössze 6 és 11 fok között alakul majd a hőmérséklet, ám a szél miatt jóval kevesebbnek érezhetjük majd. Vasárnap már naposabb, kevésbé szeles idő ígérkezik, azonban mindössze -2 és 8 fok közötti hőmérsékletre számíthatunk. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!