Nem enyhült az aszály

2022.06.15. 07:37

A miénk az ország egyik legszárazabb vidéke

Forrás: illusztráció / Shutterstock

Bő két Celsius-fokkal volt melegebb a megszokottnál június első tíz napja során – derült ki a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Precíziós Növénytermesztési K+F Szolgáltató Központ közleményéből.

Az első nyári hónap elején végre számottevő csapadék is hullott, ennek ellenére azonban nem enyhült mindenütt az aszály Hajdú-Biharban. 

Továbbra is szárazság van 

Igazi nyári idő jellemezte a hónap első dekádját, hiszen a megye szinte teljes területén minden egyes napon elérte a napi csúcshőmérséklet a 25 fokot, emellett két-négy alkalommal még a 30 fokot is. A nyári és hőségnapok sorozata ellenére csak 1,8-2,6 fokkal haladta meg az időszak középértéke a sokéves átlagot, hőérzetünk viszont főként az időszak végén volt magas az egyre fülledtebb időben. 

Nem csupán a nappali órákban volt meleg: noha eleinte tíz fok köré hűlt a levegő a hajnali órákban, az időszak végéhez közelítve egyre többfelé mértünk húsz fok közeli minimumokat. Megyénk délnyugati felében a melegigényes növényfajok tíz Celsius-fokos bázishőmérsékletére számolt hasznos hőösszeg jócskán gyarapodott, így mostanra már meghaladja a legutóbbi harminc évben mért átlagot. Másutt is legfeljebb egy-öt foknapra tehető az elmaradás, miközben a talajhőmérséklet a kötöttebb talajú körzetekben is 20–26 fok közé emelkedett napi középértéken. 

A magas napállás, a hosszú nappalok és a viszonylag kevés felhő bőséges napfénytartamot és erős sugárzásintenzitást biztosított a növények asszimilációjához. A fejlődéshez szinte minden feltétel rendelkezésre állt mezőgazdasági kultúráink számára, kivéve a nedvességet, mellyel az idei tenyészidőszak rendkívül rosszul állt a hónap kezdetén.

Tíz nap elteltével továbbra is térségünk maradt az ország egyik legszárazabb vidéke, de legalább az aszály mérséklődött.

 Területi átlagban húsz milliméterre tehető a megyei csapadékösszeg, de mivel a csapadék az évszakra jellemző módon most is zömmel záporos-zivataros formában érkezett, igen nagy térbeli heterogenitás jellemezte. 

Még erre kell számítani 

Ismét voltak körzetek, ahol az öt millimétert sem érte el a dekád során hulló csapadék mennyisége, míg másutt 30-40 milliméteres összegek is előfordultak, akár néhány kilométeres távolságon belül. Száraz területek a megyeszékhely tágabb környezetében, valamint a megye északi felében maradtak, errefelé 120 milliméter körüli a talajok vízhiánya az egy méter mélységű szelvényben. Érdemben mérséklődött a vízhiány a Nyírség déli részén és Érmelléken, ahol 100 milliméter alá csökkent a vízdeficit. A következő néhány nap során azonban sehol sincs kilátás igazán nagy mennyiségű, áztató csapadékra, így mindenütt a szárazság újbóli fokozódására érdemes készülni.

DE MÉK, Precíziós Növénytermesztési K+F Szolgáltató Központ 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!