Agrometeorológia

2021.10.29. 12:12

Szárazság miatt késik a munka a földeken

Az elmúlt időszak első felében egyre enyhébb, de száraz léghullámok érkeztek térségünkbe.

A korábban érkezett hűvös légtömeg utánpótlása megszakadt. Kezdetben hidegek, sőt fagyosak voltak az éjszakák, majd átmenetileg 4-9 Celsius-fok közé enyhültek a minimumok, ezzel párhuzamosan a nappali órákban is erősödött a felmelegedés. Szerdától péntekig sokfelé mérhettünk akár 20 fokhoz közeli csúcsértékeket, de másutt sem volt hűvösebb 17-18 foknál a kora délutáni órákban. Ekkortájt mind többfelé élénkült vagy erősödött meg a délies szél, sejtetve a közelgő időváltozást.

Október 22-től nyugatira fordult a légáramlás, ezzel ismét hűvösebb, de továbbra is száraz légtömeg érkezett fölénk. Az erősödő szelet sokfelé kísérték viharos, helyenként károkat okozó lökések, már pusztán ez sokat rontott hőérzetünkön. A hét végére nyugalomba jutott a hideg levegő térségünkben, fokozatosan gyengült, éjjelre teljesen le is állt a légmozgás. A maximumok 12-15 Celsius-fok közé estek vissza, hajnalonként pedig ismét nagy területen jelentek meg a fagyok. Kétméteres magasságban is negatív minimumokat mértünk a megye szinte teljes területén 24-én virradóra: általában nulla, mínusz két Celsius-fok közé csökkent a hőmérséklet napkelte idejére, de több helyen mértünk mínusz három, mínusz négy fokos hideget is.

A csírázásnak kedvezne

Az időszak középhőmérséklete 11 fok körül alakult, ez, valamint a legtöbb körzetben 10-12 fok közötti felszíni talajhőmérséklet még valamivel enyhébbnek bizonyult a harmincéves átlagnál. A már földben lévő őszi kalászos magok csírázásához ez optimális érték, így ahol kellő nedvesség is rendelkezésre áll, gyorsan fejlődhetnek a csíranövények, valamint a repce és más őszi vetések fiatal állományai. A héten azonban minimális csapadékmennyiség hullott csupán a megyében, miközben az enyhe és szeles időben napi három-négy milliméterre nőtt a párolgással történő vízvesztés potenciális mértéke.

Megyénk területének döntő hányadán gondot okoz a szárazság, többfelé az alapművelés és a magágykészítés munkálatai is késnek, és a gabona vetésével a csapadékra várnak a gazdák. Erre október végéig igen csekély esély mutatkozik, egyedül a hideg, csípős éjszakákon képződő harmat biztosít némi nedvességpótlást a poros, kiszáradt talajfelszín számára. Több-kevesebb csapadékra november első napjaitól van kilátás, addig azonban ismét melegszik majd a levegő, így a talaj feltöltődése helyett egyelőre a nedvességdeficit növekedésére számíthatunk.

Debreceni Egyetem – MÉK, Precíziós Növénytermesztési K+F Szolgáltató Központ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!