Agrometeorológia

2021.10.13. 10:50

Számottevő csapadékkal maradt adósunk az időjárás

Átlagos hőmérsékletű őszi idővel indult az október, eső azonban alig esett a térségben.

Még éppen megfelel az 1991–2020-as időszak átlagának a második őszi hónapunk első tíz napjának középhőmérséklete, ami most 12–13 °C között alakult. Kellemesen meleg, valamint hűvösebb napok váltották egymást a dekádban, negyedike és ötödike helyenként nyári napként került be a klímanaplókba, hiszen a 25 fokot is meghaladta a délutáni csúcsérték. A borongósabb napokon ugyanakkor a 20 fokot sem érte el a maximum. A hajnali órákra egy-két nap kivételével mélyre süllyedt a hőmérők higanyszála: több ízben is ébredhettünk +5 °C alatti minimumokra, de különösen az időszak utolsó napjain tapasztalhattunk fagy­pont körüli értékeket, néhol gyenge talaj menti fagyokat.

Az őszi talajmunkák szempontjából fontos lett volna a nedvességpótlás a talaj művelt rétegében, ám térségünk ismét kimaradt az égi áldásból. Míg az ország nyugati felében 20–80 milliméter közötti mennyiségek hullottak, megyénk területén mindössze 0–2 milliméter között alakult az időszak csapadék­összege. Ez a vízmennyiség – figyelembe véve a 2-3 milliméter körüli aktuális napi párolgási rátát – kevesebb, mint egy nap alatt el tudott párologni, az elmúlt tíz nap pedig mindösszesen 10-15 milliméter csapadékkal maradt adósunk a sokéves átlaghoz képest.

A talajok legfelső rétegében hozzávetőleg a szabadföldi vízkapacitás fele-kétharmada áll rendelkezésre, elsősorban a megye északi peremvidékén ennél kedvezőbb a vízellátottság. Az őszi vetések csírázásához ez megfelelő érték, az alapművelés vonóerőigénye azonban nagyobb lehet, s a magágy is rosszabb minőségben készülhet, mivel a művelt réteg alsó felében már kritikusan alacsony a nedvességtartalom. A feltöltődés megindulására várva a teljes gyökérzóna, azaz az 1 méter mélységű szelvény nedvességdeficitje 140 és 160 milliméter között változik, mely tetemes, de az évszaknak megfelelő hiány. A rövid távú kilátások e pillanatban kevés csapadékot sejtetnek, ugyanakkor a még lábon lévő kukorica száradásának és a betakarítási munkák szervezésének kedvezhet a száraz idő.

DE – MÉK, Precíziós Növénytermesztési K+F Szolgáltató Központ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!