Jégverésre számíthatunk

2021.07.14. 08:13

A tikkasztó hőség után felhőszakadással érkezik az enyhülés

Pártai Lucia meteorológus szerint a napokban újabb heves zivatarok alakulhatnak ki térségünkben.

20190616 Vihar Szombathely fotó:Horváth Balázs HB Vas Népe

Fotó: illusztráció / MW-archív

Az elkövetkezendő napok időjárásáról Pártai Lucia meteorológus osztotta meg előrejelzését a Naplóval. – A nagyvárosok hőszigetet hoznak létre, az aszfalt, a házak anyaga további hőtöbbletet ad, így az amúgy is labilis légkörben hevesebben alakulnak ki viharok. A felhők ilyen esetben 8-10 kilométer magasságig képesek felnyúlni, ekkor jégtűk alakulnak ki, a gravitáció miatt lehullanak, összetapadnak, ekkor jönnek létre a jéggolyók. Ezek alap­esetben mire földet érnek, elolvadnak, de ha túl nagyra híznak, akkor alakul ki a jégeső – magyarázta. A szakember azt javasolja, hogy kísérje mindenki figyelemmel az online elérhető meteorológiai radarképeket, amelyekről leolvasható, hogy hol és milyen heves viharok alakulnak ki, továbbá ezek mozgása is nyomon követhető.

– Az ismételt kánikulát egy Nyugat-Európa fölötti ciklon okozza, amely jelenleg felénk Afrika felől szállítja a forró levegőt – folytatta a szakember.

Szavai szerint szerdán még egy lapáttal rátesz a hőség, Hajdú-Biharban is magasabb értékekre számíthatunk a keddinél, délután árnyékban is 39-40 Celsius-fok körül várható a hőmérséklet, majd délután egy hidegfronttal erőteljes felhősödés kezdődik.

Az esti órákban szélviharral kísért heves zivatarok érkeznek, gócokban nagy méretű jéggel kísért felhőszakadás is kialakulhat. Az éjszakai órákban mérséklődnek a viharok, de nincs kizárva, hogy csütörtökön délelőtt is kialakuljanak még mérsékelt zivatarok. A hétvégéig nedves, labilis, meleg levegő tölti ki majd a megye légterét, ezért a napos időszakokat zivatarok válthatják fel. Péntektől a hőmérséklet várhatóan már nem emelkedik 35 fok fölé, a hétvégén pedig még mindig az átlagnál magasabb, 32 Celsius-fok körül alakulnak a maximumok. A légkör továbbra is labilis marad, így ekkor szintén várhatók hirtelen kialakuló viharok.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!