Keményre fagy a határ

2021.02.11. 09:00

Száraz, hideg időjárás vár ránk a következő egy hétben

Szeles, nagyon hideg, de csapadékmentes időszak következik péntektől.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Az utóbbi évek legerősebb hidegbetörése kezdődött csütörtökre virradó éjszaka. A következő napokban a minimum és maximum hőmérsékletek körülbelül hét-kilenc fokkal maradnak alatta a február közepi átlagnak; azaz éjjel mínusz tíz, esetenként mínusz tizenöt fok, míg nappal mínusz három, mínusz öt fok körül várhatók a következő napokban. Mindennek oka az, hogy egy ciklon hátoldalán a Kárpát-medencébe utat talál a napok óta Európa északi, keleti és nyugati részét kitöltő szibériai levegő. A jelenlegi számítások szerint a kemény téli idő legalább egy hétig tart, az egyik mélypontja szombaton, a másik a jövő héten kedden várható – derül ki Pártai Lucia meteorológus tájékoztatásából, aki arról is beszélt, hogy a jövőben akár a telek sorozatában is rászakadhat Európára a fagyos sarkvidéki levegő, mint ahogy az az elmúlt évtizedben Észak-Amerikára és Ázsiára történt, extrém hideg időszakokat okozva.

A mostani hidegbetörés csupán amiatt tűnik erősnek, mert az elmúlt években erősebb lehűlések nélkül teltek el teleink. Ha azonban akárcsak az utóbbi néhány évtizedet nézzük, bőven találunk példát a mostaninál erőteljesebb hidegelárasztásra is. 2012. január végén előbb száraz hideggel, majd nagy havazással érkezett meg a nagybetűs tél. 2006. január 23-án robogott át rajtunk egy hidegfront és okozott két napig kegyetlen hideget. 2002. december elején kiadós eső után rontott be a tél és okozott hó nélkül mínusz tizenöt fok körüli éjszakai fagyokat. 1995. november 5-én reggelre valóságos blizzárddal érkezett meg a tél. Két évvel korábban, 1993. november 13-án is hóvihar volt. 1987. január 13-a és az azt követő napok is emlékezetesek; fél méteres hó és közel 30 fok hideg. 1979. január elsején reggel még plusz tíz fok volt, este pedig mínusz 12. Ez utóbbi hidegbetörés előtti helyzet kísértetiesen hasonlít a mostanihoz.

– Szibériában a tél korábbi szakaszában rengeteg hó esett, a szokásosnál is nagyobb területen alakult ki extrém hideg. A fagyos levegő a talaj mentén lassan terjeszkedett Európa felé. A zord idő február elején érte el Lengyelországon, Németországon és Dánián át Franciaországot, a Benelux államokat, valamint az Egyesült Királyságot. Útját kezdetben viharos, keleties szelek, az adott terület átlagához képest mintegy 10-12 fokos hőmérséklet-csökkenés, az utóbbi napokban pedig kiterjedt havazások, hóviharok jelzik. Magyarországot eddig a Kárpátok hegykoszorúja óvta az erős lehűléstől. Most azonban a szerdán Hajdú-Biharban is esőket okozó mediterrán ciklon hátoldalán viharos széllel valósággal berobban az Észak-, Kelet- és Nyugat-Európát kitöltő fagyos levegő és okoz az ilyenkor szokásosnál hét-kilenc fokkal hidegebb időjárást. A csütörtök hajnalban kezdődött havazás délre elvonul, estére felszakadozik a felhőzet, majd a következő napokban szeles, hideg, de napsütéses idő várható. A jövő hét elején kaphatunk még egy adag hideg levegőt. A tél utolsó hónapjában egyébként nem szokatlan az ilyen erejű hidegbetörés. Hiszen ekkorra alakulnak ki azok a nagy kiterjedésű hidegmagok, amelyek megfelelő légkörzés esetén Magyarországra is elhozhatják a zord időt, illetve folyamatosan biztosíthatják a hideg utánpótlását – mondta Pártai Lucia.

– Az északi féltekén az elmúlt évtized telein történtek érdekes események. Az északi sarkvidék fölött kialakult hideg évek óta rendre Kanada és az Egyesült Államok, valamint Szibéria felé talál magának utat, miközben Európában szokatlanul enyhe levegő érkezik. Emiatt volt zord telek sorozata például Észak-Amerikában. Ha azonban az áramlási rendszer a Föld tengelyéhez képest negyed fordulattal módosul, a hideg utat találhat Európába is, és akkor kontinensünk szembesülhet a zord telek sorozatával – tette hozzá a meteorológus.

Több a belvizes terület

Az elmúlt napokban sok eső esett Hajdú-Biharban, és ennek következtében a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) működési területén öt szakaszon van érvényben a legalacsonyabb, első fokú belvízvédelmi készültség a Tisza mentén, a Hortobágy-Berettyó vízgyűjtőjén, valamint a Berettyó torkolat térségében. Itt a belvízzel elöntött területek nagysága ötezer hektár, ebből 2 ezer 350 hektár a szántó és vetés. A térségben 18 szivattyútelep üzemel, az egy nap alatt a befogadókba átemelt belvíz mennyisége 515 ezer köbméter volt. A belvíz elleni védekezésben hetvenen vettek részt az elmúlt 24 órában az igazgatóság munkatársai közül.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!