Meteorológia

2021.02.02. 10:08

Készenlétben állnak Hajdú-Biharban a belvíz miatt

A Tisza mentén és a Hortobágy-Berettyó vidékén elrendelték az I. fokú belvízvédelmi készültséget.

Automatikusan generált description

Fotó: Illusztráció / MW-archív

A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) működési területén átlagosan 59,3 milliméter csapadék esett januárban. Ez 26,2 milliméterrel több, mint a sok éves januári átlag. (Ez 33,1 milliméter.) Mindezek mellett az igazgatóság talajvízkútjainak adatai alapján a talajvíz szintje jelenleg minden térségben alacsonyabban van, mint az ilyenkor megszokott: a nyírségi tájegységben például 1,1 méterrel, de a sárréten és a hajdúságban is 25-50 centiméterrel mélyebben van a talajvíz szintje az átlagosnál.

Ezzel együtt a területen a ciklikus hőmérsékletváltozások miatt megjelentek a felszíni elöntések. A Tisza és a Hortobágy-Berettyó mentén emiatt az elmúlt időszakban már üzemeltette a szivattyútelepeket az igazgatóság. Miután azonban az utóbbi napokban az említett két vízfolyáson a vízszintemelkedések miatt a belvizek gravitációs bevezetésének lehetősége megszűnt, a TIVIZIG február 1-jén 10 órától a legalacsonyabb, elsőfokú belvízvédelmi készültséget rendelte el a három Tisza menti, valamint a Hortobágy-Berettyó vízgyűjtőjén található Hamvas-Sárréti belvízvédelmi szakaszon. A belvízvédelmi készültség fenntartásáról és a védelmi tevékenységről az elkövetkező napok időjárásának függvényében határoz az igazgatóság. A Napló kérdéseire Szegi Attila, a TIVIZIG PR referense válaszolt.

KZS

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/idojaras/helyi-idojaras/mar-nem-hianyzik-az-eso-4963096/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!