Turizmus

2023.12.20. 20:00

Csúcsévet zárhat idén a debreceni turizmus – cikkünkből kiderül, hogy miért!

Az elmúlt években a kisebb házak, panziók és magánszálláshelyek száma is bővült Debrecenben.

Nagy Emese

Debrecen legnagyobb szabású rendezvénye, a virágkarnevál nagyon sok turistát vonz, azonban már régen nem csak ezért az eseményért érkeznek a látogatók a városba

Forrás: Napló-archív

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján a családok idén már jóval korábban elkezdték megtervezni az év végi pihenésüket. Az előző évek trendjeit követve egyre több magyar tervezi, hogy elutazik karácsonykor, és szerettei körében, magyarországi szálláshelyen kapcsolódik ki. A legtöbb vendég másodmagával, illetve családdal utazik és főként 2-3 éjszakát tölt a szálláshelyen.

Tóth-Megyesi Enikő, a VisitDebrecen turisztikai igazgatója a Haonnal megosztotta, Debrecen turizmusában a 2019-es legsikeresebb év után 2022 lett az új turisztikai „csúcsév”. A 2022-es év első tíz hónapjának vendégforgalmát megdöntve a vendégéjszakák száma 4 százalékkal emelkedett, a vendégek száma pedig 2 százalékkal bővült 2023 azonos időszakában, azaz az év első tíz hónapjában. A megváltozott idei utazási szokások, a turizmust is kihívások elé állító év és az esős időszakok ellenére is bővült a város vendégforgalma. 

A vendégéjszakák száma 2023-ban októberig 486 ezer 563, a vendégek száma októberig 178 ezer 923 fő volt. – Az elmúlt évek az utazási szokásokban, trendekben is változásokat hoztak. Felértékelődött a „zöld élmények”, a természetközeliség keresése, és népszerűek a komplex vizes, kulturális és gasztronómiai programok, mely területeken Debrecen nagyon jó adottságokkal rendelkezik. A négyévszakos Debrecen vonzó atmoszférája, kulturális öröksége, egész éves színes programkínálata, nemzetközi repülőtere és minőségi szolgáltatásai számos lehetőséget kínálnak mind a szabadidős, mind az üzleti utazók számára – hangsúlyozta az igazgató.

Debrecen nagyerdő haon
Színes programokkal várja a cívisváros a turistákat (képünk az idei Bor- és Jazznapokon készült)
Forrás: Napló-Archív

Debrecen előnyös helyzetben van

Mint elmondta, a koronavírus-járvány világszerte, így Magyarországon is átrendezte az utazási szokásokat. A pandémia idején a korlátozások miatt jellemzően felerősödött a belföldi turizmus, a korlátozások feloldása után pedig elindult a nemzetközi turizmus térhódítása, visszaépülése; idén a lendületet a beutazó turizmus adta.

 – Mindemellett az idei évre jellemző, hogy a foglalások egyre később realizálódnak, azaz az utazni vágyók napokkal, vagy egy-egy héttel az utazás előtt foglalták le szállásukat. A magyarok idén újra elindultak külföldre, a hazai úti célok helyett jellemzően külföldön töltötték a főutazásukat, nyaralásukat. 

Az év végi időszakban a hazai utazóközönség körében az adventi vásárok és a fürdővárosok a népszerűek, így Debrecen kiemelten előnyös helyzetben van, hiszen 2022-ben a Travelmag nemzetközi utazási magazin Európa 20 legszebb kis karácsonyi vására közé választotta a debrecenit, amire idén is sokan kíváncsiak, emellett pedig a város kiváló termálvízzel, sokszínű szolgáltatásokat kínáló fürdőközponttal és minőségi szálláshelyekkel rendelkezik

 – fogalmazott Tóth-Megyesi Enikő. Hozzátette: Debrecenben továbbra is a nagyobb házak, a városi és wellness szállodák a népszerűek, ahol a szálláshely mellett egyéb szolgáltatások, például wellness (masszázs, szauna stb.) gondoskodnak a vendégek kényelméről.

Debrecen Adventi vásár  haon
A legszebbek között van a debreceni adventi vásár
Forrás: Napló-Archív

A világ minden tájáról érkeznek Debrecenbe

Tóth-Megyesi Enikő kifejtette, a Debrecenbe érkező vendégkör összetétele és utazási motivációja rendkívül vegyes képet mutat, egyaránt megtalálható köztük a bel- és külföldi vendég, a kozmopolita utazó és a kisgyermekes család éppúgy, mint a wellness hétvégére érkező fiatal pár vagy az üzleti célú konferenciavendég. 

A belföldi vendégek legnagyobb része a közeli vármegyékből, a fővárosból, illetve Észak-Magyarországról érkezik, míg a külföldi turisták leginkább a szomszédos és közeli országokból, mint Románia, Lengyelország, Szlovákia, valamint Németország. A Wizz Air menetrend szerint közlekedő légi járatának köszönhetően évről évre egyre dinamikusabban nőtt az izraeli vendégek száma is. A városban élő külföldi egyetemisták és munkavállalók révén gyakorlatilag a világ minden tájáról érkeznek vendégek Debrecenbe rokonokat látogatni vagy üzleti céllal

 – emelte ki.  (A hadi állapotok miatt a Wizz Air felfüggesztette járatait Budapest, illetve Debrecen és Tel Aviv között októberben. A légitársaság számára továbbra is utasai, személyzete és repülőgépeinek biztonsága a legfontosabb, így akkor indítják újra a járataikat, amikor már biztonságosnak ítélhető a repülés – a szerk.) – Általánosságban elmondhatjuk, hogy a belföldi vendégek aránya 55-60 százalék között, míg a külföldieké 40-45 százalék között mozog. A korcsoportos megoszlás alapján a legtöbb vendégéjszakát a 25-54 éves korosztály tölti nálunk – tudatta a VisitDebrecen turisztikai igazgatója.

Debrecen víz strand haon
Debrecen vizes programokat is kínál
Forrás:  Napló-archív

A kisebb házak, panziók száma is bővült

Rávilágított, Debrecen szálláshelykínálata nagyon sokszínű, a városba érkező turista egyaránt választhat négycsillagos wellness hotelt a Nagyerdőn, az ikonikus látnivalókhoz közeli tipikus városi szállodát, egyediségében különleges butikhotelt vagy akár egy családias, kertvárosi magánszálláshelyet. 

Elmondható, hogy a sokszínűség mellett a debreceni szálláshelyeket a minőségi szolgáltatások és a folyamatos fejlesztések jellemzik, melyek a szabadidős turisták mellett az üzleti céllal érkező utazókat is kiszolgálják. A legtöbb férőhellyel természetesen a nagyobb házak rendelkeznek, melyek négy- vagy ötcsillagos kényelemmel és szolgáltatásokkal várják a vendégeket, akik a szabadidős turisták mellett nagyrészt az üzleti céllal érkező nemzetközi utazók közül kerülnek ki.

 Nemcsak nyáron, az év többi időszakában is különösen népszerű a város wellness szállodája a Nagyerdőn, ami közvetlen összeköttetésben van valamennyi fürdőegységgel, valamint számos családi és wellness szolgáltatást, animációs programot kínál vendégei részére, így a kisgyermekekkel érkező családok körében nagy népszerűségnek örvend – mondta Tóth-Megyesi Enikő.

Aláhúzta, a kisebb házak, panziók és magánszálláshelyek száma is bővült: míg 2015-ben 95 üzleti célú egyéb szálláshely működött Debrecenben összesen 656 férőhellyel, addig 2023 turisztikai szempontból legerősebb hónapjában, augusztusban már 218 magán- és egyéb szálláshely várta a vendégeket 1481 férőhelyen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában