Gazdaság

2023.10.31. 12:22

2023-ban elindult az elektronikus gazdálkodási napló (eGN) vezetési kötelezettség

Haon.hu

Az eGN vezetését az egységes kérelemben igényelhető és egyes pályázati jogcímek támogatási feltételként írják elő. A gazdálkodási napló adattartalmát a kincstár a támogatási feltételek ellenőrzése során elkéri, illetve ellenőrzi. Az eGN integrálja a gazdálkodási naplót és a hatóságok részére nyújtandó adatszolgáltatási kötelezettséget, ami azt jelenti, hogy megszűnik az eddig ÁNYK-ban beküldött WEB GN az AKG, ÖKO, NATURA 2000 területtel rendelkezők részére, illetve megszűnt a permetezési napló külön történő vezetése is. Ezen kívül a nitrát adatszolgáltatás is az eGN-ben teljesítendő – olvasható az agrárkamara közlésében.

Akiket érint a naplóvezetési kötelezettség:

  • AÖP-öt vállaló,
  • termeléshez kötött támogatásokat igénybe vevő,
  • növényvédelmi kezeléseket alkalmazó,
  • AKG és ÖKO vagy
  • NATURA 2000 területtel rendelkező,
  • a HMKÁ8 nem termelő tájképi elemekre és területekre vonatkozó minimális arányt nitrogénmegkötő növényekkel vagy ökológiai másodvetéssel teljesítő, illetve
  • állattartással foglalkozó,
  • gazdálkodót, valamint
  • nitrátérzékeny vagy
  • erózióérzékeny területen gazdálkodást folytatót érint.

Ezen felül többféle VP pályázat is előírja a naplóvezetést.

2023-ban milyen határidők vonatkoznak a naplóvezetésre?

A 2023. évben a naprakész gazdálkodási naplót papír alapon vagy elektronikusan is lehet vezetni, de legkésőbb 2024. január 31-ig a NÉBIH elektronikus gazdálkodási napló felületén rögzíteni kell és be kell nyújtani.

A permetezési napló rész vezetésére milyen szabályok vonatkoznak?

A NÉBIH elektronikus gazdálkodási napló rendszerébe integrálódik az elektronikus permetezési napló. A 10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodóknak 24 órán belül be kell jelenteniük a szántóföldi kultúrában végzett rovarölő szeres kezeléseket. Minden más esetben a 2023-as kezeléseket összesítve 2024. január 31-ig kell elektronikusan feltölteni az érintetteknek.

eGN vezetés a gyakorlatban

A gazdálkodók saját ügyfélkapujuk használatával a NÉBIH honlapján, vagy meghatalmazáskötés útján növényorvosa, szaktanácsadója vagy egyéb piaci szereplő segítségével teljesíthetik az eGN benyújtását.

A NAK segítséget nyújt a naplóvezetésre kötelezett gazdáknak; csoportos tájékoztatókat, képzéseket tartanak a falugazdászok.

A NAK Hajdú-Bihar Vármegyei Igazgatóságon elindult térítéses szolgáltatásként az eGN készítés és benyújtás, mely szolgáltatás szerződéskötést követően a falugazdászoknál korlátozott számban igénybe vehető. Aki falugazdászával szeretné készíttetni naplóját, a szerződést minél hamarabb, de legkésőbb november 15-ig kösse meg.

A naplóvezetéssel kapcsolatos további információk megtalálhatók a NÉBIH hivatalos weboldalán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában