Kormányrendelet

2023.09.06. 13:41

Visszavonta a kormány a velodrom építését

A döntés oka a rezsicsökkentés megvédése és a honvédelmi kiadások érdekében előirányzott megtakarítási cél elérése.

Bekecs Sándor

Az előzetes tervekkel ellentétben mégsem épül meg a debreceni velodrom

Forrás: Napló-archív

Több korábbi kormányrendelet módosításáról és visszavonásáról, valamint egyes gazdaságfejlesztési célú és munkahelyteremtő beruházásokkal összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról szóló kormányrendeletek jelentek meg a Magyar Közlöny szeptember 5-én közzétett, 125. számában.  

Debrecent érintően egyrészről hatályát veszti a debreceni velodrom beruházással összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról és az eljáró hatóságok kijelöléséről szóló 2021-ben hozott kormányrendelet, továbbá ehhez kapcsolódóan a kormány visszavonja a beruházás előkészítéséről szóló korábbi döntését is. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tervekkel ellentétben nem épül meg a kerékpáros létesítmény a cívisvárosban. A döntés indokaként kormány a Magyarország szomszédságában zajló háború idején a rezsicsökkentés megvédése és a honvédelmi célok teljesítése érdekében szükséges költségvetési intézkedésekről szóló kormányhatározat 2. pontjában előírt megtakarítási cél elérését jelölte meg.

A fentiekkel ellentétben viszont nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítottak egy munkásszálló létesítését a debreceni Déli Gazdasági Övezetben. 

A kormányhatározat szerint többek között a beépíthető telek legkisebb mérete 4 ezer négyzetméter, a zöldfelület mértéke legalább 20 százalék, míg az épületmagasság megengedett legnagyobb mértéke 15 méter lehet. A megjelölt telken bármely előregyártott vagy iparosított technológiával készült szerkezetű épület is elhelyezhető, engedélyezhető.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában