Mezőgazdaság

2023.06.28. 15:36

Egyre több termelő fedezi fel az öko gazdálkodás pozitív hatásait

Negyedik alkalommal rendezik meg idén szeptemberben az Öko Expo Kiállítás és Konferenciát, melynek a Hajdúnánás-Kendereskert ad majd otthont.

Sajtótájékoztató előzte meg a hajdúnánási Öko Expo Kiállítás és Konferenciát

Forrás: Czinege Melinda

A rendezvény fő célja, hogy az ökológiai gazdálkodásban érintett valamennyi szereplő – termelők, feldolgozók, kereskedők, szolgáltatók, tudományos szakemberek, szaktanácsadók – számára megjelenési, találkozási és tudásmegosztási lehetőséget biztosítson. A kiállításon szolgáltatások széles kínálata, szaktanácsadás, a legmodernebb technológiák, munkagépek, gépalkatrészek, illetve analitikai műszerek várják az érdeklődőket. A szakmai konferencián számos hazai és nemzetközi előadó segít betekintést nyerni az ágazat rejtelmeibe. A szervezők az elmúlt évekhez hasonlóan idén is nagy hangsúlyt fektetnek majd a szántóföldi gépbemutatóra.

Öko Expo Kiállítás és Konferencia, Hajdúnánás, Haon, sajtótájékoztató, mezőgazdaság, ökológiai gazdálkodás
Prof. dr. Stündl László, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja (balról) és Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara környezeti fenntarthatóságért felelős országos alelnöke
Forrás: Czinege Melinda

Szólláth Tibor, Hajdúnánás város polgármestere, a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület elnöke, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara környezeti fenntarthatóságért felelős országos alelnöke a rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az ökológiai gazdálkodás Magyarországon jelentős mértékben nőtt. – Ez a gazdálkodás képes ötvözni a fenntarthatóságot és hatékonyságot. Manapság már az az elvárás, hogy minőségükben az öko termékek is ugyanolyanok legyenek, mint a hagyományos fajták. Itt már csak a mennyiséget illetően vannak eltérések – fejtette ki, majd ezt követően kitért arra, hogy az európai zöld megállapodás hatalmas változást jelentett a gazdák életében. – Ha már ezek az átalakulások megtörténnek, akkor legyünk ennek a nyertesei. 

Az expo küldetése az, hogy megpróbáljuk bemutatni mindazt a tudást és technológiát a magyar gazdák számára, amely már rendelkezésre áll. A Debreceni Egyetem fontos partnerünk ebben, hiszen az intézményben folyó agrárképzés nélkül nem elképzelhető a magyar mezőgazdaság

– fogalmazott Szólláth Tibor.

Öko Expo Kiállítás és Konferencia, Hajdúnánás, Haon, sajtótájékoztató, mezőgazdaság, ökológiai gazdálkodás
Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara környezeti fenntarthatóságért felelős országos alelnöke (balról), Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke és dr. Harsányi Endre, a Debreceni Egyetem agrárinnovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettese
Forrás: Czinege Melinda

Dr. Harsányi Endre, a Debreceni Egyetem agrárinnovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettese hangsúlyozta, hogy az intézmény az idei évben még erősebben szeretne jelen lenni a rendezvényen, hiszen az egyetemen szeptembertől elindul a precíziós mezőgazdasági mérnök alapképzés. – Ez az első pillére annak, hogy az ökológiai gazdálkodással a felsőoktatás szintjén is tudjunk foglalkozni, hiszen ez a típusú gazdálkodás nem működhet precíziós gazdálkodás nélkül – jegyezte meg.

Az ökológiai gazdálkodás jelentősége az agrárium fenntarthatóságának szempontjából megkérdőjelezhetetlen. – A 21. században megváltozott a klímánk és az életmódunk, ezért teljesen újszerű kihívásokkal találjuk magunkat szemben, amire meg kell adnunk a megfelelő válaszokat. Más módon élünk, ezért eltérő táplálkozási módot kell kialakítanunk annak érdekében, hogy egészségünket megőrizzük. Ennek megfelelő összetételű és beltartalmú alapanyagokat kell megtermelni fenntartható módon. A tudás és az eszközök már megvannak, ezért most az a legfontosabb, hogy az emberek ezeket a saját hasznukra tudják fordítani – mutatott rá Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke. 

Prof. dr. Stündl László, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja szerint a mezőgazdaság konvencionális módja nem lesz sokáig fenntartható. Ezt mutatja a talaj termőképességének csökkenése, valamint a szélsőséges időjárásokhoz való alkalmazkodó képessége. – A tudományos életben kezdjük egyre jobban felismerni azokat a folyamatokat, amelyek szükségesek annak megértéséhez, hogyan lehet máshogy gazdálkodni. Az egyetem minden kara hozzájárul ehhez, főként a tavalyi évben megalakult Ökológiai Gazdálkodási Tudásközpont, amely elsősorban az ökológiai gazdálkodásra fókuszál – mondta.

A rendezvény szervezői július 20-ig várják olyan ökológiai gazdálkodásban érintett kiállítók jelentkezését, akik szívesen bemutatnák terméküket vagy tevékenységüket az érdeklődők számára.

Panyiczki-Berényi Viktória

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában