Büdzsé

2023.03.03. 14:58

Megvan, mire mennyi pénz megy idén Földesen

Elfogadta a 2023. évi költségvetését a nagyközség önkormányzata február 24-én.

A könyvtár folyamatos nyitvatartását is biztosítja a költségvetés

Forrás: Péter Imre

Az intézményvezetők felelősségteljes tervezését követően a képviselők két fordulóban, számos intézkedéssel teremtették meg az idei évhez szükséges pénzügyi gazdálkodás feltételeit Földesen.

Mint a nagyközség polgármestere, Jeneiné dr. Egri Izabella elmondta, Földes költségvetés tervezetét előzetesen már az önkormányzat bizottságai véleményezték, és a képviselő-testület is megtárgyalta első körben a 2023. január 27-i ülésén.

Az önkormányzat és intézményei tervezett költségvetési bevétele 922 millió 72 ezer forint, a tervezett költségvetési kiadása 1 milliárd 408 millió 977 ezer forint. A hiány összege 486 millió 905 ezer forint, melyet az előző évek maradványa segítségével finanszíroz az önkormányzat. A maradvány döntő része feladattal terhelt, felhalmozási célú maradvány, a folyamatban lévő beruházások megvalósításához elengedhetetlen.

A településüzemeltetési-, a köznevelési-, a szociális és gyermekjóléti-, a gyermekétkeztetési-, valamint a kulturális feladatok ellátásához a központi költségvetés 352 millió 174 ezer forint támogatást biztosít ebben az évben. Az önkormányzat a helyi adókból 130 millió 143 ezer forint bevétellel számol, remélve, hogy a helyi iparűzési adóra vonatkozó jogszabály-változások ellenére befolyik a tervezett összeg.

A személyi juttatásokra kifizetendő keretet jelentősen megemelte a minimálbér emelkedése, melynek központi költségvetésből történő kompenzációjára feltétlenül számít az önkormányzat. A rezsikiadások tervezett keretének tarthatósága az energiapiacon uralkodó kaotikus állapotra való tekintettel számos bizonytalanságot tartalmaz.

Tovább fejlődhet a település

Jeneiné dr. Egri Izabella kiemelte, hogy a 2023. évi költségvetés három nagy TOP Plusz–os beruházás megvalósításához nyújt fedezetet: az Önkormányzati épületek energetikai felújítására 157 millió 706 ezer forintot, az Élhető települések-Fő tér rekonstrukciójára 274 millió 994 ezer forintot, valamint a Belterületi utak felújítására 208 millió 22 ezer forintot.

A képviselő-testület – az önkormányzat 2023. évi költségvetési egyensúlyának megteremtése érdekében – döntött önkormányzati ingatlanok, épületek eladásáról is.

A nagyközség önkormányzata 2023. évi gazdálkodását alapvetően az intézményhálózat, a településüzemeltetés működőképességének megtartása, a folyamatban lévő beruházások befejezése határozza meg. A gazdasági helyzet, a változó infláció miatt kemény évre számít a nagyközség, emiatt nagy hangsúlyt fektet a felelősségteljes gazdálkodás megtartására.

Péter Imre

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában