Közbeszerzés

2023.03.01. 15:07

Fákat is helyeztek át a debreceni Petőfi tér felújítása során

Egymilliárd forint fölötti lett a rekonstrukció végösszege.

Az átépített Petőfi tér átadása 2022 novemberében. A képen Papp László polgármester, Orosz Aurélia önkormányzati képviselő, és Hetei József önkormányzati képviselő

Forrás: Napló-Archív

Novemberben adták át Debrecenben a teljesen megújított Petőfi teret; hogy mekkora feladatot jelentett a kivitelezés, azt mutatja a számos pótmunka szükségessége, amiről a március elsejei Közbeszerzési Értesítő számol be.

A rekonstrukcióba bevont fejlesztési terület nagysága mintegy 17 ezer, a zöldterületi rekonstrukcióval érintett területé 14 ezer négyzetméter. Elültettek 85 fát, közel 30 ezer négyzetméternyi cserjét, 112 négyzetméternyi évelőt, valamint 6 ezer 300 négyzetméternyi fűfelületet is felújítottak, öntözőhálózattal együtt. Egy modern játszóteret, valamint a park közepén egy tavat is létesítettek. 

A beruházáshoz kapcsolódóan felújították a Piac utca – Holló János utca közlekedési csomópontot és az alatta húzódó víziközműveket, a park új közvilágítást kapott, elkészült közel 5 ezer négyzetméternyi térkő burkolatú út és járda. A parkba új eszközöket, többek közt padokat, asztalokat, hulladékgyűjtőket, kutyaürülék gyűjtőket, ivókutat, kerékpártámaszokat, és térfigyelő kamerákat is telepítettek. A szervízút alatti szennyvízhálózatot is felújították. Teljeskörű rekonstrukción esett át a 73 éve felavatott Petőfi szobor, a talapzata és a hozzá felvezető tereplépcsők.

A munkát egy debreceni cég végezte, mellyel 2021 október 29-én kötöttek szerződést, nettó 897 millió 59 ezer 358 forint beruházási értékben. Ezt a szerződést 2023 február 20-án módosították; 32 nappal meghosszabbították a teljesítés határidejét, illetve a beruházás értékét mintegy 12 százalékkal növelték, így a szerződés végleges összértéke 1 milliárd 8 millió 245 ezer 288 forint.

A KÉ-ben részletezik, milyen pótmunkák váltak szükségessé. Többek közt a park körüli és az épületek előtti járdák alépítményének cseréje, gallyazás, fakivágás és faveremrácsok elhelyezése; továbbá fák áthelyezése járdába, játszótéri nagy fa telepítése, utcabútorok egyenértékű kiváltása, ivóvíz rákötések a Piac utcai és a Vármegyeháza utcai csomópontokban, üzemen kívüli távhő akna bontása. Talajcserét kellett végezni közmű nyomvonalon és parkon belül, útpálya szerkezet erősíteni, bekötővezetékek nyomvonalát módosítani.

A Petőfi tér megújításának része még egy grillterasz létrehozása, amit később valósítanak meg. A debreceni önkormányzat egy idei kormánydöntéssel több mint 178 millió forint többlettámogatást kapott állami forrásból a Petőfi tér rekonstrukciójára.

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában