Teljes átalakítás

2021.02.04. 11:33

Új terasz, látványtó és játszótér is lesz a megújuló Petőfi téren

Debrecen belvárosának egyik központját, a Petőfi teret is érinti a Zöld Város Program, melynek köszönhetően látványos változások várhatók a területen.

Fotó: Matey István

A részletekről a helyszínen számolt be csütörtök délelőtt Papp László polgármester, Pósán László országgyűlési képviselő, valamint Orosz Ibolya Aurélia és Hetei József önkormányzati képviselők.

Papp László elmondta, 17 ezer négyzetméteren újul meg az egykori Népkert, melyre a közbeszerzést meg februárban kiírják, így várhatóan már idén nyáron elkezdődhetnek a munkálatok. Új terasz, rajta étterem, játszótér, látványtó és várostörténeti tanösvény is épül, melyek állagát és a közbiztonságot 14 biztonsági kamera biztosítja. A kivitelezőnek 10 hónap alatt kell végeznie a munkálatokkal. Debrecen polgármestere kiemelte: a pályaudvar közelsége miatt ez a terület a város kapuja, ezért megújítása már régi törekvésük. Beszélt arról is, hogy a Nagyállomás felújítására is sor kerül majd, a Petőfi tér rekonstrukciójával azonban nem várnak tovább.

Papp László, Debrecen polgármestere | Fotó: Matey István

Az első közpark volt

– Az évszázadok jelentősen formálták az 1862 óta létező Népkert arculatát és formáját, ahol a Deák utca mentén régen fontos, emblematikus épületek álltak, köztük a Törvényszék, az egykori zsinagóga, valamint a Royal Szálló, melyben többek között Ady Endre is vendégeskedett. A második világháború bombatámadásai miatt azonban ezek az épületek tönkrementek. Papp László hangsúlyozta: fontos és hangulatos térré szeretnék fejleszteni a 17 ezer négyzetméteres területet, melynek megújítására tíz hónap áll majd rendelkezésre. Kiemelte: A közbeszerzési eljárást ebben a hónapban elindítják, így a kivitelező már nyáron birtokba veheti a munkaterületet. Mint elhangzott, a szökőkút helyett vizes élővilágot alakítanak majd ki, valamint egy 250 négyzetméteres, gumiburkolatú játszóteret. A tervek szerint 300 négyzetméteres faburkolattal terasz is épül, melyen kávéház üzemel majd.

Fotó: Matey István

– Fontosnak tartom, hogy láthatóvá váljon az a várostörténeti emlék, mely ezt a teret a világháború előtt meghatározta, ezért várostörténeti tanösvényt helyezünk el két információs táblával, valamint megjelenítjük az emblematikus épületeket is – tájékoztatott a polgármester.

Papp László hozzátette: a program része a Piac és a Holló utca torkolatának megújítása, itt zöldterületi rekonstrukció részeként 85 új fát, valamint 3 ezer négyzetméteren cserjét ültetnek majd. Felújítják a teret körülvevő sétányokat és járdákat, emellett új sétányokat is kialakítanak, de új utcabútorok, padok, ülőkék is lesznek a téren, melynek állagmegóvásáról, vagyon- és közbiztonságáról 14 térfigyelő kamera felszerelésével gondoskodnak.

Pósán László országgyűlési képviselő | Fotó: Matey István

Pósán László először arra hívta fel a figyelmet, hogy Debrecen történetében körülbelül száz évenként kerül sor olyan volumenű fejlesztésekre és építkezésekre, amelyek a városképet jelentős mértékben átrajzolják. – A felújított és átalakított Petőfi térrel egy olyan szerethető környezete lesz Debrecennek, ahol a családok, különböző generációk élvezhetik majd szabadidejüket, emellett mind a közbiztonság, mind a környezet szempontjából fontos a tér rekonstrukciója – fogalmazott Pósán László.

Orosz Ibolya Aurélia önkormányzati képviselő | Fotó: Matey István

Orosz Ibolya Aurélia először emlékezetetett: képviselőként gyakran keresték meg azzal a problémával a városrész lakói, hogy ők is szeretnének egy szép közteret. – Ezzel a fejlesztéssel megvalósul, hogy legyen egy olyan közterületünk, ahol mindenki szívesen tölti el a szabadidejét. A politikus kiemelte, a beruházással egy másik probléma is megoldódik: a Petőfi tér közbiztonsága. – Az elmúlt években több játszótér is megújult a közelben, az itt épülő azonban nemcsak a debrecenieknek, hanem a Debrecenbe érkező családoknak is nagy örömükre szolgál majd. Az új szabadidőparkról Orosz Ibolya Aurélia elmondta azt is, hogy programokat is rendeznek majd, ezzel mozgósítva a pandémia alatt élmények nélkül maradt a lakosságot.

SZD

Borítókép: A beruházás látványterve

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában