A régi helyett újat építeni

2020.04.08. 07:30

Válságkezelés: lesznek, akik még jobban is járnak

A ténylegesen termelő cégek ma is ugyanúgy dolgoznak.

Fotó: Napló-archívum

– Az, hogy mindenki ugyanott, ugyanazt csinálja, mint a válság előtt, az száz százalék, hogy nem megoldható. A munkahelyek részben megváltoznak. Lesznek olyan megszűnő gazdasági egységek, amelyeknek egy nagy cég átveszi a piacát. Ugyanakkor van jó tapasztalat is, mert a jövőben a jelenleginél lényegesen több munkaerő kell majd – válaszolta kérdésünkre Miklóssy Ferenc. A megyei kereskedelmi és iparkamara elnökét a koronavírus-veszély nyomán kibontakozó gazdasági válságról és a munkahelyek megőrzésének lehetőségéről kérdeztük.

„A válságban a potenciális piacbővítési lehetőség is benne van. A felszabaduló munkaerő átmehet a gazdaság más területeire.”

Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke | Fotó: Molnár Péter

– Most a munkahelyek megszűnése után lehetőleg ne a munkanélküliséget támogassuk, hanem azt, hogy az illető azonnal találjon másik munkát. Még annak árán is, hogy tanulnia kell, vagy vállalkozóvá kell válnia. Most is van munkaerő-kereslet, szakmunkásokból van hiány leginkább – fogalmazott Miklóssy Ferenc.

Hozzáfűzte: a válság után mindig átrendeződik a gazdaság.

„Ha nincs ez a válság, akkor is folyamatosan változik a munkaerőpiac, a gazdaság, csak most ez felgyorsult. A világ átrendeződik, és ebben nekünk is partnernek kell lenni.”

– Aki tud váltani egyénileg is, vállalkozásában is, az fog jobban járni, de lehet, hogy még jobban is jár. Ez azonban átmenetileg a kényelmi helyzet feladását jelenti – mondta Miklóssy Ferenc.

Kevesebben külföldre

A szakember úgy látja, hogy most olyan eszközök kellenek, amelyekkel munkahelyeket lehet létrehozni. Ehhez azonban mindenkinek valamilyen áldozatot kell vállalnia. Például azzal, hogy az illető valamilyen új szakmát tanul. Azt ugyanis senki nem tudja garantálni, hogy minden egyes munkaadónál ugyanaz a munkahely, ugyanaz a tevékenység megmaradjon.

– Németország a saját gazdaságába hatalmas pénzt nyom, és bízom abban, hogy annak a pénznek egy kis része ide fog csapódni. Aztán Távol-Keletről lehet, hogy idehoznak néhány tevékenységet, és azok a kis- és közepes vállalkozásnak lesznek jók. Nyilván ezekre kell felkészülni. A válságkezelésnek van egy szolidaritási része is. A szolidaritással azt kellene elérni, hogy ahol lehet, ne zárjanak be a termelőegységek, hiszen ahonnan elküldték az embereket, ott nagyon nehéz újraindítani a termelést. Tehát aki teheti, tartsa meg a folyamatos működést, és ebbe be kell segíteni egyénnek, vállalatnak, államnak is. Ahol pedig megszűnik a termelés, legyen a munkavállalónak lehetősége kitanulni egy másik szakmát, ehhez pedig kapjon segítséget. Bízom benne, hogy nagyon gyorsan és hamar meg fog indulni a gazdaság növekedése. A ténylegesen termelő cégek ma is ugyanúgy dolgoznak. Az idegenforgalomban okozott gondot, és ez elég nagy hányada a hazai GDP-nek. Várhatóan a második félévben beindul ez az ágazat, és talán kevesebben mennek külföldre. Így a hazai minőségi turizmus fel fog lendülni, ami kompenzál valamit az éves veszteségéből.

KZS

Borítókép: Archív pillanatkép a hajdúszoboszlói strandról. A második félévben elindulhat a turisztikai szezon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában