paprikatermesztés monostorpályiban

2020.03.08. 14:04

Éjjel-nappal a fóliasátorban: kifizetődik a befektetett munka

„Az évben egyetlen paprikát eszek csak meg, a legelsőt, ami megterem; nekem ennyi elég!”

Fotó: Kovács Péter

Ezt Cseh Nikoletta árulta el, amikor afelől érdeklődtünk, hogy ő maga mennyi paprikát fogyaszt el egy évben. A neki feltett kérdés már csak azért is különösen aktuális, mert az ő családja termeli a legtöbb tölteni való paprikát (TV-paprika) Monostorpályiban. Családi gazdaságukat lényegében erre alapozzák, immár jó néhány éve.

Meleg, napfény, víz

Abban semmi különlegesség nincs Monostorpályiban, ha valaki zöldségfélét termeszt, hiszen Debrecen közelsége és a homoktalaj mintegy adja magát, hogy ezzel foglalkozzanak az itt élők. Cseh Nikoletta elmondja azt is, hogy faluja leginkább a zellerről ismert, Léta felé a karfiol és a káposzta megy inkább, amerre ő lakik, pedig már a paprika is megjelenik. Ők az utóbbi években kizárólag csak TV-paprikát termesztenek.

„Ennek egyszerű oka van: a befektetett munka és a jövedelmezőség aránya miatt termelek paprikát”

– mondja a fiatalasszony, aztán rögtön hozzá is teszi, hogy január végétől december közepéig nem egy embert, hanem egy egész családot igényel, mert annyi munka van vele. Ők 11 fóliasátorban termelik a növényt; és a paprikamagtól az utolsó termés leszedéséig hónapról hónapra, éjjel-nappal meg kell adni a növénynek azt a természeti környezetet és tápanyagmennyiséget, amiben és amitől a legjobban érzi magát, fejlődik és a legnagyobb terméshozamot adja.

Cseh Nikoletta | Fotó: Kovács Péter

– A vetőmagot kereskedőktől vesszük, tapasztalatunk szerint a vetőmag-forgalmazó cégek között nincs különbség, a fajták között viszont van. Eszerint szerezzük be a szaporítóanyagot. Január végén ládákba vetjük, természetesen a fűtött, többrétegű fóliasátorban neveljük. Február közepére 2-4 leveles állapotában egyenként poharakba ültetjük. Ebben van március végéig, amikor már bimbózik, virágzik. Ekkor kerül a végleges helyére, a fóliasátorba. Május közepén fordul termőre. Ez még nem a legjobb minőség, mert a termését nem tudja úgy benevelni a növény, vékonyabb a húsa, és a mennyiség sincs annyi, mint később. Mindezt azonban kompenzálja az ára. Ilyenkor adnak érte a legtöbbet. Mi kizárólag a debreceni nagybani piacra hordjuk a paprikát.

„Az árat a nepperek határozzák meg, befolyásolja, hogy mennyi lengyel, török, illetve más külföldi paprika van a piacon. A hazai vásárlónak gyakorlatilag csak az ár számít.”

Mára, mondhatni, már letisztult a piac. Tudják, hogy a miénk magyar termék. A nyár és az ősz a szedéssel és a paprika igényeinek megteremtésével telik el. Szereti a meleget, a napfényt és a vizet. Nyitjuk, zárjuk a fóliasátrat, öntözzük, ellátjuk tápanyaggal a növényeket. Lényegében az időjárás jelenti a egyetlen kockázatot, de mivel mi fóliában termesztjük, így ezt a tényezőt is kizárhatjuk. Azaz mégsem, hiszen szélvihar igencsak nagy kárt tud tenni a fóliasátorban. Ezt megtapasztaltuk február közepén is. A szabadföldi termelés hátránya, hogy a növények magas vízigényét ki kell elégíteni.

„A szárazabbá váló éghajlatunk miatt sokat kell öntözni, és ez nagyon megdrágítja a termelést.”

November elejéig, a mínusz 5, mínusz 6 fokos fagyok megjelenéséig szedjük a paprikát. Majd amikor kint már hideg van, kevés a napfény, felhúzgáljuk az öveket, felszedjük a csepegtető öntözőrendszert, marhatrágyával felszórjuk a sátrak talaját, beszántjuk, és már december közepét írunk, amikor kezdődik a bő egy hónapos szünet. A telünk most enyhe volt, sokat sütött a nap, egy átlagos télnél körülbelül 30 százalékkal kevesebb energia ment fűtésre. Mit hoz a jövő? Amit a piac diktál. Bővíteni is lehet, de szűkíteni is a termelést.

Fél év alatt egyévnyi megélhetést

Cseh Nikolettával folytatott beszélgetésünkben természetesen nem kerülhetjük meg a jelent, miszerint a zöldségtermeléséről híres Monostorpályiban mind kevesebben foglalkoznak a mezőgazdasággal.

– Ahogy öregszenek azok, akik a földből éltek, úgy csökken a mezőgazdasággal foglalkozók száma. Az elmúlt öt évben több pénz van a zöldségtermesztésben, ugyanakkor a befektetés is magasabb összeget kíván. Akinek pedig pénze lenne, inkább másba fekteti azt. És ne felejtsük el, hogy ebben a gazdasági ágban fél év alatt kell megtermelni az éves jövedelmet. Mindig benne kell lenni a munkában, hiszen a külső körülmények, az időjárás folyamatosan változik, a növényeknek pedig a lehető legoptimálisabb feltételeket kell biztosítani.

„Nos, ez az, amit a fiatalok közül többen nem vállalnak, még akkor sem, ha felmenői a földből, a zöldségtermesztésből éltek.”

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában