tartozás és elengedés

2020.01.05. 17:05

Diákhitel: alacsony kamatok, újabb kedvezmények

A kedvező hiteldíjak mellett további támogatásokra lehet számítani.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A kormány döntése alapján a nyelvtanulási diákhitelt felvevő édesanyák számára is kiterjeszti a gyermektámogatási kedvezményt a Diákhitel Központ. A 2020. január 1-jét követő második gyermek megszületése vagy örökbefogadása esetén az édesanya fennálló nyelvtanulási diákhitel-tartozásának felét, a harmadik vagy további gyermek születése esetén a teljes tartozást engedik el. Több diákhitel-szerződés esetén (Diákhitel1, Diákhitel2 vagy nyelvtanulási diákhitel) pedig az édesanya által választottat – olvasható a diakhitel.hu-n.

Elengedés igénylése

A gyermekek születése esetén a fennálló diákhitel-tartozás elengedése a Diákhitel Központ által e célra rendszeresített nyomtatvány kitöltésével igényelhető. 2018. január 1. óta a Diákhitel Központ több mint 3 milliárd forint értékben engedte el több ezer édesanya Diákhitel1- és Diákhitel2-tartozását a második és harmadik gyermek megszületését követően.

Kamatok

A Diákhitel1 és a nyelvtanulási diákhitel kamata e félévben is rekordalacsony marad – 1,99 százalék –, míg a költségtérítéses hallgatók által igényelhető Diákhitel2 továbbra is kamatmentes. Amennyiben a nyelvtanulási diákhitelt felvevő hallgató vagy volt diák a támogatott nyelvek egyikéből legalább B2 szintű (középfokú), komplex, államilag elismert nyelvvizsgát szerez, ezt pedig a nyelvvizsga-bizonyítvány másolatának benyújtásával igazolja: a bejelentés napjától hitele kamatmentessé válik a kormány kamattámogatásának köszönhetően.

Összegek

A Diákhitel felvehető összegei a 2019/20-as tanév második félévében a következőképpen alakulnak: a szabad felhasználású Diákhitel1 esetében havi 15 és 70 ezer forint közötti összeg igényelhető, míg a kizárólag képzési díjra fordítható Diákhitel2 felvehető összegének maximuma az adott képzésre meghirdetett önköltségi díj. A nyelvtanulási diákhitel legkisebb felvehető összege 100 ezer forint, ezenfelül 50 ezer forintonként emelkedve maximum 500 ezer forint igényelhető.

A tavalyi évben a kedvező konstrukcióknak, a törlesztési és családtámogatási kedvezményeknek, valamint a nyelvtanulási diákhitel bevezetésének köszönhetően folyamatosan növekedett az érdeklődés a diákhitelek iránt. Az elektronikus igénylési lehetőséggel személyes megjelenés és papíralapú dokumentumok benyújtása nélkül, néhány perc alatt ügyfélkapu-hozzáférés segítségével igényelhetők a Diákhitel Központ termékei, valamint a már említett tartozáselengedés az édesanyák esetén.

Elszámolási rend

Az év végi munkarend miatt a 2019. év végi és a 2020. év eleji befizetések feldolgozásáról (jóváírás és feldolgozás napja, illetve a Direktben/IVR-ban lekérdezhető dátum) a diákhitel honlapján tájékozódhatnak az érintettek. Az ügyfelek számláin a jóváírásokat értéknaposan számolják el. Ez azt a napot jelenti, amikor az adott művelet ténylegesen teljesül. Jelen esetben, amikor a Diákhitel Központ Zrt. számlavezetését végző Magyar Államkincstár a tranzakciót teljesíti.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában