Hagyomány

2024.06.20. 17:00

Ezt jósolja a debreceni boszorkány a nyári napfordulóra

Idén június 20-án a leghosszabb a nappal és a legrövidebb az éjszaka. Egy debreceni boszorkány megosztotta a Haonnal, milyen szertartást végez a nyári napforduló idején, és a kártyákból azt is megmondta, milyen időszakra számíthatunk a téli napfordulóig.

Kosztin Éva

A legrövidebb éjszakához számos hagyomány kapcsolódik. Az újabb időkben ekkor tartják a múzeumok éjszakáját (képünkön a „Lángoló Csigák” tűzzsonglőr bemutatója)

Forrás: Illusztráció: Napló-archív

Olajos Viktória tíz éve vallja magát boszorkánynak. Elmondása szerint hétköznap napközben átlagos életet él a családjával, reggelente elmegy a munkahelyére, délután bevásárol, intézi a számlákat és a gyerekekkel kapcsolatos ügyeket. Amikor azonban elcsendesedik a környezete, bevonul a dolgozószobájába, vagy ahogyan ő hívja, a boszorkánybarlangjába, hogy különböző szertartásokat végezzen saját maga, illetve a kliensei számára. Fehér boszorkánynak tartja magát, ártó tevékenységet akkor sem végez, ha sok pénzt ajánlanak érte cserébe. – Régebben gyakran kerestek meg olyasmikkel, hogy vuduzzam meg a szomszédot, hogy adja el végre a telket, vagy szórjak átkot valakinek a feleségére, hogy tönkremenjen a kapcsolatuk, de ilyesmikkel nem foglalkozom. Egyrészt azért, mert hiszem, hogy a negatív szándék előbb-utóbb visszatér ahhoz, aki indítja, másrészt meggyőződésem, hogy mindenkinek kizárólag a saját dolgaival kell foglalkoznia. Magunkat kell megismerni, magunkat kell rendbe tenni, magunknak kell varázsolni, és nem arra pazarolni a figyelmünket, hogy mi van másokkal. A klienseimnek is azt szoktam tanácsolni, hogy ne akarjanak senkit megváltoztatni. Ne abba tegyünk munkát, hogy másképpen viselkedjen a férjünk vagy az anyósunk, amit egyébként akkor sem tudnánk elérni, ha a fejünkre állnánk, hanem egyénileg törekedjünk rá, hogy a legjobb formánkat hozzuk – mondta Viktória, aki szertartásvezetőként is rendszeresen praktizál női körök eseményein és a nyári napforduló idején. 

oltár, négy elem, boszorkány, nyári napforduló
A szertartásokon a tűz, a víz, a levegő és a föld elemnek is van szerepe
Forrás: Olajos Viktória-archív

Megosztotta, hogy az egyéni és a csoportos rituálék fókuszában leggyakrabban a teremtés áll, valamilyen célnak vagy állapotnak az elérése. 

Amikor egy kliens felkeres, sokszor támogatásra szorul, hogy egyáltalán meg tudja fogalmazni, mire van szüksége, aminek a pontosítása kulcsfontosságú. Nem véletlenül terjedt el a mondás, hogy vigyázz, mit kívánsz

 – hívta fel rá a figyelmet a boszorkány, akinél arról is érdeklődtünk, hogy milyen találati aránnyal és hogyan dolgozik. Bevallása szerint egyedül az idő kiszámíthatatlan a praxisában, előbb-utóbb 90 százalékban mindenkinél megérkezik, amit behívnak, de pontos információt ő sem szokott tudni arról, hogy mégis mikor van az előbb, és mikor az utóbb.

A munkamódszeréről annyit árult el, hogy minden szertartás előtt segítségül hívja a négy elemet, a földet, a tüzet, a vizet és a levegőt, ehhez külön négy elem oltárt is üzemeltet a boszorkánybarlangjában. – Az oltárt nem úgy kell elképzelni, mint a filmekben, hogy egy padláson mindenféle ijesztő fényképek vannak gyertyákkal körberakva. A levegőt általában egy madártoll, a tüzet egy mécses, a vizet egy kis víz, a földet pedig valami kő jelképezi – magyarázta.

nyári napforduló, boszorkány, jóslás
Minden szertartásnak fontos eleme a tűz a debreceni boszorkány szerint
Forrás: Olajos Viktória-archív

A nyári napforduló nagy jelentőséggel bír a boszorkányok életében

Mivel fehér boszorkányként, azaz nagyon leegyszerűsítve jó boszorkányként tevékenykedik, a nyári napforduló számára egy különösen jelentős esemény. – A nyári napforduló idején a leghosszabb a nappal, aznap ér minket a legtöbb fény. Spirituálisan a fény testesíti meg a tisztaságot, a szeretet, a bőséget, igazából mindent, ami boldoggá tesz minket. A fény napját minden évben megünneplem, a legtöbbször csoportos szertartást vezetek ilyenkor. Általában tűzgyújtással kezdjük az eseményt, körbe állunk, és hálát adunk, hogy együtt lehetünk. Közösen vacsorázunk, a tűz mellett húsmentes ételeket fogyasztunk, hogy a testünk belül is minél tisztább maradjon. A szabadban is hívjuk a négy elemet, és a négy égtáj felé fordulva kérjük az égi segítőket, hogy csatlakozzanak hozzánk. Ehhez kántálunk, sokszor zenélünk is, van, aki a sámándobján kíséri végig a szertartást. Hogy rácsatlakozzunk az energiákra, táncolni is szoktunk, de itt szintén nem a filmekben és az irodalomban ábrázolt túlzó képekre kell gondolni, nem szoktunk meztelenül ordítani a sötét erdőben a tűz mellett – részletezte Olajos Viktória.

A nyári napforduló idején az az elsődleges célunk, hogy minél jobban összekapcsolódjunk a természettel, ezért is vagyunk a szabadban és ezért mozgunk, énekelünk. És erre miért van szükség? A szertartás által feltöltődünk fénnyel, jobban a középpontunkba kerülünk, egyensúlyba a természettel, ami pozitív hatást gyakorol az életminőségünkre. Ilyenkor azt is jobban meglátjuk a fényben, hogy mire van igazán szükségünk, ezért mint a szülinapi gyertyák elfújásánál, ilyenkor is lehet kívánni valamit, ami általában a téli napfordulóra beérik

 – osztotta meg a Haonnal.

Mit jósolt a kártya?

Hozzátette, a nyári napforduló ideális energiákat szolgáltat jövendölésre, ezért kártyát is szoktak vetni. Rögtön rákérdeztünk, húzhatunk-e kártyát a foci eb eredményeire, hogy a sportfogadásból származó bevételt növeljük, de legnagyobb sajnálatunkra nemleges választ kaptunk. Attól viszont nem zárkózott el Viktória, hogy előre húzzon kártyát a Haon olvasóinak a nyári napforduló alkalmából, amely előrevetíti, milyen hónapoknak nézünk elébe.

nyári napforduló, boszorkány, jóslás, kártya, jövendölés
A nyári napforduló alkalmából kártyát húzott a debreceni boszorkány
Forrás: Olajos Viktória-archív

A csodaszarvas azt mutatja, hogy csodákkal teli idők közelednek. Ezt nem feltétlenül fogjuk azonnal érzeni, sokak először csak döbbenten néznek és ledermednek, pont mint egy szarvas, amikor egy kivilágított autó közeledik felé. Csak rajtunk múlik, hogy egy helyben maradva toporgunk és hagyjuk, hogy elüssenek minket, vagy felismerjük, hogy hatalmas lehetőség közeledik. 

Aki csak áll és néz, azt bizony elcsaphatják a körülmények, amiben fájdalmas tapasztalatokat lehet szerezni, ráadásul az az érzés is kíséri, hogy nem mi irányítunk, hanem a körülmények áldozatai vagyunk. Aki viszont felismeri az érkező lehetőségeket, olyan csodálatos életet teremthet meg magának, amilyenről talán álmodni sem mert. Ébernek kell lenni, készen állni az ugrásra, ami nemcsak az életünket mentheti meg, hanem egy olyan új útra vihet, amelyen mindig is szerettünk volna járni – jövendölte a boszorkány. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában