Wicca

2023.08.06. 13:32

Titokzatos boszorkányvallás tagja a debreceni pszichológus

A világszerte ismert természetvallás, a wicca korántsem a seprűn repülésről szól – vallja Saáry Lilla.

Szakál Adrienn

Forrás: illusztráció / Shutterstock

Fotó: Malivan_Iuliia

Varázsigék, rituálék és rizslabirintus: míg a boszorkányságot sokan csak az esti mesékből ismerik, a vallástudományok ismerői körülbelül hetven évvel ezelőtt találkozhattak először a wicca elnevezésű misztériumvallással. A szervezet a közeljövőben Debrecenben is bemutatkozik. Ha valakinek szimpatikus a közösség, az jelentkezhet a tanulókörbe; és aki az egyéves tanulás után szívesen mélyítené tovább a tudását, illetve a többiek is szívesen befogadják őt, avatott tagjává válhat a titokzatos közösségnek. A részletekről a szeptemberben megrendezendő alkalom szervezője, Saáry Lilla beszélt nemrég a Haonnak.

A debreceni nő tizenkét évvel ezelőtt találkozott először a wicca közösségével, de mivel csak felnőtteket fogadnak be maguk közé, éveket kellett várnia, hogy teljes értékű – ahogyan ők nevezik – avatott taggá válhasson. Lilla ma az egyesült királyságbeli CICS terapeutaképzését végzi, és úgy érzi, azzal, hogy rátalált korunk legismertebb misztériumvallására, teljesebb életet élhet.

A wicca rengeteg titokzatos és titkos mágiát, csak a belső körökben megismerhető rituálét kínál, mely a 21. század hétköznapjaiban is működik, és ami még érdekesebbé teszi a boszorkánykultuszt.

Istenek gyermekei

– Az egyház tagjai egy istennőt és egy férfi istent imádnak, megtartjuk az év nyolc nagy ünnepét, mindegyiket saját szertartásainkkal – mondta hozzátéve, hogy a wicca, hasonlóan más pogány vallásokhoz, nem vár el kizárólagosságot a tagoktól, azaz emellett más hitük is lehet – feltéve, hogy az is megengedő más vallásokkal szemben.

Az arany és ezüst gyertya az Istent és Istennőt jelképezi, a középső gyertya ebben az esetben a pár egyesülését. Van az oltáron négy elemi fegyver: a pálca (tűz), a rituális tőr (levegő), a pentákulum (föld) és a kehely (víz) - ezek a természet erőit jelképezik, és a kötél kapcsolja össze a házasulókat. Van az oltáron egy tál holdsütemény és poharakban bor, ez a Sütemény és Bor szertartásához kell, ami szintén termékenységkultusz-elem. Füstölő és floridavíz is van az oltáron, a sirutálé előtti spirituális tisztításhoz
Az arany és ezüst gyertya az Istent és Istennőt jelképezi, a középső gyertya ebben az esetben a pár egyesülését. Van az oltáron négy elemi fegyver: a pálca (tűz), a rituális tőr (levegő), a pentákulum (föld) és a kehely (víz) - ezek a természet erőit jelképezik, és a kötél kapcsolja össze a házasulókat. Van az oltáron egy tál holdsütemény és poharakban bor is, ez a Sütemény és Bor szertartásához kell, ami szintén termékenységkultusz-elem. Füstölő és floridavíz is van az oltáron, a rituálé előtti spirituális tisztításhoz
Forrás: Saáry Lilla-archív

Az okkult tudást birtokló és használó boszorkánygyülekezet gyökerei nem is olyan régre nyúlnak vissza, mint azt elsőre gondolnánk. Alapítója Gerald B. Gardner. Brit születésű wicca-főpap, író, amatőr antropológus és régész. A wiccák meggyőződése, hogy a mágia segítségével nemcsak jobbá tehetjük az életünket, de spirituális fejlődésünk során is támaszkodhatunk rá. A tradicionális wicca közösséghez tartozás előnye, hogy az ember nála tapasztaltabbaktól tanulhat, hozzáfér a közösség tudásanyagához. A wicca tagjai spirituális családként gondolnak magukra, akik az istenek gyermekei.

Lilla, ahogyan a társai is, azt mondja a misztériumavatásról és az azóta történtekről, hogy nehéz leírni, amit akkor és azóta átélt, így azt javasolja, szeptember 16-án érdemes ellátogatni a közösség debreceni bemutatkozó eseményére, ahol varázsigéket még nem, de fontos információkat és érdekességeket bőven hallhatunk a 21. századi boszorkányokról, és a közösség tagjaival is ismerkedhetünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában