Izgalmas programok

2024.06.18. 15:02

Itt kóstolhatunk templomburgert a Múzeumok Éjszakáján Debrecenben

A debreceni kiállítóhelyek idén is közösen, a programokat összehangolva készülnek az egyik legfelkapottabb kulturális eseményre Debrecenben. A Múzeumok Éjszakája szombaton 16 és 24 óra között várja látogatóit.

Nagy Emese

Idén is lesznek tűzzsonglőrök a Múzeumok Éjszakáján

Forrás: Napló-archív

A Múzeumok Éjszakája alkalmából június 22-én, szombat délutántól éjszakáig várják a látogatókat a debreceni kulturális intézmények – a részletekről sajtótájékoztatón számoltak be kedden a Déri Múzeumban. Ahogyan arról a közelmúltban beszámoltunk: Minden évben legalább egyszer éjszaka is kinyitják kapuikat a hazai múzeumok. A Múzeumok Éjszakája kiemelt tematikája idén a „Gólpassz”.

Debrecen, múzeumok éjszakája, nagytemplom, déri múzeum
A közreműködő intézmények képviselői számoltak be az idei Múzeumok Éjszakája programjairól 
Forrás: Kiss Annamarie

A Múzeumok Éjszakája Debrecenben idén is fergeteges lesz

A debreceni kiállítóhelyek az idén is közösen, immáron huszonkettedik alkalommal a programokat összehangolva készülnek a Múzeumok Éjszakájára. Az év legrövidebb éjszakájához, a Szent Iván-éji hagyományokhoz kapcsolódva szombat délutántól éjfélig a régi lelkesedéssel, de új ötletekkel, meglepetésekkel készülnek az intézmények erre a különleges nyárestére. – Az idei Múzeumok Éjszakája is az országos programsorozat részeként valósul meg Debrecenben – szögezte le Puskás István alpolgármester. Elmondta, az ország közgyűjteményei azzal a szándékkal nyílnak meg a nagyközönség előtt, hogy máshogyan is betekintést engedjenek az életükbe, mint azt egyébként a hétköznapokon szokás, illetve nyilván azzal a szándékkal is, hogy minél többeket invitáljanak a múzeumokba. 

Makettgyűjtemény és statikus technikai bemutató

Legoza Bálint, az MH Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár ezredese, dandár parancsnoka ismertette, katonai ellenőrző-áteresztőponton léphetnek be a látogatók szombaton 16 órától az Aranybikába, ahol a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Debreceni Szervezete Hagyományőrző Szekciójának tagjai első és második világháborús, korhű egyenruhában és felszerelésben várják a belépőket.

Ilyés Imre nyugalmazott rendőr alezredes, makettkészítő második világháborús és napjainkban használatos harcjárműveket szemléltető makettgyűjteményét mutatja be a nagyközönségnek. Továbbá az érdeklődők megtekinthetik Vitéz Bertalan Árpád ejtőernyős őrnagy, posztumusz alezredes, a magyar katonai ejtőernyőzés atyjának életmű-kiállítását, és az MH Bornemissza Gergely 2. Felderítőezred Mélységi Felderítő Századának statikus technikai bemutatóját

– fogalmazott.

Debrecen, múzeumok éjszakája, nagytemplom, déri múzeum
Legoza Bálint a Bocskai-dandár programjait ismertette
Forrás: Kiss Annamarie

Vizi Katalin, a Modem igazgatója kiemelte, kicsiknek és nagyoknak egyaránt készülnek színes programokkal. – Ebben az évben „Hanyas vagy” címmel megnyitottuk az állandó kiállításunk, amit a Múzeumok Éjszakája fókuszpontjába helyeztünk. Pár hete meghirdettünk egy pályázatot „Hanyas vagy?” kérdésfelvetéssel, hogy a pályázó visszatekintést, kitekintést adjon a saját generációjáról, születése dátuma körüli kulturális és mindenféle eseményekről – jegyezte meg Vizi Katalin, aki elmondta, körülbelül 70 pályázatot kaptak. Rámutatott, egészen 21 óráig lesz „nyitva” egy alkotósarok a legkisebbeknek. Továbbá Horváth Zsuzsi zenetanárral és Battai István népzenésszel családi művészeti nevelési programon vehetnek részt a családosok.

„Karakteres” templomburgerek fognak készülni

Oláh István lelkész a Nagytemplom programjait ismertette, ahol már 16 órától filmzenéket hallgatunk a Debrecen Helyőrségi Zenekar előadásában. – Színnel-lélekkel címmel nyílik meg Buka László festőművész-rajztanár kiállítása. Rendhagyó tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők 17 órától Papp László polgármester társaságában. Az est alatt, a Függetlenségi Nyilatkozat 175 éves évfordulójára emlékezve minden érdeklődő elkészítheti és magával viheti a Függetlenségi Nyilatkozat egy részletét az Alföldi Nyomda Zrt. közreműködésével. Az Üvegpiramis körül a délután folyamán lesz egyháztáji vásár, valamint interaktív játékok kicsiknek és nagyoknak a Természettárral – részletezte Oláh István, majd aláhúzta: 

az Emlékkertben késő délután 18 és 20 óra között a lelkészek asztalán „Karakteres” templomburgerek fognak készülni.

Debrecen, múzeumok éjszakája, nagytemplom, déri múzeum
Oláh István a Nagytemplom programkínálatát ismertette
Forrás: Kiss Annamarie

Csorba Dávid, a Debreceni Református Kollégium múzeumigazgatója kiemelte, szokott és szokatlan programokkal is készülnek. – Ahogyan azt tőlünk megszokhatták, lesz tárlatvezetés, amit zenével fogunk kombinálni, de lesz sporttörténeti kiállítás a levéltárban. Mindemellett a legkisebbeket is várjuk, mert nekik is számos programmal készülünk – emelte ki. Hozzátette, készülnek állat- és ásványkiállítással, valamint idegen nyelvű tárlatvezetéssel. – Udvari és társasjátékokkal várjuk a látogatóinkat, de a kézműveskedés szerelmesei sem fognak nálunk búslakodni – mondta.

Így készülnek a debreceni templomok

Sárosi Dániel, a Csonkatemplom turisztikai referense összegezte, Mit rejt a Csonkatemplom orgonája? címmel tartanak 16 órától hangszerbemutatóval egybekötött minikoncertet. Mindemellett 17 órától a kíváncsiskodók helytörténeti animációsfilm-bemutatót láthatnak a Debreceni Kistemplom történetéről. Továbbá A Csonkatemplom titkai címmel 18 óra 30 perctől tart templomi tárlatvezetést Veress Dániel művészettörténész.
Tóth-Mihala Veronika, a Verestemplom lelkipásztora rámutatott, a templom olyan arcát fogja megmutatni a nagyközönségnek, ami mind ez idáig ismeretlen volt sokunk számára. 

Egy fényjáték kíséretében megmutatjuk a templomunkat, ezért 20 órától éjfélig leszünk nyitva. Gyönyörű este is a Verestemplom, egészen más színeket, hangulatot mutat, mint napközben 

– jegyezte meg.

Debrecen, múzeumok éjszakája, nagytemplom, déri múzeum
Tóth-Mihala Veronika, a Verestemplom lelkipásztora
Forrás: Kiss Annamarie


Perla Erzsébet, a Dóczy Gimnázium tanára, valamint a Szabó Magda Emlékház tárlatvezetője elmondta, (Az) Abigél gólpasszától indulva címmel 17 órától beszélgetésen vehetnek részt az érdeklődők Bánfalvy Ágnes színésznővel. – Emellett Passzolgató címmel zenés irodalmi estet szervezünk 20 órától a Dóczy dicsőítő Zenekarával és költőpalánta diákokkal – fűzte hozzá.
Láposi Terka, a Vojtina Bábszínház művészeti vezetője elmondta, tárlatvezetést tartanak 22 órától éjfélig a világközép és a Kemény Henrik 99 – Kemény Henrik anekdotái és arcai című kiállításokon a 20. század legnagyobb Vitéz László játékosára emlékezve.
Lakner Lajos, a Déri Múzeum tudományos igazgatóhelyettese kifejtette, a Magyar Honvédség Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár helyőrségi zenekara 17 órától zenél a Déri téren. – „Csak a foci” címmel tartunk célba rúgó bajnokságot 17 óra 30 perctől a Déri téren – ismertette. Kiemelte, a délután és este folyamán rengeteg tárlatvezetés és kiállítás várja az érdeklődőket.
A Múzeumok Éjszakája részletes programja a Facebook-oldalon elérhető.

Közreműködő intézmények:

· Debrecen – Nagytemplomi Református Egyházközség

· Debreceni Református Kollégium

· Debreceni Zsidó Hitközség

· Debrecen-Kistemplom-Ispotályi Református Egyházközség (Csonkatemplom)

· Debrecen-Kossuth Utcai Református Egyházközség (Verestemplom)

· Déri Múzeum, Debrecen Irodalom Háza

· MH Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár

· Modem

· Szabó Magda Emlékház

· Vojtina Bábszínház

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában