Születésnap

2023.11.30. 13:40

Élő legendaként emlegetik a kilencvenöt éves debreceni professor emeritust

Rigó János úgy véli, a szeretet és a jóság hosszú élettel ajándékoz meg minket.

Nagy Emese

Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke és Mátyus László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja köszöntötte fel Rigó Jánost a születésnapja alkalmából

Forrás: Kiss Annamarie

„Szeretni kell egymást” – fogalmazott Rigó János professor emeritus, aki november 29-én töltötte be 95. életévét. Ebből a jeles alkalomból köszöntötte őt szerda délután debreceni otthonában Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke és Mátyus László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja. Ottjártunkkor megtudtuk, az ünnepelt Rimaszécsen született, később Runyára került, ahol a nagymamája nevelte. Mint elmondta, mindig igyekezett jól tanulni, aminek végül meglett az eredménye: 1954-ben a Debreceni Orvostudományi Egyetemen szerzett általános orvosi diplomát, ezt követően 1957-ben általános sebészetből, 1960-ban traumatológiából, majd 1962-ben ortopédiából tett szakvizsgát. Jelenleg a Debreceni Egyetem professor emeritusa.

Az ünnepelt tortát is kapott
Forrás: Kiss Annamarie

Sok helyen megfordult a világban

– Imádtam teniszezni, és azt mondják, tudtam is – osztotta meg mosollyal az arcán János bácsi, akinek néhai felesége is orvos volt. Házasságukból egy fiúk született, aki pszichológusként dolgozik Budapesten. 

Kilencvenöt éves lettem, eltelt egy élet, van mire visszagondolnom

– jegyezte meg az ortopéd orvos, akit ma már élő legendaként emlegetnek Debrecenben.

Emléklappal is kedveskedtek
Forrás: Kiss Annamarie

Mint megtudtuk, szereti a focit, és a költészetet is. Kedvenc költője Ady Endre, akinek legalább 10 versét kívülről tudja. Az ünnepségen kettőt is elszavalt: Az én menyasszonyom, Az öreg Kunné című költeményeket. 

Imádtam utazni, sok helyen jártam, de a munkámat még inkább szerettem, szenvedélyem volt a gyógyítás

– hangsúlyozta János bácsi, aki arra a kérdésünkre, mi a hosszú élet titka, így fogalmazott: mindig legyünk jóságosak, és szeressük egymást, a szeretet nemcsak boldoggá tesz, hanem éltet is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában