Ez is belefért a Márton-napba

2023.11.12. 12:46

Nem csak a libákat és a borokat, Chuck Norrist is megkóstolták a hétvégén Szoboszlón – fotókkal, videóval

Bár az esőzés nem kímélte Márton-napkor a fürdővárost, nagyon sokaknak mégsem vette el a kedvét a kétnapos fesztiválozástól.

Tibai Irma

A libás ételek mellett borokat is kóstolhattak a vendégek

Forrás: Tóth Imre

Sült, konfitált libacombból több száz fogyott a fesztiválon, de akár ludaskását is kóstolhattak azok, akik libából készült ételre fenték a fogukat. De akik másfélét, húsmenteset vagy csak finom sajt- vagy rétesféléket szerettek volna, azok számára is nyújtottak választékot a kitelepült vendéglősök, a streetfood-, valamint a sütemény- és sajtárusok. Márton napjára levághatóvá válnak már a hízott libák, másfelől november 11-e az újbor ünnepe is, jellemzően ekkorra kiforrnak az első idei borok. Hajdúszoboszlón hét pincészet kínálta borait Magyarország több borvidékéről, mindegyiknek egy-egy palackját megáldotta, illetve megszentelte Czető Norbert, a helyi református egyházközség lelkésze és Lipták József, a római katolikus közösség plébánosa. A megszentelt borokat a közönség is megkóstolhatta.

Szent Márton legendája

Czeglédi Gyula polgármester személyesen köszöntötte a vendégeket, örömét fejezte ki, hogy újra megtarthatják ezt a fesztivált, mint fogalmazott, Hajdúszoboszlón nincs megállás, itt folyamatosan követik egymást a programok, nemcsak nyáron, hanem ősszel és télen is.

Czeglédi Gyula polgármester
Czeglédi Gyula polgármester
Forrás: Tóth Imre

A városvezető beszélt továbbá Szent Márton püspök legendájáról. Arról, hogy a 316-ban Savariában, a mai Szombathelyen született, légiósnak állt fiatalember miképp találkozott Jézussal, s lett pap, ám nem akart püspök lenni, ezért elbújt a libaólba. Csakhogy a libák hangos gágogása felfedte rejtekhelyét.

Lúdas Matyi is járt az óriássátorban

A Márton-napi vigadalom első napján még kevés csapadék hullott, ekkor sok kisgyermekes, kisbabás családdal is találkozni lehetett a fesztivál hatalmas területén. Barátságos faházikókból kínálták az étkeket és italokat a vendéglátók és a pincészetek, de ezen túlmenően nagyon szép kézműves kínálat is várta a látogatókat. Amint azt Borsi Csaba, a szervező Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója lapunknak elmondta, több mint negyven árus volt jelen, tehát volt miből választani, nagy sikere volt a húsmentes lángosnak is.

A központi sátoróriás időről időre megtelt közönséggel. Így például a Hahota Gyermek Színház interaktív vásári komédiáján Lúdas Matyi, Döbrögi és az ispán szórakoztatta főként a kisgyermekeket, de a felnőttek is rengeteget kacagtak. Nagy tömeg gyűlt össze a CandyMen remek produkciójára, péntek este 8-kor pedig már telt házzal várták Dévényi Tibort. Működött a pontos labda is, remek slágerek dübörögtek a 77 éves lemezlovas közvetítésével rajongói és a retró imádóinak nagy-nagy örömére.

Másnap, Márton napjára megérkezett a folyamatos esőzés, mégis rengetegen felkeresték e napon is a Szent István parkot, leginkább a nagy sátorba húzódva, de voltak, akiket nem különösebben zavart a csapadék. Távolabb is felépítettek a rendezők egy kisebb sátrat, mely védelmet nyújtott, ott kézműves-foglalkozásokat szerveztek, de az eső miatt a megvásárolt étel elfogyasztására is lehetőséget teremtettek. Szombaton még több program várta a kiérkezőket, ekkor inkább a középkorosztály és az idősebbek töltötték meg a nagy sátrat.

Chuck Norrist is legyűrte az erősevő verseny győztese

Immár megrendezték a 4. csilis erősevő versenyt, amire szintén telt házas közönség volt kíváncsi. Három felszolgált étellel, libatepertős nyárssal, konfitált libacombbal és libamelles burgerrel háromféle, a sárréti farmon készült csilit kellett elfogyasztaniuk az önkéntes versenyzőknek a színpadon, a nézők szeme láttára. Az előzetesen jelentkezőkhöz képest öten gyürkőztek neki a feladatnak egy adag csilis pálinka után.

A győztes akár arról is eldicsekedhet, hogy a Chuck Norris nevét viselő szószt nem csak Chuck Norris képes rendkívüli gyorsasággal és arcvörösödés nélkül bekapni. Jóval a megadott 15 percen belül bekebelezte az elé rakott ennivalót a csilikkel, s teljesítette a plusz ötperces türelmi időt.

Rajta kívül ez kicsivel később szinte mindenkinek sikerült. A 20 éves Nagy László Szabolcsból érkezett, kifejezetten erre a versenyre. – Demecserből vagyok. Az egyik vásárosnaményi haverom mondta, hogy lesz ez a verseny, mondom, kipróbálom. Sehogy se készültem, csak így megjelentem – nyilatkozta lapunknak, de azt is elárulta, hogy szereti a csilit.

Különleges programokkal készültek a szervezők

Debreceni légtornászok is tartottak bemutatót, volt bűvészshow és sütiverseny. Aztán megérkezett Badár Sándor, Kollányi Zsuzsi, este pedig a Mystery Gang volt a sztárvendég. Mindkét estére diszkót is beterveztek a fiataloknak és az örökifjaknak. Borsi Csaba azt is elmondta, hogy a két sztárvendéget, Dévényi Tibi bácsit és a Mystery Ganget még a tavasszal lefixálták a Márton-napi vigadalomra. – Rajtuk kívül igyekeztünk nem szokványos produkciókat idecsábítani, ami nem annyira jellemző. Természetesen helyi és környékbeli csoportokat is meghívtunk, így a Gázláng Country táncegyüttes népszerű műsora vezette fel a rendezvényt, de itt volt a püspökladányi Tádé Néptáncegyüttes és a szoboszlói Smith Rock Family – sorolta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában