Kolbásztöltő nap

2023.10.14. 13:28

Tégláson tudják, milyen az igazán finom kolbász – fotókkal

2019-ben civil kezdeményezésként indult a Kolbásztöltő nap, amelyet immár ötödik alkalommal rendeztek meg Tégláson.

Panyiczki-Berényi Viktória

Ötödik alkalommal szervezték meg a Kolbásztöltő napot Tégláson

Forrás: Czinege Melinda

– A szeptemberi Gulyásfesztivál után ez a második legnagyobb rendezvényünk – tudtuk meg a település jegyzőjétől, Szilágyi József Lászlótól. Huszonnégy csoport, köztük családok, baráti társaságok, munkahelyi közösségek és civil szervezetek gyűltek össze október 14-én, szombat reggel a Téglási Polgármesteri Hivatal udvarán az ötödik Kolbásztöltő Napra.

A rendezvény egyik célja, hogy minél többen láthassák a kolbászkészítés folyamatát, főképp a gyerekek, akik majd továbbviszik, és ápolják ezt a hagyományt

 – mondta el kérdésünkre Szabó Csaba polgármester, aki maga is aktívan részt vett a munkafolyamatokban. Az önkormányzat dolgozói tavaly próbálták ki először a káposztás kolbászt, ami olyan jól sikerült, hogy idén is elkészítették. – Egyharmad rész párolt káposzta került a megfűszerezett húshoz – avatott be a recept részleteibe a polgármester, majd hozzátette: a káposzta Tégláson helyi specialitás, hiszen régen a településen is termesztették a zöldséget. 

Téglás, kolbásztöltő nap, Szabó Csaba
Szabó Csaba, Téglás polgármestere
Forrás: Czinege Melinda

Az önkormányzat munkatársai által készített finomságba olyan pirospaprika őrlemény került, amely a városi kertészetből való, és különlegesen magas színanyagtartalommal rendelkezik. Hamarosan a település német testvérvárosába is visznek majd ajándékba belőle – osztotta meg Kerekes-Bíró Éva kulturális referens.

Az arányokon és a jó alapanyagokon múlik minden

A sátrakban folyamatosan dolgoztak a szorgos kezek, mi pedig eközben a legfinomabb kolbász titkát kutattuk. – Akkor derül ki, hogy jó lett-e, ha elkészül – közölte vidáman három asszony. Hajdú Béláné, Buzsik Sándorné és Szabó Sándorné a múlt hétvégén hurkát, most kolbászt töltöttek. Összeszokottan zajlik a folyamat, a munkamegosztás közöttük tökéletes. A nyerskóstolás után megállapították, hogy ízletes lett a hús, bár ahány ház, annyi szokás, hangzott el. 

A hús mennyiségének megfelelő fűszereket már előre kimértük otthon. A szokásos só, bors, paprika, fokhagyma mellett a húshoz tettünk még egy csipet porcukrot is, mert az kihozza az ízeket

– fejtették ki. A különleges összetevőt azonban már csak a fülembe súgva tudom meg: egy kis vörösbor is került ám bele.

Markovics Péter és családja évente rengeteg kolbászt tölt, karácsony előtt több mint egy mázsa húst használnak fel. 

A családi receptről egyébként hiába faggattam, a titokra nem derült fény, arra viszont igen, hogy a jó kolbász kiváló alapanyagokból és hagyományos régi fűszerekből áll, ezenkívül semmi más nem kell hozzá.

– A kolbászkészítéssel a szüleink hagyományait visszük tovább, amit reményeink szerint a gyermekeink is folytatnak majd – fűzte hozzá.
A jó hangulatú közösségi naphoz Burai Róbert hegedűművész és Molnár János harmonikás is hozzájárult.
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában