Isten éltessen, Zsuzsi!

2023.07.16. 15:26

Százévesen is kattognak a Zsuzsi kerekei – megköszöntöttük az öreg hölgyet Hármashegyalján

Kettős születésnapot ünnepelt Debrecen kisvasútja vasárnap: az erdei vasút idén 141, a Zsuzsi gőzmozdony pedig kereken százesztendős lett.

Bucsi Bernadett

Forrás: Kiss Annamarie

Fotó: KISS ANNAMARIE HAON

Fegyverzeti bemutató és akadálypálya, a Természet Háza izgalmas kiállításai és vasútmodelljei, koncertek és rendőrségi kutyás bemutató, játszósarok, kvíz és kézműves-foglalkozások, továbbá a nagyrábéi papírfonók mesés dísztárgyai várták a Hármashegyaljára látogatókat július 16-án, vasárnap. A nagyszabású esemény nem volt alaptalan: nagy ünnep volt a mai a nap a Zsuzsi Erdei Vasút életében. Kettős születésnapot ünnepelt Debrecen kisvasútja, hiszen az erdei vasút idén 141, a Zsuzsi gőzmozdony pedig kereken százesztendős lett. A helyszínre kilátogatók sokfelől érkeztek, és az életkoruk is igen színes skálát festett, egyvalami azonban közös volt bennük: mindannyian utaztak már a Zsuzsival, és ez maradandó élmény az életükben.

Már a délelőtti órákban nagy volt a nyüzsgés az egyébként csendes erdei környezetben. Családok hada pattant le a Hármashegyaljára beguruló vasútról. A születésnapot megtisztelte jelenlétével Barcsa Lajos alpolgármester is. Köszöntőjében kiemelte: évente több tízezrek utaznak az erdei környezetbe a Zsuzsi Erdei Vasúttal, így jól látszik, hogy ezzel a turisztikai élménnyel ma is érdemes kiemelten foglalkozni.

Az elmúlt évtizedben sikerült komfortosabbá tenni az élményt, hiszen megújult a vasúti pálya egy 2012-es projektnek köszönhetően, az elmúlt években pedig mind a Ruyter utcai indulóállomáson, mind a hármashegyaljai állomáson – a Természet Háza és a kilátó segítségével – újabb élményekkel gazdagodhatunk

– emelte ki.

Barcsa Lajos Zsuzsi Hármashegyalja Debrecen Haon
Barcsa Lajos alpolgármester és Makóné Fogarasi Hajnalka, a Zsuzsi Erdei Vasút ügyvezető igazgatója
Forrás: Kiss Annamarie

Szívvel-lélekkel ragaszkodni

– Az értékmentés és értékteremtés, a hagyományaink őrzése és gyermekeinknek átadása a közös jövőnk alapját képzik – hangsúlyozta köszöntőjében Makóné Fogarasi Hajnalka, a Zsuzsi Erdei Vasút ügyvezető igazgatója. Rámutatott arra, hogy bár a világ valóban gyönyörű, a szeretett hazánkban és városunkban fellelhető kulturális és turisztikai hagyományaink tárháza az életünk részét képezik. – Mindez szívünknek folyamatosan egy üzenetet hordoz: család, szeretet, boldogság, generációs értékek, évfordulók és emlékek. Szívünk azt diktálja, hogy az életben meg kell becsülnünk mindazt, ami Isten ajándéka, ami több nemzedéket átölelő közösségé, egyben körülöleli a létet, s értékként erőt ad mindannyiunk számára. Ezért is ragaszkodunk szívvel-lélekkel a Zsuzsi Erdei Vasúthoz – szögezte le.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában