Fotókkal, videóval

2023.06.30. 20:00

Elképesztő hobbit űz a püspökladányi villanyszerelő: sorompó a kertben, 225 köztéri lámpa a kisszobában

Mazsu Istvánt már az óvodában is lenyűgözte a közvilágitás, különleges gyűjteménye első darabját 16 éve szerezte be.

Mazsu István püspökladányi lámpatestgyűjtő

Forrás: Czinege Melinda

A szakmájához közel álló, különleges hobbit választott magának évekkel ezelőtt Mazsu István. A villanyszerelőként dolgozó püspökladányi gyűjtő több száz darabból álló közvilágítási rendszerekhez kapcsolódó gyűjteménnyel büszkélkedhet, melyek között szerepelnek lámpatestek, fogyasztásmérő berendezések, dugaljak, kábelek és mérőműszerek is. 

Fogyasztásmérők, táblaműszerek, ipari csatlakozók, továbbá villanyszerelők által használt műszerek, eszközök az 1960-as és 1990-es évek közötti időszakból
Fogyasztásmérők, táblaműszerek, ipari csatlakozók, továbbá villanyszerelők által használt műszerek, eszközök az 1960-as és 1990-es évek közötti időszakból
Forrás: Czinege Melinda

– A kezdet az óvodáskoromra tehető, akkor tetszettek meg a közvilágítási rendszer lámpái. 2006-ban Karcagon kezdtem el tanulni a villanyszerelő szakmát, de ott két év után megszűnt ez a képzés, így végül Debrecenben, a Beregszásziban végeztem el azt – ismertette a kezdeteket István. A gyűjtemény első darabját 2007-ben szerezte be, egy nagyméretű Monoeka 250 wattos higanygőzlámpát, melyet a nyolcvanas években gyártottak. Ez a darab most a kerti világítási rendszer része.

A gyűjteményét őrző házat, mint egy múzeumot, úgy rendezte be. Az első helyiségbe kerültek az ipari villamossági berendezések: fogyasztásmérők, táblaműszerek, ipari csatlakozók, továbbá villanyszerelők által használt műszerek, eszközök az 1960-as és 1990-es évek közötti időszakból.  – A falon az a fadobozos tárgy egy iskolai be- és kicsengető óra - mutatott a helyiség túlsó falára. István elmondta,

helyhiány miatt a házban lévő berendezések a gyűjteménye csak egy részét képezik, de tervezi már az újabb épület kialakítását a többi tárgynak is.

Ötven- és hatvanéves darabok is vannak 

A következő, nagyobb szobába kerültek a különböző közvilágítási lámpatestek. A helyiségben körbenézve rögtön meg is állapítottuk: kiváló adminisztrációt folytat István. A lámpatestek felett ismertetők és fotók is bemutatják, mit is láthat az érdeklődő maga előtt. Még olyan képek is akadnak, amelyek ugyanazt a lámpát ábrázolják, még a közvilágítási rendszer részeként. Nagy örömünkre nem egy Napló-cikket is felfedeztünk. 

Jelenleg 225 darab különböző közvilágítási lámpából áll a gyűjteményem. Rengeteget kutattam a püspökladányi közvilágítási rendszer változásairól. Az itt lévő darabok egy részét nemrég szerelték le, ezek még a 60-as és 70-es években kerültek fel az oszlopokra

– mutatta be a gyűjtemény egy részét. Mint kiderült, István érdeklődése és rajongása mellé komoly kutatómunka is párosul: szakmai katalógusok, könyvek segítségével igyekszik rendezni és bővíteni gyűjteményét. – Szoktam kapni külföldi ajánlatokat is, de én inkább a magyar gyártmányú darabokat preferálom. Ilyen például a Tungsram-Scréder dupla Z1 típusú felfüggesztett lámpa. Ebből már csak Budapesten látni néhányat – mutatott az egyik darabra. A helyiségben voltak még többek között aluljárókban használt vagy főutakat megvilágító lámpatestek, higanygőzlámpák, nátriumlámpák és izzószálas fényforrások is 50 wattól egészen 1000 watt teljesítményig. 

Mazsu István lámpagyűjtő Püspökladány haon
A képen látható lámpatest ma már a gyűjtemény értékes darabja
Forrás: Czinege Melinda

 – Vannak rajtam kívül más gyűjtők is az országban. Idén lesz a hetedik alkalom, hogy itt tartjuk az országos találkozónkat. Ezeken az alkalmakon 20-30 fő is összegyűlik – árulta el kérdésünkre a püspökladányi gyűjtő. 

Retró utcarészlet működő vasúti sorompóval 

Túránk a kertben folyatódott, ahol nem kis meglepetésünkre egy retro utcakép kibontakozásának első jeleit véltük felfedezni:

közvilágítási lámpaoszlopok légkábellel, köztéri elosztószekrények és benzinkúti kútoszlopok a 60-as és 70-es évekből, retró játszótér, egy nyilvános telefonfülke és egy működő vasúti sorompó fogadott bennünket.

Mazsu István lámpagyűjtő Püspökladány haon
A retró utcarészlet elengedhetetlen része a betonpad és a betonasztal. A háttérben az Áfor benzinkút leendő helyszíne
Forrás: Czinege Melinda

– A tervem, hogy egy teljes retró utcarészletet alakítsak itt ki. A telefonfülke világítását már megcsináltam, de szeretnék egy belső hálózatot kialakítani hozzá. Ehhez már csak a telefonközpont kell. A vasúti átjáróhoz épülne egy kisvasút. A retró játszóteret bővíteném, illetve egy Áfor benzinkutat is szeretnék ide – sorolta a terveit István.

Mazsu István lámpagyűjtő Püspökladány haon
A világítás már rendben van a telefonfülkében, hamarosan a vonal is működni fog
Forrás: Czinege Melinda

Hozzátette: már most is sokan érdeklődnek a gyűjteménye iránt, vannak, akik este látogatják meg, hogy az utcarészlet már működő berendezéseit csodálják.

Bekecs Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában