Orvostudomány

2022.11.23. 15:24

Lelki problémákban segítenek a debreceni klinikán

A ritka betegségekkel élőknél különösen fontos, hogy ne hagyják magukra őket a félelmeikkel.

Számíthatnak a debreceni szakemberekre

Forrás: Unideb.hu

Az autoimmun májbetegségben szenvedők életminőségének javítása a célja annak a hároméves tudományos vizsgálatnak, amely a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gasztroenterológiai Klinikáján indul; a vizsgálatban résztvevők segítséget kapnak a krónikus betegség okozta lelki problémák feldolgozásában – írja az Unideb.hu

Az egyetemi honlap közlése szerint a gasztroenterológiai klinika 2019 óta társult, majd 2022 óta teljes jogú tagja a Ritka Májbetegségek Európai Referencia Hálózatának (ERN RARE-LIVER). A szakértői centrumként működő intézményben 2022 decemberében valósul meg nemzetközi kutatás.

– A pszichoszociális támogatás a ritka betegségekkel élők ellátásának kulcsfontosságú eleme, ennek ellenére máig nem került előtérbe. A kutatás során arra törekszünk, hogy a betegek számára öt országban (Németország, Lengyelország, Kanada, Belgium, Magyarország) elérhetővé tegyünk egy strukturált, betegtársak által támogatott pszichoszociális segítő rendszert – nyilatkozott  Papp Mária klinikaigazgatója, a kutatás magyarországi vezetője. A nemzeti kereteket átlépő hatásosság-megvalósítás hibrid vizsgálat két fő pillérre épül. Az első fázisban a program hatásosságát vizsgálják, a másodikban pedig azt elemzik, hogy a kapott eredmények hogyan építhetők be a mindennapi betegellátási gyakorlatba. Az elsődleges hatékonysági eredmények a pszichés jóllétre vonatkoznak. A másodlagos eredmények közé tartozik a depresszió és a szorongás jelenlétének és súlyosságának felmérése, az észlelt szociális támogatás, a segítségnélküliség és a betegségelfogadás mértékének megállapítása. 

Tischler Petra, a Klinikai Szakpszichológiai Központ munkatársa, a program szakpszichológusa elmondta: egy krónikus betegséggel való együttélés komoly lelki megterhelést jelent a mindennapokban. A társas támogatottság élményén keresztül lehetőség nyílik arra, hogy a résztvevők szabadon beszéljenek érzéseikről, segítséget kapjanak a depresszió és a szorongás elkerülésében. 

További részletek az egyetemi cikkben!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában