Fotókkal, videóval

2022.09.23. 16:18

Véradásra hívtak a légimentők Debrecenben

A cél, hogy minden helikoptereken folyamatosan rendelkezésre álljon a megfelelő mennyiségű vér.

Jakab Kristóf és Mattyasovszky Laura először adtak vért.

Forrás: Czinege Melinda

Második alkalommal rendezett Adj vért a Légimentőkkel! címmel rendhagyó közösségi kampányt a Magyar Légimentésért Alapítvány, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft., a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat pénteken a Kassai úti Lovardában. Tilaji-Lengyel Anettől megtudtuk: az egésznapos rendezvény célja az, hogy felhívja a figyelmet a légimentők nem mindennapi munkájára, az önkéntességre és a véradás fontosságára. A Magyar Légimentésért Alapítvány önkéntese elmondta, hogy a segítségnyújtás ezen formája minden alkalommal három embernek biztosíthatja a minőségi életet, a gyógyulást vagy a túlélést.

A kórházba kerülés előtt

Mint ismertette, a légimentők kiemelt célja, hogy a vidéki bázisok gépein is rendelkezésre álljon a helyszíni transzfúzióra az a két egység 0 (nulla) negatív vér, mellyel a súlyos állapotú betegek túlélési esélyei növelhetők. Ez a cél 2021-ben megvalósult, azóta minden helikopteren megtalálható a megfelelő mennyiségű vér.

Forrás: Czinege Melinda

Szatmári Margit, a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar megyei véradásszervező koordinátora elmondta: már tavaly is nagy sikere volt a légimentőkkel közösen szervezett programnak. Büszkeségnek nevezte, hogy országos szinten Debrecenben jelentkezett a legtöbb első véradó.

– Szeretnénk felhívni a figyelmet a véradás és az önkéntes segítségnyújtás fontosságára. Nagy jelentőséggel bír, hogy a helikopterrel ki tudjuk vinni a vért a helyszínre, így még a rászorulók kórházba kerülése előtt azonnal meg tudjuk kezdeni az ellátásukat – hangsúlyozta Haja Attila, a Magyar Légimentők Hajdú-Bihar megyei bázisvezetője.

Sérült gyerekekkel is

Haja Attila a Napló érdeklődésére azt is elmondta, hogy a debreceni helikopter jelentős területet lefed: Hajdú-Bihar mellett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét, Békés megye északi részét, Jász-Nagykun-Szolnok megyét Kisújszállásig, Borsod megyét pedig a Miskolci Légimentőbázissal közösen osztják fel. A helikopter percenként négy kilométeres sebességre képes, így 15 perc alatt 70 kilométer sugarú körben biztonságosan elér bárhová.

– A nyári időszakban naponta 3–4 helyszínre kapunk riasztást. A debreceni bázison főleg belgyógyászati eseteket látunk el, illetve az ország többi pontjához képest jelentősen több a sérülést szenvedett gyermekek aránya. Emellett közlekedési balesetekhez is kivonulunk. Sok lakos tartozik a körzetünkbe, akiknek a mindennapi biztonságát igyekszünk szolgálni – nyilatkozta a bázisvezető. A mentőhelikopterek hazánk hat másik bázisán betegszállítással is foglalkoznak, a debreceni esetében ez azonban ritkán fordul elő, mivel szinte minden beavatkozás elérhető a Debreceni Egyetemen.

Riasztás a nap elején

A nap legizgalmasabb látványossága, a mentőhelikopter a véradás ideje alatt az épület mellett állomásozott, innen látta el feladatát. Már az esemény elején riasztást kaptak a mentők, így az érdeklődők délben tudták megcsodálni a légijármű landolását. Ezt követően a közönségnek a helikopter személyzetével is lehetősége nyílt szóba elegyedni.

Géresi Józsefet mindenki csak Giró néven ismeri, amely valóban találó becenév egy helikopterpilótának. A légijármű-vezető 37 évnyi repülés után azt vallja: nincs két egyforma leszállás. A gép kezelését és irányítását meg lehet szokni, idővel már nem tudatos, hanem ösztönössé válik. Azonban az időjárás gyakran állítja kihívás elé még a gyakorlott pilótákat is. Hasonlóan a terepviszonyok is.

Bár megyénk környékén nincsen nehezen bejárható terület, gyakran a hegyekben is szükség van a debreceni helikopterre, ha épp a miskolci gépnek máshol akad dolga, vagy több sérültes balesethez hívják a légimentőket.

Hajnal László
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában