Kreatív megmérettetés

2022.09.17. 20:00

Krumplihajítás, „paraszttorna” és hatalmas hangulat az újvárosi „olimpián!”

A IX. Népi Játékok és Népi Ételek Fesztiválja a kisebb esőzések ellenére is tömegeket vonzott.

Forrás: Kiss Annamarie

Fotó: KISS ANNAMARIE HAON

Krumplihajítás, paraszttorna, szalmabála-görgetés vagy talicskaszlalom? Az ember nem is gondolná, mit ki nem tud találni a leleményes magyar, ha egy igazán jó hagyományőrző fesztivál megszervezésére vetemedik. Balmazújváros lakói szombaton a kilencedik ilyen találkozón örülhettek egymásnak, ahol kicsik és nagyok, idősek és fiatalok egyaránt kivették a részüket a hamisíthatatlan, magyaros szórakozásból.

Egy megyei lap újságíróját megannyi falu- és városnappal, vidéki gasztrofesztiválokkal a háta mögött ritkán éri meglepetés. Amit a balmazújvárosi hagyományőrző fesztiválon tapasztaltunk, az azonban még minket is sokkolt, természetesen a pozitív értelemben.

Forrás: Kiss Annamarie

Érkezésünkkor már javában rotyogtak az ételek a bográcsokban, a figyelem nagy része azonban csak egy területre összpontosult, a fesztiválnak kialakított tér kellős közepére, ahol megannyi, frappáns nevű brigád melegített fitneszgurukat megszégyenítő módon (ám sörrel a kézben) az idei parasztolimpiára. A fesztivál természetesen nemcsak az olimpiáról szólt, népzenei műsorok és – a hagyományos ételeket megidézve – főzőverseny is szerepelt a programok között.

Kovácsné Kenyeres Márta, a Kadarcs Hagyományőrző Egyesület vezetőségi tagja és művészeti vezetője elmondta, azért fontos esemény a szombati, mert általa elfeledett olyan népi játékokat, népi ételeket elevenítenek fel, amelyek nincsenek már jelen a köztudatban. – Az első perctől kezdve nagy érdeklődés és igény mutatkozik a fesztivál iránt. Ez az, ami inspirál bennünket – fogalmazott. Kérdésünkre, hogy miként lehet igazán megőrizni a hagyományokat, frappáns választ adott. – Van a hagyományőrzés és a hagyományápolás. Ám a hagyomány nem gyermek, hogy őrizni, és nem beteg, hogy ápolni kelljen. Élni kell a hagyományokat, legyen az napi étkezési rutin, szokás, vagy egy hiteles viselet, melyben a mieink iskolába, dolgozni járnak. Átadjuk a fiataloknak az értékeinket, egészen az óvodás kortól tanulják el azokat az idősebbektől – foglalta össze.

Kreativitásból nincs hiány

Mint mondta, a parasztolimpiát más településeken is megrendezik ugyan, a számok azonban egyediek. – Hatfős csapataink vannak. A feladatok pikánsak, mulatságosak, és nincsenek generációhoz kötve. Volt már itt kisgyermekekből álló csapat is, akik akkora szalmabálát toltak el, mint a felnőttek. Volt, amikor talicskával kellett szlalomozni, szekeret is húztak már, sőt, egy ízben palackokat kellett eltalálni a szalma tetején egy ostorral – utalt az olimpiai számok változatosságára a művészeti vezető.

Forrás: Kiss Annamarie

Nagy László barátaival, Győrfi Bencével, Veres Csabával és Kállai Szabolccsal indult a fesztivál főzőversenyén. Csapatuk igazi haveri brigád, sokszor főznek együtt, így ez szinte hobbi számukra. Tavaly harmadik helyre futottak be az ételükkel, idén egy birkapörkölttel indultak, bízva a jó eredmény elérésében. – Helyiek vagyunk mind, igazi csapatösszekovácsoló hangulata van ennek a fesztiválnak, ezért itt a helyünk. Szabad levegőn főzünk egy jót, nem is kell ennél több – mondta Nagy László.

PSZ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában