Közös tekerés

2022.06.11. 13:32

Túranappal avatták fel a nagyhegyesi kerékpárutat

Nyeregbe pattanhattak a mozogni vágyók szombaton.

Forrás: Molnár Péter

Tizenöt évet vártak a nagyhegyesiek arra, hogy a községből Debrecen irányába biztonságosan, kényelmesen elindulhassanak a mozgás szerelmesei, a kikapcsolódni vágyók, vagy éppen a munkába két keréken járók.

Mostanra Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázaton elnyert 700 millió forint vissza nem térítendő támogatással, a Széchenyi 2020 program részeként elkészült a 33-as számú főút mentén a nagyhegyesi körforgalom és Debrecen közigazgatási határa között egy 6,79 kilométer hosszúságú kerékpárút.

Tovább folytatnák a munkát

Ez a szakasz a körforgalomnál csatlakozik a Balmazújváros-Nagyhegyes meglévő kerékpárúthoz, illetve Debrecen közigazgatási határánál a cívisváros által tervezett kerékpárúthoz.

Szombaton egy lelkes kis csapat indult útnak Nagyhegyestől a főút menti kerékpárúton, a szakasz végéhez érve – mielőtt visszaindultak volna – kis pihenőt tarthattak.

Bár az időjárás nem kedvezett, hiszen erős széllel szemben kellett tekerniük, a biciklisek elszántan hagyták maguk mögött a kilométereket. A célhoz érve többek között Bajusz Istvánné, Nagyhegyes polgármestere köszöntötte őket. A község vezetője elmondta: a térségi kerékpárút ötlete már a ’90-es években megszületett. Kiemelte:

nagyon örülnek, hogy végre elkészült ez a szakasz, de szeretnék, ha tovább is folytatódna, illetve azt, hogy a jövőben a körfogalomtól Hortobágy felé is vezessen kerékpárút.

– Az elkészült szakasz a nagyhegyesiek elszántságát és elkötelezettségét jelzi – emelte ki köszöntőjében Bodó Sándor, a Hajdú-Bihar megyei 5-ös számú egyéni választókerület országgyűlési képviselője, hozzátéve, Nagyhegyes első kezdeményezőként a kerékpárút-építés centruma volt a térségben. Elmondta, hogy a következőkben az egyik nagy feladat Debrecen és Ebes összekötése lesz.

Ez egy rendkívül fontos, forgalmas szakasz, az előkészületek már megkezdődtek. Reményeink szerint a TOP-pályázatban forrás is lesz rá

– fejtette ki. Hozzátette, hogy a Látóképi csárdáig mintegy 3,5 kilométernyi utat kell megtenni az autók között a forgalomban, így a jövőben ott is szükséges lesz kiépíteni a biztonságos kerékpárutat. – Magyarország kormánya elkötelezett a kerékpárút-építés kapcsán – hangsúlyozta.

Tasi Sándor, Bodó Sándor, Bajusz Istvánné és Tiba István a szombati sajtótájékoztatón | Forrás: Molnár Péter

Tokaj-Hegyalja a cél

Balmazújvárosról eljuthatunk majd kerékpárral Hajdúböszörménybe, onnan pedig Debrecenbe, más irányban Hajdúdorog és Hajdúnánás felé. – Ennél sokkal nagyobb álmunk volt.

Az elképzelésünk szerint Hajdúnánástól Tiszavasvári felé lenne jó eljutni, mert akkor a Hajdúságot össze lehetne kötni Tokaj-Hegyaljával. Reményeink szerint ez meg fog valósulni

– tette hozzá Tiba István, a Hajdú-Bihar megyei 6-os választókörzet országgyűlési képviselője. Megjegyezte, a nagyhegyesi projektjéhez az eredeti elképzelések szerint Balmazújváros is csatlakozott, akkor megújulhatott volna a temetőig vezető belterületi kerékpárút mintegy 80 millió forint értékben, de a település jelenlegi polgármestere kilépett a pályázatból.

Kiépülhet a teljes kör

Tasi Sándor, a megyei közgyűlés alelnöke kiemelte: a megyei önkormányzat a jövőben is támogatja a kerékpárút-hálózat kiépítését, jelenleg a tervezésben vállalnak szerepet.

Molnár Péter

A jövőben 77 kilométernyi bicikliút épül majd. A Debrecen-Józsa-Hajdúböszörmény-Hajdúvid-Hajdúdorog útvonal mellett távlati fejlesztésként tervben van a Debrecen-Vámospércs, a Debrecen-Bocskaikert-Téglás, a Debrecen-Hortobágy, illetve az országhatárig érő kerékpárút fejlesztése is.

Az Ebes-Hajdúszoboszló, valamint a Hajdúszoboszló-Nagyhegyes szakasz igazi kincs a térségben, és ha elkészülnek a tervezett beruházások, akkor Észak-Alföld feltárulhat a kerékpárosok előtt.

Akkor már teljes kört tehetnek meg két keréken a turisták, a versenyzők, vagy a kikapcsolódni vágyó helyiek.

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában