Több helyen várólista van

2022.06.02. 17:00

Ha körültekintőek vagyunk, jó élmény lehet – A nagy megyei táborkörkép

A napközis táborok átlagdíja 38 ezer 500 forint, míg az ottalvós turnusoké 60 ezer.

Forrás: MW-archív

Ahogy gyűlnek a betűk az Ó-tól a V-ig az iskolák tábláin, úgy gyűlnek a ráncok a szülők homlokán a logisztikázástól, tervezéstől, s válik egyre égetőbb kérdéssé: ki vigyáz a gyermekre a vakáció hetei alatt. A szabadságok, közös programok, nagyszülői segítség számbavétele mellett sokan a táborlehetőségeket kutatják ez idő tájt. – Idén rekordszámú táborozóra számíthatunk, már áprilisban 15 százalékkal több jelentkező volt, mint tavaly – mondta lapunknak a Táborfigyelő.hu ügyvezetője.

Tóth Béla indokai szerint egyrészt mindenki nagy örömmel üdvözli, hogy az elmúlt két év mindenféle korlátozásait maga mögött tudhatja, és végre szabad nyara lehet.

Másrészt a szülők erősebb anyagi helyzetben vannak, mint egy éve: a visszajelzések szerint a családi adó-visszatérítés egy részét is táborokra fordítják. Mint mondta, tavaly a korlátozások feloldását követően megrohamozták a résztvevők a táborokat, ezért több helyen várólista alakult ki. Ebből okulva idén felkészültebben várják a szünidőt a szervezők, megközelítőleg ezer turnust jeleztek az említett portálnak, csaknem negyedmillió gyermek nyaralhat ilyen formában.

Kaland és sport az élen

A legnépszerűbbek országszerte – így megyénkben is – a sport-, kaland-, idegen nyelvi és katonai táborok. A hajdú-bihari kínálat egyik különlegessége a kaland- és angoltábor. A szakembertől megtudtuk: néhány éve jelentek meg az ilyen jellegű, két teljesen elkülönülő témakört ötvöző vakációs lehetőségek.

A tábortűz, az éjszakai csíny­tevések, a slambuc és a rozoga emeletes ágy – melynek kényelmetlenségével mit sem törődtünk – sokunk emlékeinek fundamentuma.

Az utánunk jövő nemzedék egy része azonban nem ilyen képeket tesz elméjének fotóalbumába. Van, aki négycsillagos szállodában tölt egy hetet, s szabadidejében vitorlázik, illetve golfozik. Az angol nyelvű tábor szervezői 330 ezer forintot kérnek egy hétre, cserébe háromgyermekenként egy anyanyelvi mentorpedagógussal biztosítják a tudásszint emelkedését. 

Ez az egyik legdrágább hazai diáküdülési lehetőség, és 28 ezer forintba kerül a legolcsóbb.

Ennyit kell fizetni a Debreceni Művelődési Központ és Ifjúsági Ház napközis táboraiért is, amelyet kilenc helyszínen szerveznek meg június végétől. A napközis táborok átlagdíja hazánkban 38,5 ezer forint, míg az ottalvós turnusoké 60 ezer. A szakember hangsúlyozza, ne csak ár, inkább ár-érték alapján keressünk tábort: egy vakációs lehetőség attól lesz értékes, hogy sok aktív programja van. Minél több élmény, impulzus éri a gyerekeket, annál jobban érzik magukat.

Nem az ár számít

A nyaralni készülő diák érdeklődési körén túl számos szempontot érdemes figyelembe venni, amikor a hatalmas kínálatból szemezgetünk. Tóth Béla azt javasolja, mindig győződjünk meg róla, hogy legálisan működő tábort választottunk-e, a mögötte lévő cég létezik-e, nem áll-e csődeljárás alatt, ad-e számlát a befizetett díjról. A legális utat követő szervezők kötelesek bejelentkezni a hatóságoknál, ami nyomán ellenőrzésre is számíthatnak, így biztosítva van minden egészségügyi és biztonsági szabály betartása.

Ezen táboroktól elvárhatjuk, hogy minden meghirdetett programot, amelyért fizettünk, megtartanak vagy helyettesítik azt egy egyenértékű elfoglaltsággal.

Nem legálisan működők esetén nincs érdekérvényesítési jogunk. A szakember elmondta, a velük kapcsolatban lévő táborok mindegyikét ellen­őrzik, és szigorú minősítési rendszert is alkalmaznak. Érdemes figyelni a korosztályi bontásra és arra, van-e elegendő felkészült pedagógus naponta. Hangsúlyozta, ha körültekintőek vagyunk, valóban élmény lehet a nyári tábor.

Kötelező felügyelet is van

Azok számára is van megoldás, akik nem tudnak jelentősebb összeget a gyermek foglalkoztatására szánni, és rokonok segítségét sem tudják igénybe venni. Minden tankerületben kötelező egy intézményt kijelölni, amely gyermekfelügyeletet biztosít.

Az ügyeletes iskolákban, óvodákban kizárólag az étkezésért kell fizetni az év közben megszokott árat.

Ez esetben a jelen lévő pedagógus motiváltságán múlik, hogy van-e bármilyen program. Illetve léteznek önkormányzatok által szervezett táborok, amelyeken kedvezményes áron vehetnek részt a településen lakók.

HaBe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában