Kanapébeszélgetés

2021.12.02. 10:39

Otthon és a munkában is remekül helytállnak a sikeres debreceni nők

A munkaerőpiacon még mindig megfigyelhető a nők bérezését érintő különbségtétel.

Fotó: Molnár Péter

Hiába ugyanolyan képzett, tapasztalt egy hölgy, sajnos gyakran szembesülhet munkalehetőség után kutatva azzal, hogy bizonytalanabb jövőkép várja, és kevesebb fizetés üti a markát egy férfihoz képest. Lesújtó a helyzet, és a vezető pozíciók ennél is rosszabb megítélés alá esnek, hiszen a tapasztalatok, kutatások szerint bár javul a tendencia, még mindig túl kevés nő ülhet be a legmagasabb székekbe. A kedden, a Debreceni Egyetemen tartott, NŐ a siker! című kanapébeszélgetésen többek között szó esett sikeres, erős debreceni nők pályafutásáról, valamint azok akadályairól, de a lehetőségeket, másoknak szánt jótanácsokat is megvitatták az est résztvevői.

Lapunknak az esemény szervezője, Dajnoki Krisztina, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar Vezetés- és Szervezéstudományi Intézetének igazgatója beszélt a nőket ma is érő megkülönböztetésekről. – A munkaerőpiaci helyzetet tekintve állandóan azt halljuk – és a gyakorlat is azt mutatja –, hogy a nők valamilyen szinten hátrányos helyzetben vannak. Függetlenül attól, hogy a rendszerváltás óta beszélhetünk már esélyegyenlőségről, a női vezetők aránya a férfiakhoz képest jóval alacsonyabb értéket mutat. Közép-, illetve operatív szinten növekedett a számuk ugyan, de felső vezetői szinten még mindig háttérbe szorulnak – emelte ki Dajnoki Krisztina, hozzátéve, az esemény megrendezésével arra is kíváncsiak voltak, hogy azok a debreceni sikeres nők, akik vagy egy nagy vállalat élén állnak, vagy saját szervezetet hoztak létre, hogyan tudják megélni a mindennapjaikat, boldogulni azokban.

A férfiak előtérben

– Sajnos a munkaerőpiaci kutatások tapasztalatai is megerősítik, hogy ugyanazon kompetenciákkal, eredményekkel, végzettséggel egy nő ugyanabban a pozícióban alacsonyabb bért kap, és ami még nagyobb baj, hogy lassan ez már elfogadottá is válik a hölgyek részéről – hangsúlyozta az intézetigazgató, aki szerint rendkívül kevés az ebből kifolyó munkaügyi per, illetve ritkán fordulnak ezzel a hatósághoz, mert a következő munkahelyen – ha pert is nyert egy nő az előző munkáltatóval szemben – nem jelent szerencsés kezdést egy ilyen ügy. Továbbá az is gondot okoz, hogy sok esetben már a kiválasztáskor inkább a férfiak mellett döntenek, akiknek a szervezetbe belépve is tisztább jövőkép jut, míg az anyaszerep, egyéb tényezők egy nő számára ezt bizonytalanabbá tehetik.

„A női nemből, család­anyaszerepből fakadó adottságokat, azt gondoljuk, vétek nem kihasználnia a munkáltatóknak”

– összegezte Dajnoki Krisztina, igaz, mint mondta, az utasítást, parancsot sokszor egy férfi főnöktől a nők is jobban elfogadják. – Úgy vélem, a feladat jellegén és a szektoron is múlik, a nemek közül melyik tud eredményesebb lenni egy-egy feladatkörben (multitasking, szervezési készségek). A lényeg, hogy a megfelelő ember kerüljön a megfelelő helyre, nemi megkülönböztetés nélkül!

Az intézetigazgató arra is kitért, hogy a NŐ a siker!-hez hasonló események szervezésével, valamint az oktatás szintjén is javíthatnak az erőviszonyokon.

Egymást erősítő hatások

– Nem véletlenül emeljük be az intézet tantárgyaiba a diverzitás-menedzsmentet, sokszínűséget, kiemelve a fogyatékosságot, a nők helyzetét, esetleg a generációs vagy faji különbségeket. Ezek mind szinergiahatást eredményeznek egy szervezetben, minél különbözőbbek vagyunk, annál nagyobb hozzáadott értéket tudunk teremteni – mondta. Felmerül a kérdés, lesz-e valaha teljes esélyegyenlőség. Dajnoki Krisztina szerint valószínűleg soha, pusztán az emberi természetből adódóan, hiszen személyenként más-más számunkra a szimpatikus, kevésbé szimpatikus. – Törekedni kell az egyenlőségre, de a gyakorlatban, ha évszázadok óta nem sikerült, nem látni, hogy pár generáción belül ez megoldódhatna, ettől függetlenül mindent meg kell tenni érte – közölte, hozzátéve, bíznak abban, hogy a sikeres debreceni nőket bemutató eseményből sorozatot tudnak kialakítani.

Nagy Mónika | Fotó: Molnár Péter

Fontos az egyensúly, még inkább a család

Nagy Mónika, a NŐ a siker! kanapébeszélgetés egyik résztvevője az MST Engineering Kft. ügyvezető igazgatójaként családanya és sikeres nő is egyben. Elmondása szerint a legfontosabb támogatást a biztos családi háttér adja. – Sokszor lelkiismereti problémákkal küzdöttem magam is, hogyan tartsam meg a balanszt a magán­élet és a munka között, és gyakran az ő hozzáállásuk lendített át ezeken az időszakokon.

„Nem felejthetjük el akkor sem, ha megannyi munkaóra után érünk haza, hogy otthon is minőségi időt töltsünk a családtagokkal”

– mondta. Az ügyvezető igazgató családjában idővel felcserélődtek a szerepek, ám ez semmilyen konfliktushoz nem vezetett. – Nálunk előbb a férjem volt sikeres, én a gyermekekkel otthon maradtam öt évig. Nem volt előre tervezett dolog, apránként sodródtam a karrieremben oda, ahol most tartok. Azt gondolom, a gyermekeim is büszkék rám – foglalta össze Nagy Mónika, aki nem találkozott negatív tapasztalatokkal munkájában, és maga is igyekszik családbarát főnökként eljárni, hiszen azt vallja, fontossági sorrendben a család a munkát is felülírja.

Péter Szabolcs

Borítókép: Dajnoki Krisztina (balról), Nagy Mónika, Szüle Mária és Kocsik-Marossy Virág

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában