Továbbra sem lanyhul az érdeklődés

2021.10.16. 15:28

Nagy változásokat hozott a karanténidőszak a hazai turizmusban

Az elmúlt két év változásait most érezhetjük csak igazán, ha utazásról van szó.

MOP 20210101 Debrecen fotó: Molnár Péter MP Hajdú-Bihari Napló Újévi Istentisztelet a Debreceni Nagytemplomban.

Fotó: Napló-archív

Egyre több a kedvelt belföldi úti cél, ami bármennyire is furcsa, de a mögöttünk álló pandémiás időszaknak is köszönhető. Kaprinyák Nikolett, a Csodahelyek oldal alapító-tulajdonosával beszélgettünk erről, s egyazon véleményen voltunk vele:

kényszer szülte lehetőség, hogy az elmúlt két évben leginkább itthon kirándultunk, ám mindenképpen jót tett a belföldi látnivalók megítélésének, a hazai turizmus fejlődésének.

A debreceni kötődésű fiatal nő megosztotta lapunkkal: bár a kezdetektől arra fókuszálnak, hogy a belföldi látnivalókat minél szélesebb körben megismertessék az emberekkel, őket is meglepték a legfrissebb adatok. A karanténidőszak óriási változásokat hozott a hazai turizmusban – ezt a számok is bizonyítják.

Szabadtéri látnivalók

Olyan települések kerültek előtérbe, amelyekről – bármennyire hihetetlen – sokan nem is hallottak. A hazai turizmus fellendülését, központi szerepét mi sem bizonyítja jobban, mint a Kaprinyák Nikolett által vezetett élménymegosztó közösségi csoport iránti érdeklődés. Mint megtudtuk, 2019 októberében 10 ezer taggal büszkélkedhetett a csoport, s amikor beütött a járvány – 2020. március –, akkor 100 ezer tagra duzzadt ugyanez a létszám, mostanra pedig átlépte a félmilliós számot, s ez hihetetlenül nagy ugrás. – Kijelenthetjük: nemcsak megnőtt az érdeklődés az itthoni települések iránt, hanem igazából az emberek nagy része most már hosszú hónapok óta ebben gondolkodik. Ha kicsit visszatekintünk, akkor azt látjuk: a legszigorúbb korlátozások idején sokan választották a természetjárást, egyrészt azért, hogy a szabadban töltődjenek fel, másrészt az erdei sétákon minél kevesebb emberrel lehetett érintkezni – ez akkor nagyon fontos szempont volt.

Megnőtt az érdeklődés a hazai túraútvonalak, kirándulóhelyek, szabadtéri látnivalók iránt, ez országszerte megmutatkozott, és egyébként azóta is érezzük a hatását

– fogalmazott.

Vízpart mellett

– Nemcsak a látnivalók terén, hanem a szállásfoglalásokban is megváltozott a rendszer: korábban télen, tavasszal a wellnesshotelek bonyolították a legnagyobb forgalmat, viszont a járvány idején ez is átalakult. A legtöbben a kulcsosházakat, kisebb apartmanokat keresték, ahol szintén nem kellett másokkal érintkezni. Továbbá azok az erdei házak voltak a legtrendibbek, amelyek teljesen elkülönülve biztosítottak pihenést. Ezután egy újabb fordulópont figyelhető meg, amikor a kormány bejelentette a lazításokat.

A tavalyi évre, illetve 2021-re is igaz: a Balatonon óriási forgalom mutatkozott, illetve a Tisza-tó és környéke nagyon felkapott volt. Az Észak-Alföld régió területén is rengeteg olyan szállásfoglalásról tudunk, amely vízparthoz közeli településen történt

– fűzte hozzá, megjegyezve: az elmúlt két év hatásait jelenleg is érzékeljük.

Fotó: MW-archív

– Eddig a szállásfoglaló szezon áprilistól körülbelül augusztus közepéig tartott, azonban itt is változást tapasztalunk. Jelenleg szintén nagyon sokan utaznak, foglalnak, így még most, október közepén is nyugodtan kijelenthetjük: nagyon erős a hazai turizmus. Egyrészt az időjárásnak is köszönhetjük, illetve még mindig érzékelhető, hogy az emberek utazni szeretnének, élményeket gyűjteni – magyarázta.

Kaprinyák Nikolett jól ismeri Debrecent, ettől függetlenül még számára is nagy meglepetés volt, hogy mennyire népszerű lett a kirándulók körében. – A fürdővárosok – Gyula, Hajdúszo­boszló – a jelenlegi időszakban is felkapottak, illetve meg kell jegyeznünk Debrecent, mely eddig is vonzotta a turistákat, ám csábereje a jövőben minden bizonnyal növekedik. A nemrégiben átadott fürdőkomplexum, a múzeumok rendkívül népszerűek, a régi klasszikus látnivalók – Nagytemplom – mellett megannyi érdekesség kap helyet, amelyeknek köszönhetően már nem egy, hanem több napra érkeznek kíváncsiskodók.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában