Van rá megoldás

2021.09.03. 18:32

Mi az, amit tehetünk a penészedés ellen?

Sokan nem is gondolnák, milyen fontos lakásunkban a levegő minősége.

20210512 Budapest Illés utca 20 alatti önkormányzati lakásban leomlott vakolat és penészes falak vannak Fotó: Máté Krisztián (MK) Ripost

Forrás: MW-archív

Fotó: Máté Krisztián

Otthonunkban gondot okozhat a levegőben lévő por, baktériumok, gombák, páratartalom, hőmérséklet, az új bútorokból, illetve frissen festett falakból kipárolgó vegyszerek, vagy akár az emberek által kilélegzett szén-dioxid is. Ha műszerrel mérnénk meg ezeknek a mennyiségét, igencsak meglepődnénk, milyen rossz minőségű levegő az, amiben élünk, alszunk a saját lakásunkban. Lapunk Kiss Gyöngyi gépész­mérnököt, a Debreceni Szakképzési Centrum oktatóját kérdezte.

A szakember szerint a lakásban felgyűlő párakicsapódás, a nedves környezet mindenki ellensége, egyben a penészedés meleg­ágya. – Amikor elkezdődött az energiatakarékos szemléletmód, az emberek elkezdték a lakásukat hőszigetelni. Egy már meglévő lakásnál ez az ajtó, ablak, azaz a fokozott légzárású nyílászárók cseréjével valósult meg. Hamarosan azonban szembetalálkoztak a már látható ellenséggel, a sarkokban megtelepedő penészedéssel – emelte ki Kiss Gyöngyi, hozzátéve, ha továbbgondolták a problémát, a házukat kívülről is leszigetelték, nem gondolva a tető és talaj felé kiáramló hőveszteségre, mellyel hőhidat képeztek. – Ha a teljes lakást le is szigetelték, a tapasztalat szerint jobb esetben csökkentette, de nem szüntette meg a penészedést. Mondjuk ki: ezek a lakások nem szellőznek. Nincs leveg­őáramlás, és a helyiségekben nem cserélődik a levegő. Új építésű házak esetén mindenképp gondoljunk erre, tervezzünk akár központi szellőzőrendszereket.

Van megoldás

Az oktató hangsúlyozta: sokan úgy gondolják, ha rendszeresen kinyitják az ablakokat, azzal megoldják a problémát, ez azonban csak nyáron igaz. – Ilyenkor a meleg miatt sokszor van nyitva az ablak, így a természetes légmozgás nem engedi megtelepedni a gombaspórákat.

„Utólagos megoldásként el kell gondolkodnunk olyan technikai megoldásokon, amelyek kevés bontással telepíthetők, kevés zajjal jár működésük, esztétikusak, és a szellőztetéssel nem veszítünk hőt.”

Ilyen eszköz a hővisszanyerős – a falba utólagosan beépíthető – szellőztető. A lakás több pontján elhelyezve különböző működési funkcióba állíthatjuk, egy távirányító használatával pedig ki is kapcsolhatjuk azt. A beépített hangtompító segít, hogy ne zavarjon bennünket a csőben lévő axiálventilátor forgása következtében kibocsátott hanghatás. A beszívott levegő minőségét kerámia szűrőbetét javítja. Akár különálló egységként is működhet egy helyiség kiszellőztetésére, hiszen szívás és fúvás egyaránt megvalósul működése közben. Ha a házunkat komplex egységként kezeljük, beállíthatjuk őket úgy, hogy némelyik csak fúj, míg mások szívnak. A hővisszanyerés következtében télen is használhatjuk, üzeme közben annyira kevés energiát használ, hogy 24 órás szolgálatot láthat el – összegezte Kiss Gyöngyi.

Péter Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában