Jegyzet

2021.08.15. 11:36

Zöldként élni, zöldként gondolkodni

Péter Szabolcs

Napjainkban hihetetlen gyorsasággal terjed a környezettudatos, káros­anyag-felhasználásban szegény vagy azokat teljesen megvető gondolkodásmód. Az emberek villanyautóra, hibridekre váltanak az utakon, újrahasznosítható papírtányért és -poharat vagy mosható üvegedényt visznek magukkal az ebédhez, és szelektíven gyűjtik a szemetet. Ez a fajta – általam is támogatott – mentalitás kezd otthonunkba is beférkőzni. Vendégségbe menet egyre több fából készült, a tulajdonosok által kreált elemet, ülő- vagy fekvőalkalmatosságot, újrahasznosított anyagból készült asztalt, szekrényt, lakáskiegészítőt látok, ez pedig nemcsak a kreativitásunk számára hasznos, de táptalajt jelenthet a vendégek környezetkímélő ambícióinak kibontakozásához is. Egy régi raklap, mely ágykeretként funkcionál, kellő tartást adhat a felette terpeszkedő matracoknak, sőt, élénk színekkel lefestve kiváló dekorációs elem is lehet. Az erkélyen elhelyezett, általunk barkácsolt virágláda, vagy egy újrahasznosított elemekből készült szék, asztal a zöld „trend” miatt sikerre van ítélve, ha lakberendezésről van szó. Funkcióját tekintve pedig olcsó, mégis hibátlan választás.

A növények megléte, gondozása otthonunkban eddig sem volt ördögtől való ötlet, hiszen a locsolás (mely stílusosan, összegyűjtött esővízzel az igazi), és esetleg néhány nem várt rovar érkezése kis ár a saját virágok, gyümölcsök, zöldségek felneveléséért cserébe. Nem beszélve a zöld levelek dekorációs hatásáról. Merjünk tehát zölden gondolkodni, életet vinni a hétköznapokba és tenni azért a környezetért, mely észrevétlenül ugyan, de a tenyerén hordoz minket nap mint nap, a viszontválasz reményében!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában