Stílus és környezetvédelem

2021.08.15. 11:29

Divattá vált zöldnek lenni

Már nemcsak hasznos, de trendi is a káros­anyag-mentesség a lakberendezésben.

Fotó: Fülöp Zsolt-archív

2021 a lakberendezési szakemberek szerint nem hozott hatalmas változásokat az előző évek dekorációs divatjához képest. Egy-két rég elfeledett stílus visszatért, ám a pandémia miatt hatalmas újításokról nem beszélhetünk. A Napló Fülöp Zsolttal, az egyik lakberendezési stúdió tulajdonosával járta körbe a témát.

Fülöp Zsolt | Fotó: Fülöp Zsolt-archív

A szakember szerint 2021 a járványhelyzet okozta lassulás miatt nem mutat új, meghatározó divatirányzatokat lakberendezés szempontjából. Pozitívum azonban, hogy egyes, eddig inkább luxuskategóriájú stílusok már a nagyobb tömegek számára is elérhetővé, populárissá váltak. – Két markánsan eltérő divatirányzat lett a nagy tömegek által is elérhető árú termékeket gyártó cégek repertoárjába felvéve. Az egyik az art deco, glamouros beütésekkel. Ezt a stílust az egyenes vonalak, geometriai tervezés, fémes csillogó felületek jellemzik. Újra divatosak a puha süppedős szőnyegek, természetesen akár már károsanyag-mentesen, antiallergén anyagokból, könnyen tisztíthatóan. Ez a stílus a luxusérzést hivatott a hétköznapokba bevinni – emelte ki.

Az art deco elemekre még mindig nagy a kereslet | Fotó: Fülöp Zsolt-archív

Pálmák és páfrányok

Fülöp Zsolt szerint a másik erőteljes irányvonal a dzsungeles stílus, mely évtizedek után vált újra népszerűvé. – Akárcsak a dzsungel növényei, pálmák, páfrányok kerülnek a dekor középpontjába, kiegészülve akár olyan állatmotívumokkal is, mint a majmok, kígyók, tigrisek, papagájok, tukánok, kolibrik. Ez a trend a színekben inkább a sötéteket használja, de még mindig megtalálható az örök bézs-barna is, kissé újragondolt változatban. Ezenfelül az idei évben nagyon divatos a digitálisan nyomott fotóposzter is, minden stílusban. Itt már nem a ’80-as évek pálmafás tengerparti poszterére kell gondolni, sem minőségben, sem forma- és színvilágában – hangsúlyozta a lakberendezési szakember, hozzátéve, 2021-ben egyre jobban látszik a növekvő igény a minél könnyebben kezelhető, könnyen tisztán tartható, károsanyag-mentes, akár az újrafelhasznált anyagokból készült termékekre.

PSZ

Borítókép: A dzsungelhatású elemek könnyen feldobják egy lakás belső dekorációját

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában