recepttel

2021.07.19. 19:15

Modern, nyári menükkel a kánikula enyhítésére

Szendrei Bence szerint merjünk nyitni az újító nyári ízek felé.

Fotó: Szendrei Bence-archív

A nyár beköszöntével a kánikula sok esetben étvágytalansághoz vezet. Ilyenkor a kellő mennyiségű tápanyag, vitamin bevitele kiemelt fontosságot jelent, az egyszerű gyümölcslevesek és saláták mellett azonban más lehetőség is adódik, hogy mindenből magunkhoz vehessük a szükséges mennyiséget. A trendekről, újító receptekről Szendrei Bence, a Séfakadémia kreatív séfje beszélt a Hajdú-bihari Naplónak.

Zsíros és nehéz kizárva

– Személy szerint szeretem az olyan ételeket fogyasztani, amelyek tartalmaznak minden finomságot, legyen az zöldség, gyümölcs, hús, hal, akár vegyesen. Ebben a nagy kánikulában persze jobb kerülni a túl zsíros, illetve a nagyon erősen fűszeres, csípős és forró ételeket. Ennek ellenére lehet kreatívan gondolkodni, nem fontos leragadni egy egyszerű, klasszikus nyári receptnél – emelte ki a szakember. Szerinte lehet úgy nyúlni a gyümölcsökhöz, hogy akár szokatlan, sós irányba visszük az ízeket. – Például készíthetünk sárgadinnyéből gazpachót, melyet egy kis kígyóuborkával, hagymával fűszeresebb irányba is vihetünk (de ne túl fűszeresbe), és ezt alaposan lehűtve, akár fagyasztott dinnye-, uborkadarabokkal tálalva kreatív, mégis hűsítő levest kaphatunk.

Fotó: Szendrei Bence-archív

Egy másik gyümölcsvariáció, ha salátában sajtokkal, sós magvakkal párosítjuk, vagy akár halakkal. Barack, esetleg dinnye, ami ilyenkor szezonálisan használható, aprított formában salátalevelekkel, sült vagy főtt céklával, hallal kitűnő párosítás. Ha pedig laktatóbb salátára vágyunk, a levelekre olívaolajat és citromlevet öntve, kihűtött sült édesburgonya-, illetve céklakockákat adhatunk hozzá vagy ropogósra sült, főtt csicseriborsót. Ezzel nagyon színes, kreatív salátát kapunk, melyben megvan minden (vitamin, szénhidrát), mégis könnyebb emészteni.

Figyeljünk a hőmérsékletre

A kreatív séf szerint a sorbet szintén jó választás, extrém változatai pedig egyre népszerűbbé válnak. – Egy uborkasorbet-ba leturmixoljuk a kígyóuborkát, teszünk hozzá némi joghurtot, mentát, minimális sót, cukrot, citromlevet, majd tepsin kihűtjük és betesszük a fagyasztóba. Folyamatosan kapargatjuk a fagyó ételt, majd ahogy megfagyott, a kristályos eredményt összekanalazzuk sorbet-vá, és kész is a frissítő, nyári levesbetét.

Bátran kísérletezzünk a hideg-meleg kombinációkkal, akár sült hús és hideg köret párosításával is. Arra azonban ajánlott figyelni, hogy ne túl hideg ételt fogyasszunk, hiszen a túlhűtött fogások nagy melegben megterhelők lehetnek a szervezetnek. Ilyenkor inkább egy szoba-hőmérsékletű változatát tálaljuk fel – hangsúlyozta Szendrei Bence. Elmondása szerint mindig a szezonálisan kapható alapanyagokkal szeret dolgozni (jelenleg uborka, sárgadinnye, a meleg miatt hús minimális felhasználásával), konkrét kedvence nincs.

– Esetleg a zöldség-, gyümölcs- és világos húsú terrine-ek jöhetnek még szóba, ahol nem úgy kocsonyásítunk, hogy a csont, zsír belefőjön az ételbe, hanem kötőanyag használatával (agaragar vagy zselatin.) A formába pakolhatunk gyümölcsöt, hőkezelt zöldségeket, lepirított halat. Ezt rétegesen, kifejezetten színes módon lehet elkészíteni, egy zöldséges-halas verziónál esetleg zöldséges, zselatinos alaplével leöntve. Így könnyű, nyári terrine-t kapunk, melyet magában vagy teljes kiőrlésű pirítóssal tálalhatunk.

Péter Szabolcs

Recept

Görögdinnyés gazpacho

Ha elegünk van a szabványos nyári menükből, itt egy frissítő, könnyű és nem utolsósorban gyorsan elkészíthető mediterrán finomság. A gazpacho eredetileg egy andalúz, paradicsomalapú zöldségleves, melyet lehűtve, pirítóssal vagy zsemlekockákkal, esetleg nyers zellerrel fogyasztunk. Az újítók számára azonban itt egy szintén paradicsom­alapú, de jóval pikánsabb, görögdinnyés változat, hogy a nagy melegben lehűtse az ízlelőbimbóinkat.

Mag nélküli dinnyét használjunk: vágjuk ketté, és fosszuk meg zöld kérgétől. A gyümölcsöt szeleteljük fel, majd turmixoljuk, az így készült pépet pedig szűrjük le. A dinnye levéhez adjunk szeletelt paradicsomot, fokhagymát, hagymát, kígyóuborkát, és facsarjunk bele egy fél lime-ot. Ízlés szerint fűszerezzük borssal és sóval, majd öntsük le olívaolajjal. A keveréket turmixoljuk össze, és sózzuk meg újból, amennyiben túl édes még. A kész levest díszítsük kecske- vagy fetasajttal, friss babérlevéllel és olívaolajjal leöntött pirítóssal, esetleg egy kis pármai sonkával tálaljuk.

Hozzávalók: 1 fél, mag nélküli dinnye 1-2 gerezd fokhagyma 2 paradicsom 1 kígyóuborka 1 fej hagyma 1 teáskanál olívaolaj Só, bors tetszés szerint 1-5 db babérlevél 0,5 dkg kecske- vagy fetasajt 2 db pirítós kenyér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában