Egészség

2021.07.11. 11:07

Figyeljünk oda a bőrünkre!

Minden bőrtípusnak szüksége van a védelemre nyáron is.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Nyáron sokan nem szívesen visznek fel különböző kozmetikumokat arcbőrükre, mondván, úgyis leizzadják, csak ragad tőlük az arcuk, azonban fontos, hogy megtaláljuk a hozzánk passzoló fényvédő krémeket. Pankotai Anita sminkmester, kozmetikus a Naplónak arról beszélt, minden bőrtípusnak szüksége van a védelemre nyáron.

Ma már olyan erős és káros tud lenni az UV-sugárzás, hogy nem engedheti meg senki magának, hogy megfelelő védelem nélkül tartózkodjon a napon. – Mindenképpen olyan terméket érdemes választani, melyben legalább 20 faktoros UV-védelem van, de még jobb, ha magasabb. Ha huzamosabb ideig tartózkodunk kint, akkor magas faktorszámú krémet kenjünk az arcunkra, akár 50-eset – szögezte le.

A kozmetikus hozzáfűzte, ezek a termékek védik az öregedéstől az arcunkat, hiszen a túlzott napozás ráncosít, illetve hosszú távon nagyon káros lehet, akár rákot is okozhat.

A májfoltokra is figyeljünk

Az utóbbi években igen kedveltek a különböző BB- és CC-krémek, az utóbbi a színkiegyenlítő és hidratáló hatás mellett bizonyos fokú bőrvédelmet is biztosít, továbbá vannak olyan alapozók is, amelyek tartalmaznak már UV-védelmet. – Mindig fel van tüntetve a terméken, hogy van-e benne UV-védelem. Ha nincs benne, akkor alá kell dolgozni az alapozónak is.

„Arra szintén érdemes figyelni, hogy olyan napozóterméket vigyünk fel az arcbőrre, amelyik nem zsírosít.”

A strandra semmiképp nem ajánlom a sminket, csak a megfelelő faktorszámú krémmel legyen bekenve az arc – mondta. Hozzátette: – Nagyon sok vendégemnek májfoltos az arca, ez jön a korral, terhességgel, esetleg valamilyen belső probléma okozza. A nap ráerősít ezekre a foltokra, ezért nagyon oda kell figyelni arra, hogy ne érje napfény a bőrt. Ha valakinek normál a bőre, nincsenek ilyen problémái, de annak is foglalkoznia kell ezzel, mert így megelőzhetjük azt, hogy később megjelenjenek a foltok – tudatta Pankotai Anita.

Pankotai Anita | Fotó: Pankotai Anita-archív

 

Az arcunkat nem csak belülről kell hidratálni

A napi arctisztítást érdemes arctejjel és tonikkal végezni, emellett azonban a hidratálás is ugyanolyan fontos a mindennapokban. – Mindenképpen érdemes hidratálni egészen fiatal kortól, ez nem a kortól, hanem a bőrtől függ. A legtöbbünknek száraz a bőre, dehidratált, de nem zsírmentes, tehát nem a zsírt kell pótolni, hanem a vizet – szögezte le Pankotai Anita sminkmester, kozmetikus. Mint mondta, nem igaz, hogy ha nagyon sok vizet iszunk, akkor az arcbőrünket nem kell hidratálni.

„Tény, hogy nagyon sok vizet kell fogyasztani, viszont az arcbőrnek szüksége van a külső pótlásra is, mindenképpen hidratálni kell.”

Olyan típusú hidratáló­krém kell, amely be tud épülni az arcbőrbe – tudatta. Hozzátette, éjszakára is kenhetünk fel arcunkra hidratálókrémet, főleg nyáron, hiszen ilyenkor nagyon sok inger éri az arcot, ezért fontos, hogy megnyugtassuk a bőrt, és pótoljuk a vizet, ami napközben távozik a belőle.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában