történelem, gasztronómia, dinók

2021.06.25. 11:44

Eldugott kis kávézók, építészeti remekek: remek úti cél lehet Kassa

A macskaköves utcák, gótikus épületek és eldugott bárok szerelmeseinek tetszeni fog Kassa.

Fotó: Shutterstock

Egyetemista koromban vonattal robogtam el Debrecenből Kassáig. Az egykori Abaúj-Torna vármegye székhelye eldugott művészkávézók, vintage bárok és underground szórakozóhelyek sokaságával kecsegtetett. A város szimbóluma a Szent Erzsébet-székesegyház, amely a közép-európai székesegyházak között is kétség kívül páratlan építészeti alkotás. A dóm monumentális méretei és gótikus stílusa miatt egyszerre lélegzetelállító és hátborzongató. A templom legértékesebb műkincse II. Rákóczi Ferenc kriptája, aki pedig szereti a magaslati levegőt, felmászhat a toronyba, ahonnan garantáltan páratlan panoráma nyílik a városra.

Bármerre sétálunk a belvárosban, éttermek, kávézók sora vár bennünket, gyakran nehéz dönteni, melyiket válasszuk a sok közül. Egy azonban biztos: ha olyan nevezetes szlovák ételeket szeretnénk megkóstolni, mint a juhtúrós sztrapacska vagy a pompos – egy kelt tésztából készült kalács, amelyet valamilyen lekvárral, mákkal vagy dióval töltenek meg –, minden étterem étlapján megtaláljuk azokat. Ha több napot töltünk el a népszerű szlovákiai turistavárosban, érdemes kibuszoznunk az állatkerthez is, amely egy meseszép völgyben kapott helyet, ráadásul a megvásárolt belépővel a Dinóparkot is megnézhetjük, ahol dinoszauruszok élethű másaival találkozhatunk.

Berecz Dorina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában