Dolce vita

2021.03.02. 11:30

Az endorfinlöket, amire időnként mindenkinek szüksége van

Ha bírjuk az édeset, akkor akár nem mindennapi italokkal is feldobhatjuk a szürke hétköznapokat.

Fotó: Molnár Péter

A csokoládét szinte mindannyian szeretjük, és mint a sokak által jól ismert mesehős, talán mi sem válogatunk a kerek, a szögletes, a hosszú vagy a rövid, a gömbölyű vagy a lapos, az egész vagy a megkezdett csokoládé közül. Jöhet mind, akár forró csokoládé formájában is. Ha azonban mégsem csokoládéra vágyunk, akkor fogyaszthatunk más különleges, édes italt is, többek között vaníliás, gyümölcsös shake-et.

Csendes Attila korábban mixerként tevékenykedett, most pedig egy debreceni kávéház ügyvezetője. A szakembert különleges, édes italokról kérdeztük. Attila úgy véli, a tökéletes italok megálmodásához és elkészítéséhez szükség van a képesítésre. – Alapvető ital- és alapanyag-­ismeret, valamint szépérzék nélkül nem kivitelezhető tökéletesen egy különleges, sok összetevős ital. Egy extrém forró csokoládé vagy egy shake nem feltétlenül készül el hétvégén a házi asszonyok konyhájában, de azt hiszem, pont ebben rejlik a titka: a különleges ital mindig közösségi élményhez, helyszínhez kötődik – vélekedett.

Mint mondta, extravagáns édes italok elkészítéséhez inspirációt a nyugati és keleti kultúrából is merít. – Magyarországon nem került még fókuszba az édes italok extrém elkészítése, de a saját vendégeinken azt látjuk, hogy nyitottak rá és nagyon szeretik. Először sokakat meglepett egy-egy extrém kinézetű desszertünk, talán nem is hitték el, hogy valóban el lehet fogyasztani őket, de a pozitív visszajelzések azt bizonyítják, szeretik a vendégek a meglepetéseket. Az extrém pohárdesszertek, mint a Crazy Shake vagy forró csoki lehetőséget adnak a kreativitásra, és arra, hogy megújuljon a kínálat egy kávézóban. Úgy gondolom, ez ma már fontos szempont – mondta.

Csendes Attila | Fotó: Molnár Péter

A kevesebb több?

Az édes italok alapját minőségi alapanyagok alkotják. – A forró csokoládéhoz minőségi belga és olasz csokoládét használunk, ami minden esetben ízesítésmentes. Annak pedig, hogy mi kerül bele vagy éppen rá, csak a fantázia szab határt. Ugyanakkor mégis fontos, hogy a jó ízlés előtérben maradjon. Bármilyen extrém is egy ital, harmóniában kell maradnia. Fontos, hogy az alapnak az állaga mindig ugyanolyan legyen. Könnyen el lehet rontani, hiszen a túl sok tej híggá, míg a túl kevés pudinggá varázsolja a forró csokit. Az alaphoz adhatunk fűszereket, azt azonban fontos megjegyezni, hogy amikor sok alapanyag kerül egy italba, akkor a fűszerekkel módjával kell bánni, vagy teljesen el kell engedni azokat. Nem minden illik mindenhez, és ezt jó figyelembe venni. A shake szintén kaphat extravagáns külsőt, de az ízesítésében egyensúlyra kell törekedni. A vattacukor mutatós díszítőelem lehet, amihez egyebek mellett egy málnás vaníliashake szolgálhat alapul – részletezte.

A szakember kiemelte: sosem elég csak a vizuális elemekben gondolkodni. – Ha valaki édesszájú és sok édességet fogyaszt, az tudja, mi az, ami hozzáad és mi az, ami már elvesz az édes ital értékéből. Ismerve egy-egy alapanyagot könnyebb a dolgunk, hiszen azt nem tudjuk felmérni, mi az, amire igény lesz, de ha magunkból indulunk ki, és tisztán gondolkodunk, ha belátjuk, mi az, ami különleges ízélményt ad és nem csak elkápráztat, akkor jó úton járunk – mondta.

Vidámság, bolondos játékosság mindenkinek

A tapasztalatok azt igazolják, hogy minden korosztály imádja az extrém italokat. – Attól, hogy nem mindennapi a kinézete a shake-eknek vagy a forró italoknak, attól azok nemcsak a fiatalokat, a tinédzsereket vonzzák. Nagyon sok esetben választ ilyen különleges italt egy nagymama is, aki az unokájával tölti a napot. Azt látjuk, hogy egy kis bolondozás, egy megszokottól eltérő desszert bármelyik korosztályt megszólítja, és a tapasztalataink szerint mindenkinek mosolyt csal az arcára már önmagában a színes látvány is – mondta Csendes Attila. Az ügyvezető hozzátette: szerinte nem követelik meg a vendégek az extrém italkínálatot, és nem csak a közösségi médiafelületeknek szólnak a különlegességek.

Engedjük el „szabadnapra” a diétát

Csendes Attila arról is beszélt lapunknak, hogy vannak olyan különleges italok, amiket már nem érdemes mentes verzióban elkészíteni.

– Úgy gondolom, hogy nem fogyasztanak a vendégek minden nap egy óriási, látványos pohárdesszertet, de néha, amikor megengedik maguknak, akkor különleges élményt jelent. Az extravagáns shake, vagy forrócsoki nem készülhet mentes verzióban, mert abban a formában már egészen más az eredmény, és tulajdonképpen elveszíti az értékét. Kipróbáltuk magunkat korábban mentes verziók elkészítésében, csináltunk sütőtökös shake-et, de azt tapasztalatuk, hogy nagyon kicsi rá az igény. Az elkészítési mód is teljesen más ebben az esetben, és nem enged játékosságot a készítőnek. Az alapot egyszerűbben lehet variálni, a tejet növényi italokkal fel lehet váltani, ugyanakkor a pohárra csokoládé és cukrok is kerülnek, ezeket mind-mind fel kell váltani valamivel, ami már igencsak fejtörést okoz. Elveszíti a desszert az extrém lényegét, és egy egyszerű shake vagy forró csokoládé készül mentes verzióban. Kelendők a mentes italok, de azok nem az extrém kategóriából valók – mondta.

Bucsi Bernadett Ildikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában