Bakancsot fel!

2021.01.31. 18:42

A környékén is találnak felfedeznivalót a természetélményre vágyók

Túrázni az év bármely szakában lehet, de mindig fontos az alapos felkészültség.

20210109 Debrecen fotó: Matey István MI Hajdú-Bihari Napló Ködös, zúzmarás reggel a debreceni Békás-tónál.

Fotó: Napló-archív

A járványügyi korlátozások számos kikapcsolódási lehetőséget elvettek tőlünk, ezért egyre többen túráznak szabadidejükben, és élvezik a természet szépségét. Fontos azonban, hogy mindig felkészülten és tudatosan vágjunk neki egy-egy kirándulásnak. Varga Edit környezeti nevelő szerint a természetjárás nem a terepen, hanem fejben dől el, nagyon fontos a tudatos felkészülés és a megélés.

Varga Edit szerint a természetben lenni testi és lelki élmény is | Fotó: Bajnok Dorka-archív

– Tudnunk kell, mi a cél, milyen a terep, milyenek a környezeti körülmények és az időjárási viszonyok. A választott útvonalat tanulmányozni kell, és minden eshetőségre fel kell készülnünk. Ebben segíthet az általam is használt ingyenes GeoGo alkalmazás, illetve a természetjáró oldalak, applikációk – mondta el a Naplónak Varga Edit környezeti nevelő. – Ha kiválasztottuk a számunkra megfelelő útvonalat és helyszínt, érdemes családosan, barátokkal vagy már tapasztalt vezetővel útnak indulni – tette hozzá. Varga Edit azt tanácsolja, hogy a kezdő túrázók eleinte rövidebb távokban gondolkodjanak. Három-öt kilométert például kényelmesen meg lehet tenni egy óra alatt. A távot fokozatosan lehet növelni, s aki rutinosabb, bátran elindulhat több kilométeres útvonalakra is.

– Felszerelésünk legfontosabb kelléke a jó lábbeli. Bakancsunk alkalmazkodjon a terepi viszonyokhoz, ne legyen teljesen új, kicsit használjuk a mindennapokban, sehol se nyomjon, de fogja a bokánkat és tartsa a sarkunkat! Az alaptúrákhoz rugalmas talpú cipőt ajánlok, de hosszabb távra már érdemes közepes talpmerevségű bakancsot használni. Figyeljük az időjárás és az évszak változásait, bélelt vagy vastag zoknis változatok között is választhatunk. Érdemes fél számmal nagyobb túracipőt választani, ez segít a lábunk dinamikus mozgásában – tanácsolja a környezeti nevelő. Hozzátette, mindezeken kívül fontos még a ruházat is, ilyenkor télen két-három (aláöltözet, melegen tartó és vízálló) réteget javasol. Érdemes olyan ruházatot viselni, ami tartja a hőt és lélegzik. – Váltózokni mindig legyen nálunk, és be lehet szerezni egy kamáslit is. A hátizsákban legyen még térkép, telefon (amin elérhető a túravezető applikáció vagy az útvonal), megfelelő mennyiségű víz, cukor nélküli tea vagy meleg leves termoszban. Élelemről is gondoskodnunk kell, tegyünk el gyümölcsöt, kekszet, szendvicset. Legyen még nálunk bicska, fejlámpa, eső elleni kabát és alap elsősegélycsomag is – sorolta.

Háborítatlan természet a Vekeri-tónál | Fotó: Napló-archív

Szépség és harmónia

Varga Edit úgy véli, a természetben töltött idő fontos célja, hogy erősítse a gyermekben és gyermeki felnőttben a veleszületett spontán érdeklődést, kíváncsiságot, melyet a világ jelenségei iránt tanúsít. – Az egyéni, de még inkább a családi, csoportos természetjárásban nagy hangsúlyt kap a természet közelsége, az esztétika és a közösség szerepe; a szépség és harmónia keresése, a közös élmény átélése.

„Mindenben meglátni a szépet, a harmóniát, felfedezni a rendezetlenségben rejlő rendet ez egyben boldogságforrást is jelent.”

– Törekednünk kell az élettelen és élő társainkkal való együttélésre, a természet törvényeinek betartására, a lehető legkisebb mértékű károsításra. Az élettelen létezőknek – beleértve az őselemeket: levegő, víz, tűz, föld – önnön valójukban joguk van az eredendő tisztasághoz, csakúgy, mint az élőlényeknek az egészséges élethez. A természetben töltött időben az ember a pszichikus tájékozódás funkciói közül mindegyiket használja, a gondolkodást éppúgy, mint az érzékelést, érzést és az intuíciót. Ez utóbbi alatt ösztönös megérzést, felismerést értünk, mely képességet jelent az igazság előzetes, közvetlen, élményszerű felismerésére, amely a felhalmozott tapasztalatokon, a korábban szerzett ismereteken alapul. Aki elindul és mer, miközben feltérképezi határait, érez és észlel, fokozatosan továbblép, közben egyre jobban érzi magát a természetben. Ajánlom mindenkinek hatalmas testi és lelki élmény – fogalmazott.

A közelben is akad felfedeznivaló

Magyarországon számtalan felfedeznivaló természeti és kulturális kincs van, talán nem is gondolnánk, hogy Debrecen környéke is megannyi túrázási lehetőséget rejt. – Bármerre indulunk el, találhatunk természetjárásra, megismerésre alkalmas helyet. Ebben segítenek a természetjáró és turistamagazinok, nemzeti parkok vagy a természetismerettel foglalkozó egyesületek honlapjai, alkalmazásai. Rendkívül hasznosak például az ingyenes, de regisztrációhoz kötött geogo.hu, termeszetjaro.hu, kektura.hu alkalmazások.

„Kezdő túrázóknak lakóhelyhez közeli, rövid útvonalakat ajánlok, aztán egy-egy magyarországi nagytáj vagy terület meghódítását”

– tanácsolja Varga Edit.

A Zsuzsi vonat Erdőspuszta tájaira kalauzol | Fotó: Hoványi Péter-archív

Nyitott szemmel és nyitott szívvel

Mindig, de különösen a digitalizáció korában fontos, hogy a gyermekek felfigyeljenek a természet szépségeire, és megtanulják értékelni azokat. Az már elkerülhetetlen, hogy ne legyenek részesei a technológiai újdonságoknak, és persze nem is ez a cél. Viszont fontos, hogy megismerjék a körülöttünk lévő csodás természetet, amely megtaníthatja őket alapvető emberi értékekre, mint például a békére, a szeretetre és az erőszak-nélküliségre. Szülőként és tanárként is fel kell ismerni, hogy példamutatással, odafigyeléssel nevelhető egy olyan generáció, mely kincsként tekint az élővilágra.

„A természet szeretete a természetben szerzett élményre épül. Az itt töltött idő nagy érték és mindig változatos, kiszámíthatatlan izgalmakat tartogató, nagy élmény.”

– Minden létező, élettelen és élőlény önnön valójában vett természeti érték. Minden élőlénynek szüksége van az élettelen közegre éppúgy, mint más életfeltételek meglétére vagy élőlénytársaival való kapcsolatra. Az ember egy az élőlények sorában, ezért e tények rá is érvényesek. E rendszer szem előtt tartása az alapja a természet iránti alázatos tiszteletünknek – fogalmazott Varga Edit.

Hozzátette, a természetben járás felhívja figyelmünket az érzelmeinkre: a felelősség, szépség és harmónia, érzékenység, nyitottság, érzelmi telítettség, művészi átélés, nevelő szándék, természeti erkölcs, a mértékletesség, szelídség, türelem, jóság, meghagyás, megőrzés, a lehető legkisebb beavatkozás, valamint köszönet mind ott van velünk egy-egy túrán. – A természeti nevelés azért fontos, hogy erősítse a gyermekekben a veleszületett spontán érdeklődést és kíváncsiságot, melyet a világ jelenségei iránt tanúsítanak. Segítse fenntartani és bátorítani az érzést, hogy részeként is egyek vagyunk a világgal, s talán éppen ezért a legnehezebb nevelési feladatok egyike a környezeti nevelés. Hiszen környezetünk harmóniájára nem példaszóval, nem tanítással, szabályokkal, hanem magával a harmóniával nevelhetünk. Léttársainkat nincs jogunk megalázni és értelmetlenül elpusztítani. Törekednünk kell az élő és élettelen társainkkal való együttélésre, a természet törvényeinek betartására, a lehető legkisebb mértékű károsításra – mondta. Úgy véli, a természeti nevelés, a természetjárás céljai és feladatai ezen alapelvek elfogadtatására, az erre épülő viselkedésmód elsajátítására, s ilyen irányú attitűdformálásra irányulnak.

– A jelenben zajló folyamatok pozitív irányú megváltoztatását csakis egy mélyreható szemléletváltástól várhatjuk. Igazi áttörést csakis a természet felé forduló, annak értékeit elismerő, törvényeinek magát alávető, új szemléletben felnövekvő generációtól várhatunk, mely túllép az anyagias szemléleten és gondol saját jövőjére – hangsúlyozta.

Vass Kata

Borítókép: A Nagyerdő csupán egy karnyújtásnyira van

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában