A változáshoz türelem kell

2020.11.05. 17:44

Már egy tízszázalékos fogyás is jólesik a szervezetnek

A szív- és érrendszeri megbetegedések világszerte a vezető halál­okok közé tartoznak.

Fotó: Shutterstock

A gyűjtőfogalom több betegséget foglal magában: beletartoznak többek között a szívben, az agyban, a perifériás érrendszerben és a vesében okozott károsodások egyaránt. Mint minden megbetegedésnek, így a szív- érrendszeri problémáknak is vannak kockázati tényezői, így egyebek mellett a túlsúly, ami kéz a kézben jár a magas vérnyomással, az emelkedett koleszterinszinttel. Arról, hogyan befolyásolhatjuk táplálkozásunkkal a kockázatos betegség elkerülését, Pecséri-Baranyi Szilvia dietetikust kérdezte a Napló.

Nem állunk jól

Magyarországon nagyon magas az elhízottak száma, világviszonylatban a negyedik, európai szinten pedig az első helyen szerepel hazánk. Vannak olyan tényezők, amelyeket nem tudunk befolyásolni, ilyen az életkorunk, a nemünk, az örökölt genetikánk, ugyanakkor sok olyan is akad, amit tudunk szabályozni. Tehetünk az egészségünk megőrzése érdekében azzal, hogy lemondunk a dohányzásról, kevesebb alkoholt fogyasztunk, és több mozgást vezetünk be az életmódunkba.

– Kialakult állapotok esetében is tudunk jótékony döntést hozni akkor, ha helyesen, egészségesen táplálkozunk. A Magyar Hypertónia Társaság már 2018-ban megfogalmazta, hogy a magas vérnyomás ellátásánál az életmódbeli változtatások is nagyon fontosak – emlékeztetett Pecséri-Baranyi Szilvia dietetikus.

Fotó: Pecséri-Baranyi Szilvia-archív

Elmondta: csökkenteni kell az össz-zsírbevitelünket. – Amikor húsokat, tejet, tejterméket választunk, akkor azoknak zsírszegény változatára voksoljunk, főzéskor pedig egyebek mellett a párolást, a sütőzacskóban sütést részesítsük előnyben. Fontos tudni, hogy a telített zsírsavak emelik a koleszterinszintet, ezek általában az állati eredetű zsírok, többek között sertés-, liba- vagy kacsazsír, valamint a trópusi növényekből előállított, pál­ma- vagy kókuszolaj is ide tartozik. Mellőzni érdemes az étrendünkből ezeket, helyette növényi olajokat, a napraforgó-, repce- vagy olívaolajat részesítsük előnyben. Magas vérnyomás esetében a sófogyasztást kell korlátozni. Az első lépés, hogy az asztalról el kell tüntetni a sószórót, ne is legyen kéznél, hiszen hajlamosak vagyunk kóstolás nélkül is utánsózni a feltálalt ételeket. Érdemes a friss fűszereket, illetve a sómentes fűszerkeverékeket előtérbe helyezni. A rostbevitel is kifejezetten fontos szempont a szív- és érrendszeri megbetegedések témáját illetően. A koleszterin felszívódását gátolhatja a rostdús táplálkozás, emellett teltségérzetet is okoz, ami a fogyókúrák esetében előny, illetve rendszeres székletet biztosíthat, ami szintén javíthatja az ideális testsúly kialakítását – hangsúlyozta a szakember.

Tehetünk az egészségünkért

– A genetikánkon nem tudunk ugyan változtatni, de az esetleges betegség kialakulásának kockázatát csökkenthetjük életmódunkkal. Bizonyított tény, ha a testsúlyunkat mindössze 10 százalékkal csökkentjük, akkor a vérnyomás akár 20 higanymilliméterrel is csökkenhet. A sófogyasztás mérséklése, az alkoholfogyasztás visszaszorítása, a fizikai aktivitás növelése, a zsírszegény, zöldségben, gyümölcsben gazdag mediterrán étrend mind kedvezően hat a vérnyomás-, a koleszterin- és a vércukor­értékekre. Felelőtlenség azt mondani, hogy mindent betartva sosem lehetünk betegek, viszont a probléma kialakulásának esélye kisebb lesz – tette hozzá a specialista.

A sportos életmód rendkívül fontos az egészségmegőrzésben | Fotó: Shutterstock

A dietetikus arról is beszélt, hogy káros étrendünkről miért mondunk le nehezen. – Zsír- és kalóriadús ételeket fogyasztunk már egészen kisgyermekkorunktól kezdve, hiszen a magyaros ételek többségére ez jellemző, és éppen ezért nagyon nehéz változtatni szokásainkon. Sok esetben türelmetlenek vagyunk, mert a több évtizedes berögződéseinket egyik napról a másikra akarjuk megváltoztatni. Gyors és látványos változást várunk, pedig időre és türelemre van szükség mindehhez. Amellett sem lehet szó nélkül elmenni, hogy sokszor a környezetünk sem támogató, úgy pedig még inkább nehéz kitartani az egészséges életmód felé vezető úton – mondta.

A kitartás előre vezető, hiszen egyebek mellett ideális testsúlyt elérve csökkenthetővé és akár elhagyhatóvá is válhatnak egyes készítmények.

BBI

Borítókép: a magyaros ételek többségére jellemző, hogy zsír- és kalóriadús

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában