a szakember tanácsai

2020.10.01. 14:23

A legjobb, ha rutinná válik a bőrápolás

Akár hónapokba is telhet a bőr egészséges állapotának visszaállítása.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

A nyári hónapok után sokak bőrének problémát okoz az őszi hűvös, szeles időjárás. A bőr kiszáradása ellen érdemes az ápolást rutinná tenni, és bevezetni a mindennapokba, a reggeli és az esti teendők sorába egy­aránt. Tippekért Regényi Zsuzsanna kozmetikust kérdezte a Napló.

„Azt tapasztalom, hogy ősszel többen keresik fel a kozmetikusokat egy-egy nagyobb kezelés miatt. A bőr a nyári hónapok után igényli és meghálálja, ha az őszi szezonra megfelelő ápolást kap”

– mondta el a szakember.

Nem sok idő

– Sokan bele sem kezdenek, azt gondolják, hogy a napi rutinba már nem fér bele a folytonos bőrápolás, mert az túl sok időt igényel. A tévhittel ellentétben, ami tapasztalataim szerint 20-30 perc is lehet, valójában mindössze 5-10 perc ápolást igényel a bőrünk reggel és este. Az első lépés mindig az arctisztítás, amit bőrtípusnak megfelelő lemosóval érhetünk el. Ezt csak rövid ideig átmasszírozzuk, utána pedig leöblítjük vízzel. Ezt az egyszerű folyamatot a tonizálás követi, ennek során szépen be kell tapogatni a bőrbe az ápolót. Ha a reggeli, napindító hidratálásról van szó, akkor ezt követően a nappali krém felvitele következik, amit sosem lefelé húzunk az arcbőrön, hanem mindig felfelé. Emelő mozdulatokkal kifelé simítva kell feltenni. Az utolsó lépés a fényvédő krém. Ha este, az elalvás előtt szánunk időt a bőrápolásra, akkor az utóbbi elmarad, hiszen ha nem éri napsugárzás a bőrt, akkor felesleges alkalmazni. Ezentúl ajánlani szoktam a 25-30 éves vendégeimnek, hogy használjanak szemkörnyék­ápolót is. Azt tapasztalom, hogy ez szokott elmaradni, és majd csak a 40-50 éves vendégeim alkalmazzák, pedig mindez prevenciós jellegű ajánlás – részletezte Regényi Zsuzsanna kozmetikus.

Fontos a megelőzés

– Az elhanyagolt bőr egészséges állapotának visszaállítását mélyhidratáló vagy éppen savas kezelésekkel ugyan el lehet érni, de mindig nagyobb erőfeszítés a hibát helyrehozni, egyszerűbb volna valóban kis lépésekkel egy állandó higiéniát fenntartani.

„Hetekbe, hónapokba telhet, mire újra makulátlan a bőr, és láthatóan, érezhetően egészséges állapot áll fenn.”

Emellett nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a hámlás vagy a vízhiány miatt a ráncosodás is korábban, erősebb mértékben mutatkozhat – tette hozzá.

Regényi Zsuzsanna arról is beszélt, hogy az őszi ápoló­krémek mindig zsírosabbak és táplálóbbak, mint a nyáron ajánlott termékek. – Azt gondolom, a bőrtípusunknak megfelelő készítményekkel elérhető a normál állapot fenntartása. A napi rutinszerű bőrápolásnál érdemes figyelmet fordítani arra, hogy a tonik ne legyen alkoholos, mivel az bőrszárazságot okozhat, és hogy szappan helyett mindig lemosótejet használjunk. Emellett pedig a legalább 15 faktoros fényvédő használata az, ami jelentős lehet – mondta.

Esztétikus megjelenés

A szeles időjárás az arcbőr hámlását okozhatja, amit sokszor hiába próbálunk sminkkel elfedni. Ugyanígy, ha a száj kiszáradását eredményezi, akkor nem mutat jól egy élénk színű rúzs. – Ez az esetenként fájdalommal járó esztétikai hiba sok hölgynek jelent az őszi szezonban problémát, éppen ezért javaslom az ajakápoló használatát rendszeresen. Legyen természetes alapú, gyógyszertári a készítmény, azzal eredményesen léphetünk fel a problémával szemben – fűzte hozzá a kozmetikus.

Bucsi Bernadett Ildikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában