szakértői szemmel

2020.08.22. 11:32

Puha, fehér kenyér nélkül is van élet: tények és tévhitek a „mindenmentes” konyháról

Ha nagy döntést kell is meghoznunk az egészségünkért, megéri.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Laktóz, glutén, cukor. Akinek valamelyikkel is gondja van, annak nehéz az élet az úgynevezett hagyományos ételeket fogyasztva.

A Napló Nagyné Marján Zsuzsannát, a debreceni biopiac tulajdonosát arról kérdezte, miért élnek legtöbben a fent említett érzékenységgel, és melyek a leggyakoribb tévhitek a „mindenmentes” főzéssel kapcsolatban.

A szakember szerint a tünetek, melyeket az intolerancia okoz, széles skálán mozognak, és ezt mindenki maga érezheti csak meg. – Sokan azzal is tisztában vannak, hogy változtatni kellene, de hogy miképpen, azt nem tudják – fogalmazott Nagyné Marján Zsuzsanna, majd hozzáfűzte, ennek oka, hogy sok idő, míg rájönnek, mi is okozza a bajt, másrészt a nehéz kérdés: mit egyek ezután? A szakértő szerint sokan attól ijednek meg, hogy nincs több puha, fehér kenyér, nincs pizza a többiekkel, nincs sör. Egyúttal hangsúlyozta: ha megtanulunk vele élni, és a magunk javára fordítani az életmódváltást, akkor akár fogyhatunk vagy hízhatunk is, jobb lesz a közérzetünk, más emberek lehetünk. – Ennek ára van, de lehet-e jobb gazdája a szervezetünknek, mint mi magunk? – jegyezte meg. Nagyné Marján Zsuzsanna kiemelte, mi magunk tettük ilyenné étkezési szokásainkat: a kényelmünk, a stresszes életünk, a rohanásunk, így az egyedüli gyógy­mód mi magunk lehetünk, ha tudatosan meg akarjuk változtatni életünket.

Nem mindig pénz kérdése

– Oda kell figyelni a lassú evésre, a rendszerességre, a mennyiségre, a minőségre, és ez nem mindig pénzkérdés – mutatott rá a szakember. Elmondta, az érzékenység oka sokféle lehet, például a már genetikailag is módosított, silány minőségű alapanyag, az agyonfinomított ételek, italok felhalmozódása a szervezetben vagy a nem megfelelő vérkeringés. Ez az életmódváltás is hozzáállás, idő és akarat kérdése. – Ha ugyanis csak berohanunk a mentesboltba, lekapjuk a kész terméket – jobb esetben a lisztkeveréket –, és kész a főzés-bevásárlás, akkor valóban drágább.

„Ha viszont mi magunk készítünk lisztkeveréket, előre gondolkodunk heti étrenddel, mi főzzük és adagoljuk magunknak, rá kell jönnünk, ugyanott vagyunk, mint a megszokottnál, sőt ebből talán még kevesebb is elég”

– világított rá Nagyné Marján Zsuzsanna, végül megjegyezte: mivel nem ez a megszokott, ezért tartjuk macerásabbnak, drágábbnak.

Séf mutatja be, hogyan kell „mentesen” főzni

Nagyné Marján Zsuzsanna a közeljövőben ingyenes főzőtanfolyam-sorozatot indít profi séfek segítségével azért, hogy minél könnyebb legyen az átállás a hagyományosról a glutén-, cukor- és laktózmentes főzésre. A Naplónak elmondta, miért lényeges, hogy profik segítségével reformáljuk meg főzési szokásainkat. – A szakember felvilágosít, elmondja, mi vár ránk, ha továbbra is folytatjuk a testünket megölő életmódot, de a változással egy új világot, lehetőséget is megértet velünk. Kell a felvilágosítás, mint a tornához a bemelegítés, és ezután várható a siker és a győzelem – fogalmazott a kurzus szervezője, majd hozzáfűzte, a főzést megtanultuk otthon, de egy új technológiához és annak a miértjéhez szintén képzettségre van szükségünk, ezt el kell sajátítani, be kell gyakorolni, rutinná kell tenni.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

– A szeptember 10-én induló kurzussorozaton tanfolyamonként 15-15 jelentkező vehet részt, a főzéshez minden alapanyagot a biopiacon szerzünk be, hiszen fontos a mentes étrendben is a vegyszermentesség, a megbízhatóság – tájékoztatott Nagyné Marján Zsuzsanna, majd elmondta azt is, hogy a tanfolyamokon dietetikus előadását és nyersséf ételkészítését tekinthetik meg, valamint a kenyér készítését is elsajátíthatják az érdeklődők, akik jelentkeznek a biopiac Facebook-oldalán vagy telefonszámán.

SZD

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában