egészségünk védelme

2020.07.04. 16:12

Kerüljük a divatdiétákat!

Minden tápanyag fontos, a szervezetnek szüksége van a fő és kiegészítő anyagokra egyaránt.

Manapság egyre elterjedtebb és népszerűbb – főként a fiatalok körében – a divatdiéták követése. – Semmiképpen nem javaslom vagy támogatom az egyoldalú fogyókúrákat. Jelenleg elterjedté vált a gluténmentes étkezés, ami káros hatásokat eredményezhet a szervezetben abban az esetben, ha valaki gluténérzékenység nélkül folytatja ezt az életvitelt, hiszen ha nem kap a szervezet glutént, egy idő után képtelen lesz annak megemésztésére – válaszolta a Napló kérdésére Hojcska Noémi dietetikus.

– A ketogén diéta hasonlóan negatív hatást eredményez, mivel eltolja a szervezet pH-ját, így nem tud megfelelően működni a test – tette hozzá.

Az ember számára a megfelelő vízbevitel mellett nélkülözhetetlen a három fő tápanyagbevitel: a fehérje, a zsír és a szénhidrát. – Elengedhetetlen a kiegészítő táplálékok jelenléte is, mint a vitaminok és az ásványi anyagok. A fehér cukorra egyáltalán nincs szüksége a szervezetnek, éppen ezért üres energiának is szokták hívni – mutatott rá a dietetikus. Hozzátette, hogy ebből kifolyólag a cukros üdítők, sütemények és az alkohol is teljes mértékben elengedhető része a mindennapi életünknek. – Felnőtt ember esetében – 14 év felett – naponta harminc milliliter folyadékbevitel a minimális, míg gyerekeknél – 14 éves kor alatt – negyven milliliter. Mikor izzadunk, akkor több vízbevitelre van szükség, kilogrammtól függően – tájékoztatott. – Az energiaital több szempontból is ártalmas, egyrészt szénsavas, másrészt tízszer magasabb a koffeintartalma, mint egy kávénak – mutatott rá.

Fókuszban az egészség

Az étkezést illetően sok mindenre kell figyelni. – A koleszterintartalom miatt a növényi eredetű zsírokat ajánlom mindenkinek, korlátozott mennyiségben. Tévhitekkel ellenben a vörös hús fogyasztása nem káros, fedezi a fehérjebevitelt, és heti 20-30 dekagramm bevitele az ideális. Minden olyan étel, amit túlzásba viszünk egészségtelen hatással lehet a szervezetünkre, így törekedni kell a kiegyensúlyozott táplálkozásra – hangsúlyozta Hojcska Noémi. – Nyáron növelni kell a zöldség- és gyümölcsbevitelt, illetve pótolni a kiizzadt sófogyasztást, és fokozott figyelmet fordítani a folyadékbevitelre – fűzte hozzá.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában