Az otthon a nyugalom szigete

2020.07.18. 17:12

Fiatal párnak és hetvenes nyugdíjasnak is segített már a debreceni lakberendező

A tökéletes otthon praktikus, harmónia és rend által uralt, valamint hangulatos.

Vámosi Kira

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Minden embernek mást jelent a tökéletes otthon fogalma, amit ketté lehet választani. Egyik oldalról kifogástalan abban az esetben, ha praktikus, jól tervezett és mindenben kiszolgálja a benne élőket, emellett pedig harmónia és rend uralkodik benne, valamint trendkövető. Elengedhetetlen, hogy hangulatos, hívogató és barátságos legyen egy otthon, ahol a meleg színek, puha anyagok és lágy formák uralkodnak.

„Minden esetben a legfontosabb, hogy a használói elégedettek legyenek vele, sajátjuknak érezzék azt, ahol laknak”

– válaszolta a Napló kérdésére Szőke Éva lakberendező.

Segítségre szorulók

Fotó: Szőke Éva-archív

Szőke Éva elmondta, hogy különböző korosztályból és változó típusú házakhoz szokták kérni a segítségét rendszeresen. – A felnőtt életet éppen elkezdő huszonéves fiatal pártól kezdve, minden korosztályból voltak már és vannak is megrendelőim. A „skála” másik vége egy hetven év feletti, nyugdíjas hölgy volt, akinek a lakásában sikerült megoldani azt a problémát, amivel hosszú évek óta küzdött, így az ő elégedettsége leírhatatlan volt – részletezte a lakberendező. – Manapság a legjellemzőbben új építésű családi házakhoz, valamint társasházakhoz hívnak a legsűrűbben, de akadnak bőven családiház-felújítások is – tette hozzá.

Hangulatos fürdőszoba

Hiába csak fürdésre és szépítkezésre használjuk a lakásnak ezt a részét, kiemelten fontos szerepe van, így arra kell törekedni, hogy minél hangulatosabb legyen.

„Általános szabály, hogy textilekkel lehet fokozni az otthonosságot, de egy gyertyával vagy növénnyel is lakályosabbá tehetünk egy fürdőt. A rendről sosem szabad elfeledkezni”

– fejtette ki Szőke Éva. – A világítás szerepét szintén kiemelném, hisz ez csaknem olyan fontos, mint a nappaliban. A fényekkel jól lehet „játszani”, egy rejtett világítás a fürdőben is képes megteremteni a pihenős, relaxáló hangulatot, nem beszélve a színváltó LED-ekről – tudatta.

– A fürdőszoba mérete függ attól, hogy zuhanyzót vagy fürdőkádat szeretnének-e bele, illetve ezeknek a megválasztott mérete, vécék száma, esetlegesen bidé beszerelése. Elengedhetetlen, hogy egy fürdőszobán legyen ablak a nappali természetes fény érdekében – vélekedett a lakberendező.

A legkisebb is legyen pihentető!

Lehet szó egy nyüzsgő városban vagy csendes környéken elhelyezkedő lakásról, minden esetben az erkély az, ahova reggelente, esténként vagy csak egy nehéz nap után kiül a tulaj lazítani.

– A méretétől függ, hogy milyen berendezéssel tudjuk szolgálni ezt a nyugalmat, de általában a legkisebben is elfér egy kerti asztalka, egy-két székkel, néhány cserepes növénnyel – részletezte Szőke Éva. – A nagyobbakat tovább lehet díszíteni igény szerint kültéri ülőgarnitúrával, étkezőasztallal, pihenőágyakkal és kerti sütés eszközeivel. Fontos, hogy az erkély vagy terasz berendezése is igazodjon a tulajdonosok szokásaihoz, a fiataloké a vendégfogadáshoz, az idősebbeké pedig a pihenést szolgálja – mutatott rá.

– Az erkélyek mélységének legalább kilencven centiméternek kell lennie, azonban a nagyobb mélységűek kényelmesebbek pihenésre és étkezésre. A virágokkal való díszítést illetően nem vetem el a művirágokat, de inkább az élőt javaslom. Ebben a témában az én kompetenciám véges, így itt szokta átvenni a szerepem a kerttervező – hangsúlyozta a lakberendező.

Vámosi Kira

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában