Nyitott tető, naptej, kabrió

2020.07.03. 11:30

„Egy roadsterrel a dugóban sem rosszkedvű az ember”

A jó idő hatására előkerültek a nyitott tetejű sportautók Debrecen utcáin is.

Fotó: Kiss Annamarie

A kabriók, roadsterek, targák világa hosszú múltra nyúlik vissza. Kemény- és vászontetős gépek, kiemelhető és teljesen leválasztható tetejű járgányok is alkalmasak a kabriózás életérzésének átadására. A Napló utánajárt a nyitott autózás élménye mögött megbújó előnyöknek és hátrányoknak.

Folyamatos fejlődés

Kezdetben szinte minden autómodell nyitott tetővel rendelkezett. Az egyik leghíresebb példány a részben magyar tervezésű Ford T-modell, Galamb József műremeke volt. Az ikonikus autót rengeteg nyitott példány követte, majd a csatlakoztatható tető vált divatossá.

Az azóta eltelt egy évszázad alatt a kabriók szegmense elképesztő innováción esett át. A hatvanas évek vászon­tetővel ellátott autóinak helyét idővel átvették a kemény tetővel ellátott targák, roads­terek, a textilanyag pedig mára háttérbe szorult. Utódja az elektromos motorral dolgozó kemény tető lett, amely az elektronika miatt körülményesebbé tette a kabriózást, hiszen a gyakorta jelentkező mechanikai problémák miatt a fenntartási költségek is nőttek. A kézi módszer megszűnésével azonban minimalizálódott a beázás esélye, és a vászon sérülése sem okoz többé fejfájást az autó tulajának.

A csillagok alatt

Mitykó Tibor egy Mazda MX-5 boldog tulajaként szeli Debrecen utcáit. A fiatal srác elmondása szerint többnyire csak nyáron veszi elő autóját, hiszen igyekszik megóvni a mindennapi használatból fakadó állapotromlástól kedvencét. A tikkadt nyári hőségben azonban kifejezetten élvezi, hogy nyitott tetővel vezethet, az emberek megnézik és fotózkodnak klasszikus roadsterével. A mára már ikonikussá vált járművel élményszámba megy minden megtett kilométer.

Fotó: Kiss Annamarie

– Ez egy 1995-ös Mazda Miata MX-5 NA, az egyetlen bukólámpás verzió. Rengeteg helyen jártam már vele, belföldön; a Mátra, Lillafüred, Szentendre és a Balaton északi része közkedvelt autós célállomás. Nyitott tetővel a csillagok alatt éjszaka is csodálatos élményt nyújt. Külföldön pedig a horvát tengerpart és az osztrák hegyek kanyargós szerpentinjei tartoznak a kedvenceim közé. Egy barátom vezetett be a kabriózás rejtelmeibe, amikor kölcsönadta az ő Mazdáját. Lehúztam a tetőt, és nagyjából tíz másodperc múlva már biztos voltam benne, hogy nekem is egy ilyen autóra van szükségem!

„Nehéz megfogalmazni, mit okoz a kabriózás egy autósnak: leírhatatlan szabadságvágy, igazi életérzés.”

– Egy roadsterrel a dugóban sem rosszkedvű az ember, számomra ez maga a boldogság, a felszabadultság. Egy rövid utamon is mosolyogva szállok ki, mert minden perc élményszámba megy. Nem véletlenül hívják hobbiautózásnak, hiszen az ember a hobbijába menekül feltöltődni, imádja és megbecsüli azt – mondta a fiatal sofőr.

Fotó: Kiss Annamarie

Előnyök és hátrányok

A kabriók többsége – főként a vászontetős változatok – sokak szerint igazi idényautó. A jó idő elmúlásával, megfelelő szigetelés hiányában többnyire garázsban várják a tavasz kezdetét. Esőben könnyen beáznak, a hideg szél pedig senkit sem motivál a kabriózásra. A targák és keménytetős változatok az extrém időjárás elemeivel is könnyen megküzdenek, utóbbinál azonban az elektromos motor meghibásodása – visszatérő problémaként – extra költséget jelenthet.

Fotó: Kiss Annamarie

A nyár viszont minden negatívumot egy csapásra elfeledtet az autók tulajdonosaival. Igaz, nem árt, ha a forgalmi dugók során egy baseballsapka és némi naptej is az autós szett részét képezi. Mitykó Tibor szerint aki igazi kabriós, az sosem találkozik leküzdhetetlen akadályokkal. – Nem tudnék konkrét hátrányt mondani. És szerintem az a több száz társam sem, akikkel szezononként végig örömautózzuk a jó időt. Természetesen itt is meghibásodhatnak elemek, tankolni és szervizbe kell járni, hiszen ezek is ugyanúgy gépjárművek. Egy nyári zápor vagy a becsapó szél pedig nem gond és hátrány, az csak hozzáállás kérdése, hogy kinek mi számít, amikor beül egy autó volánja mögé. Nekünk, kabriósoknak a felejthetetlen élmény a cél, ezt ugyanis semmi sem tudja felülmúlni – hangsúlyozta a debreceni srác.

Péter Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában