Elérkezett a pollen ideje

2020.06.28. 10:09

Egyre több az allergiás panasszal küzdő beteg

A vészhelyzet alatt sem szűnt meg a szakrendelés, így nem jelent problémát a visszaállás.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

  • A korlátozások feloldása után újraindultak a szakrendelések, s özönvízszerűen tódulnak a pollenallergiás páciensek a magánrendelőkbe. Köztük egyre nagyobb a hasi panaszokkal küzdő emberek száma, ami az esetek többségében másfajta allergiával hozható összefüggésbe, jelenleg a gondok okozója a pollen.
  • Megnőtt a keresztallergiában szenvedők száma is – e fogalom azt takarja, hogy ha valakire érzékeny hatást gyakorol a nyírfa virágzása, több mint valószínű, hogy allergiás reakciót fog kiváltani egy őszibarack vagy cseresznye elfogyasztása is.
  • Bármilyen kellemetlen panasz, könnyezés, szemviszketés, rossz közérzet, hasi fájdalom vagy éppen kiütés esetén javasolt minél hamarabb felkeresni egy megbízható allergológust.
  • Dr. Takács Erzsébet allergológiai főorvosnő a vírus ideje alatt is folyamatosan kapcsolatban állt a betegeivel, így a korlátozások feloldása után zökkenőmentesen tudta újrakezdeni a szakrendelést. Takács Erzsébet a Napló kérdésére elmondta, hogy a járvány előtti időszakban, már kora tavasszal is voltak páciensei, akik pollenallergiával küzdöttek – habár ezek a hónapok nem e köré az allergia köré koncentrálódnak –, naponta tíz ember fordult meg a rendelőjében ehhez kapcsolódó panaszokkal.

    „A betegeimmel, ahogy kialakult a vészhelyzet, folyamatosan telefonon tartottuk a kapcsolatot, nem telt el úgy nap, hogy ne konzultáltunk volna, több alkalmazott szak­asszisztensem is segítette a munkámat a folyamatos és naprakész informáltságban”

    – részletezte. – Azokkal az érintettekkel, akikkel nem volt működőképes a mobilos kommunikáció, hisz ilyen formában nem tudtuk megállapítani, hogy honnan is gyökerezik a probléma, vagy a megfelelő terápiát elvégezni, ők hetente két nap jöhettek be személyesen a magánrendelőmbe, a korlátozási feltételek szigorú betartása mellett. Többségében a középkorúak az állandó „vendégeim”, tapasztalataim alapján az idősebb korosztály ritkán jár hasonló szakrendelésekre – tette hozzá a főorvos.

    Csak időpont kell

    Bárki elmehet a szakrendelésre, mindössze előzetesen egyeztetett időpontot kell kérnie. – Mivel nem volt igazán leállásunk, így semmilyen nehézséggel nem kell szembenéznünk az újraindulást illetően. A fogadott betegekkel kapcsolatban nincs létszámstop: akinek van időpontja, kivizsgáljuk, és megkapja a megfelelő ellátást, tanácsot és receptet – ismertette Takács Erzsébet. – A maszk használata azonban kötelező a várakozóban és a vizsgálat folyamán is mind a dolgozók, mind a betegek esetében. Speciális fertőtlenítőszert vásároltunk erre szakosodott helyről, amivel naponta többször is tisztítjuk a székeket, kilincseket, asztalokat és kezeinket egyaránt, így ezt a rendelésen megjelenőktől is elvárjuk. A páciensek lázát minden alkalommal mérjük, és kötelező kitölteniük egy tesztet, mely arra vonatkozik, hogy van-e veszélye a fertőzöttségüknek – hangsúlyozta az allergológus.

    Amikor összefüggenek

    Mivel nagyon sok a fű, és a fák nagyja már elvirágzott, így megszokott módon a nyár kezdeti időszakában tombol a pollenallergia ideje.

    „Számtalan olyan beteg van, aki hasi panaszokkal vagy kiütésekkel küzd bizonyos ételek elfogyasztását követően. Ilyen lehet akár egy dinnye vagy paradicsom hatása, ez azonban az esetek többségében összefüggésbe hozható a pollenallergiával”

    – tájékoztatott a szakorvos. – Sok esetben kimutatható egyfajta keresztallergia is, ami azt jelenti, hogy különböző allergiák összefüggésbe hozhatók egy-egy étellel. Ha valaki problémákkal küzd a nyírfa szezonjában, nagy valószínűséggel érzékeny hatást gyakorol a szervezetére egy őszibarack vagy cseresznye megemésztése is, ami az esetek többségében kellemetlen közérzeti és bőrpanaszokkal mutatkozik meg – mutatott rá. – De gyakran előforduló eset a paradicsom vagy dinnye bevitelét követő allergiás reakció, ami a parlagfűvel hozható szoros összeköttetésbe. Bármilyen kellemetlen panasz, könnyezés, szemviszketés, rossz közérzet, hasi fájdalom vagy éppen kiütés esetén javasolt a minél hamarabbi felkeresése egy megbízható allergológusnak – tudatta Takács Erzsébet.

    Vámosi Kira

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában